Van brooddoeken, boorden en boerenhoedjes
Zaterdagmiddag 7 februari loop ik om tien over half één de voorzaal van café De Ridder (Berkhout) binnen. Daar zit het al vol mensen en voor de deur naar de gymzaal staat een lange rij. ‘Zo vroeg al?’ schiet het door mijn hoofd. ‘Zijn dat geen mensen die hier vanochtend al een bijeenkomst gehad hebben?’ Maar nee, dat is niet het geval. Alle aanwezigen zijn gekomen voor de modeshow en de veiling, die georganiseerd worden door de commissie Kap en Dek. Ze staan te popelen om naar binnen te mogen, maar de deur gaat toch echt pas om één uur open.
Met hulp van Elly Druif en Netty Zander maak ik snel onze pr-tafel in orde. Elly zal bij deze tafel onze producten promoten en verkopen. Wanneer ik aan het eind van de middag kom kijken, is er veel verkocht en (gratis) meegenomen. Ook is er ter plekke één nieuw lid bijgekomen en hebben diverse anderen interesse getoond in het lidmaatschap van onze vereniging. Best gaan!
Een deel van de cursisten met hun nieuwe japon. V.l.n.r. mevr. Koetsier, mevr. Stammis, mevr. Zwaan, mevr. De Jong, mevr. Bos.
Uiterst rechts Hans Verberne, die een japon voor zijn schoonmoeder maakte.


En ook de modeshow en de veiling gaan ‘merakel best’. De nieuw gemaakte kostuums oogsten alle lof. Wat is er hard gewerkt, nauwkeurig en met zorg genaaid, geplooid, versierd, geborduurd, et cetera. Fraaie stoffen, mooie tinten, trotse dames die heen en weer paraderen in hun knisperende japon. Docente Dicky Snijder vertelt met kennis van zaken over het naaiproces en over allerlei details van kostuum, onderrokken, hoofdtooi, sieraden en accessoires. Bregt Buishand leest aan het eind van de show een gedicht voor waarin geschetst wordt hoe het toegaat tijdens het kostuumnaaien. Mede namens alle cursisten bedankt ze de ‘juf’ met een mooi boeket.
Mede namens de cursisten bedankt Bregt Buishand docente Dicky Snijder voor haar goede begeleiding. V.l.n.r. Bregt Buishand, Kap en Dek- voorzitter Barbara Donker en docente Dicky Snijder.

Na de pauze begint de veiling, onder leiding van veilingmeester Fred Gutker. Het uur voorafgaand aan de kostuumshow is door velen benut met het bekijken en beoordelen van de kavels. De twee vitrinekasten met de kostbare goederen trekken de aandacht, maar ook de kanten, bandjes en mutsjes die tegen de muur hangen. Vóór het toneel zijn alle andere zaken opgesteld, onder het wakend oog van een drietal medewerkers. De oogst varieert van een weegschaal of een vijzel tot kappendozen, stoven, vazen en nachtspiegels. Aan een rek hangen ten slotte de herenkostuums en de damesrokken en -jakken.
Precies 140 kavels telt de lijst en met vaart jaagt Fred Gutker de koopjes erdoor. Topper is een bloedkoralen ketting met 26 kralen, maar ook de zilveren voorwerpen hebben aftrek. Veel brooddoeken deze keer, maar ook bijvoorbeeld een doos met fronten en boorden, twee worteldoeken en drie kappendozen. De leden van Kap en Dek showen de kavels met verve. Boerenhoedjes worden opgezet, omslagdoeken om de schouders geslagen, rokken en zelfs een gebreid roze hemd worden aangetrokken. Wat was het weer een mooie middag, verzuchten de dames uit Wognum, waar ik naast zit, om half zes. Een uitspraak die ik van harte onderschrijf. Volgend jaar weer... op 6 februari 2010.

Ina Broekhuizen-Slot