Zoals u weet is in het Westfries Archief in Hoorn onlangs een wereldvondst gedaan: het oudste aandeel ter wereld. Het werd ontdekt door geschiedenisstudent Ruben Schalk.
Het bewijst maar weer eens hoe leuk (en hoe waardevol) geschiedenisonderzoek kan zijn. Maar dat hoeven we u niet te vertellen. Waarom dan deze brief?

Wij zijn een commissie van het Westfries Genootschap en dat genootschap wil het erfgoed uit het verleden zo goed mogelijk voor het nageslacht bewaren. Onze commissie richt zich daarbij vooral op het bevorderen van onderzoek dat kan dienen om dat erfgoed nader in kaart te brengen, te benoemen en erover te publiceren en te spreken. Dan gaat geschiedenis ook pas echt leven.

Wij hebben gemerkt dat velen dat ook willen maar dat het ontbreekt aan een overzicht waarin zichtbaar wordt wie of welke vereniging waarmee bezig is. Dat kan leiden tot onnodige verdubbelingen en zo kan men ook niet profiteren van al aanwezige kennis en deskundigheid.

Wij willen daarom, zo daar behoefte aan bestaat, op onze website een meldpunt openen waar een ieder kan aangeven aan welk onderwerp wordt gewerkt en wel op zo'n manier dat daaruit contacten tussen gelijkgestemden kunnen ontstaan.

Onze commissie verenigt in zich vele deskundigheden en ook leden met een groot netwerk. Zo zijn medewerkers van de beide archieven (in Hoorn en Alkmaar) het Westfries Museum en de Archeologische Dienst lid van onze commissie. Wij zijn bereid die deskundigheid en dat netwerk in te zetten om verenigingen en mensen die onderzoek doen behulpzaam te zijn.

Daarbij gaat het niet om het geven van cursussen (daar is al voldoende aanbod van) maar om problemen die men ontmoet bij het beginnen van een onderzoek of bij het aanpakken daarvan. Wij richten ons daarbij niet op stamboomonderzoekers maar wel op onderzoek dat gericht is op regionale of lokale onderwerpen. Ook dat kan eventueel via deze website (bijvoorbeeld in de vorm van een vraag en antwoordbank).

Bovendien heeft de commissie al een aantal jaren terug een regeling in het leven geroepen waaruit onderzoekskosten kunnen worden bestreden en is er onlangs een Westfriese Historische Reeks in het leven geroepen die kan dienen als publicatiemedium.

Kortom wij zijn bereid ons actief in te zetten, mits daar behoefte aan bestaat. Vandaar aan u de vraag om aan te geven of die behoefte er is.

Graag bereid tot nadere toelichting,

De voorzitter van de Commissie Geschiedschrijving,

Jos Bakker

Telefoon: 0229-247031
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.