Bedrijvige najaarsstreekmiddag in Westwoud

Wie vanaf de Westfrisiaweg naar Westwoud rijdt, ziet aan zijn rechterhand fraaie stolpboerderijen aan de Ouwedik en komt vervolgens langs het Heidens kerkhof het dorp binnen. Als je langzaam de bocht neemt, kun je nog net de meer dan 200 jaar oude plataan zien staat op datzelfde kerkhof.
Rij rechtdoor en sla linksaf. Tegenover het voormalige raadhuis is dorpshuis De Schalm. In een zijzaal van dit dorpshuis werd onze najaarstreekmiddag gehouden. De opkomst op deze zesde november was hoog en de zaal niet al te groot, het was dus wat passen en meten, maar het ging.

Leden op de Najaarsstreekmiddag.Leden op de Najaarsstreekmiddag.

Bert van Baar, de West-Friese troubadoer.Bert van Baar, de West-Friese troubadoer.

Rob van der Riet, burgemeester van Drechterland, heette ons welkom in zijn gemeente. Op een humoristische manier vertelde hij over de groeiende 'band' met het gebied onder meer door het meezingen in een West-Friese dienst en door de inspanningen van zijn vrouw die een West-Fries kostuum en een kralentas aan het vervaardigen is.
Henri Bleeker vertelde vervolgens over het ontstaan en de activiteiten van de nu vijf jaar jonge historische stichting Hoogkarspel-Westwoud en Sipke de Vriese verhaalde over de Westwouder begrafenisvereniging De Laatste Eer.

Cees Langedijk, Piet Roele (quiz winnaar) en Joke Terra.Cees Langedijk, Piet Roele (quiz winnaar) en Joke Terra.

Daarna was het podium voor de stichting Projector. Voor de pauze presenteerden zij een caleidoscoop aan foto's en filmbeelden van mooie plekjes in West-Friesland en historische momenten uit het bestaan van het genootschap. Veel herkenning en waardering voor deze boeiende presentatie. In de pauze werden de nieuwe pennen van het WFG uitgedeeld plus een blad om de quizvragen op te beantwoorden.
Twintig vragen kregen de aanwezigen voorgeschoteld, die steeds ingeleid werden door een filmpje. Alle blaadjes werden ingeleverd en terwijl de leden van Projector de antwoorden nakeken, was er voor iedereen een glaasje en een hapje.
De tien personen met de meeste goede antwoorden kregen nog eens tien vragen voorgeschoteld. Dus: weer opletten en nadenken.
Als ontspanning volgde een enthousiast optreden van Bert van Baar uit Groet. Bert zong West-Friese liederen waarbij hij zichzelf begeleidde op gitaar, trekzak en hommel. Zijn luchtige en puntige conferences en de gevarieerde liedkeus maakten dit optreden tot een hoogtepunt van de middag.

Cees Langedijk, Ina Broekhuizen, Joke Terra.Cees Langedijk, Ina Broekhuizen, Joke Terra.

Intussen waren de vragen nagekeken. Cees Langedijk maakte drie winnaars bekend: 3. Margie Schilder, 2. Klaas Bant en 1. Piet Roele! De prijzen voor deze kenners van West-Friesland werden uitgereikt door Joke Terra. Het was inmiddels ver na vijven. Einde van een zeer afwisselende middag in Westwoud.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot
Foto's Netty Zander