Tijdens de Westfriezendag 2008 kreeg Ina Broekhuizen-Slot een West-Friese vlag cadeau van Hoorns burgemeester Onno van Veldhuizen. De afgelopen maanden is onderzocht of deze vlag wel de echte West-Friese vlag is. Advies van deskundigen op vlaggengebied werd ingewonnen.
Uit dit onderzoek blijkt dat de vlag met de azuurblauwe ondergrond en de twee aanziende leeuwen plus vijf blokjes in goud als de echte West-Friese vlag beschouwd kan worden. Deze vlag weerspiegelt het oude Friese wapen, dat al in de middeleeuwen werd gevoerd. Dat wapen komt voor in de Hollandse Kroniek (1405-1409) opgetekend door Heraut Gelre. Op dat wapen staan twee aanziende leeuwen omringd door witte penningen. West-Friesland heeft dit wapen gehandhaafd, alleen de witte blokjes (penningen) werden zilverkleurig. Het aantal is later teruggebracht tot vijf en de blokjes werden net als de leeuwen goudkleurig. De vlag is een afspiegeling van het wapenbeeld dat op het schild staat.

West-Friese vlag

Grote vraag is echter: waarom vijf blokjes? Daar weet tot dusver niemand een bevredigend antwoord op te geven.
De steden? Maar dat zijn er vier: Schagen, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn.
De Koggen? Dat zijn er ook vier: Geestmerambacht, Schager- en Niedorper Kogge, De Vier Noorder Koggen en Drechterland.
Wie heeft een antwoord op de vraag over de vijf blokjes? Een antwoord dat liefst onderbouwd wordt door schriftelijk bewijs. Historici: wij rekenen op u.
Uw reactie graag naar het secretariaat van het Westfries Genootschap.