Op dinsdag 17 juni promoveerde ons bestuurslid van de Commissie Geschiedschrijving van het Westfries Genootschap, Herman Lambooij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift

Sibrandus Leo en zijn abtenkronieken (1575)
van de Friese Premonstatenzerkloosters Lidlum en Mariëngaarde

een nadere studie, editie en vertaling

De openbare verdediging vond plaats in het tijdelijk auditorium de Lokhorstkerk te Leiden. Het was een sfeervolle plechtigheid met vele belangstellende familieleden en Westfriezen uit Schagen en omgeving. "Kandidaat" Herman werd stevig aan de tand gevoeld door de heren en dames professoren maar Herman pareerde de vragen met gemak. Nog niet alle vragen waren gesteld, maar het onvermijdelijke "hora est" maakte een einde aan de examinering. Na een kortstondig beraad kon Herman de doctorsbul in ontvangst nemen, daarbij oogstte Herman veel lof voor deze diepgaande studie. Na afloop was er een receptie in de Oranjerie van de Hortus Botanicus. Daar nam de kersverse "doctor" de vele felicitaties in ontvangst. De zon scheen volop, zodat velen met een hapje en drankje op het terras konden nagenieten.

De Commissie Geschiedschrijving vond het van belang om zowel een korte samenvatting als de stellingen van Herman bij het proefschrift op de website te plaatsen. Met name Stelling 11, 12 en 13 is ons, als Regionaal Historische Vereniging, uit het hart gegrepen.

Na de verdediging van zijn proefschrift is het wachten op de uitslag. De paranimfen Peter Lambooij (links) en Willem Messchaert zorgen voor een ontspannen wachttijd. (foto: Netty Zander).

Jaap Raat, voorzitter Commissie Geschiedschrijving van het Westfries Genootschap