Op zaterdag 16 oktober gaan de schatkamers van het Westfries Archief open voor het publiek. Het Westfries Archief pakt samen met Programmabureau Westfriese Omringdijk groots uit op de landelijke archievendag. Je kunt er van 11.00 tot 16.00 uur terecht voor een interactieve rondleiding, om je familiestamboom uit te zoeken en je kunt meedoen met het nieuwe fenomeen ‘geocaching’. Voor geoefende ‘geocachers’ lanceren het Westfries Archief en het Programmabureau Westfriese Omringdijk diverse nieuwe geocacheroutes in de regio.

Het Westfries Archief bevat een schat aan informatie over de historie van West-Friesland. Onlangs vond een student er 's werelds oudste aandeel. ‘Veel mensen hebben ten onrechte een stoffig beeld bij een archief. Het bevat ontzettend veel waardevolle documenten. Als je maar een beetje interesse in de geschiedenis hebt, kun je hier boeiende verhalen achterhalen’, aldus Dirk Dekema, directeur van het Westfries Archief. Om hier kennis mee te maken kun je tijdens de landelijke archievendag een interactieve rondleiding volgen in het Westfries Archief. Deze rondleiding staat onder andere stil bij het VOC-aandeel en de manuscriptkaart van West-Friesland uit 1654.

Geocaching
Geocaching is een moderne manier van schatzoeken. Met behulp van een GPS-ontvanger ga je op zoek naar een verborgen object, waarvan je alleen de gps-coördinaten weet. Het is een actieve hobby die steeds meer in opkomst is. Er zijn al enkele geocacheroutes in de regio. Op zaterdag 16 oktober lanceren het Westfries Archief en het Programmabureau Westfriese Omringdijk hun geocacheroutes. De routes “Uit het leven van een…” en de route ‘Verborgen schatten van de dijk’ voeren uiteindelijk naar een gezamenlijke bonuscache (de grote schat). Wil je meer weten over geocaching? Bij het Westfries Archief krijg je uitleg en kun je zelfs op zoek gaan naar je eerste schat in de directe omgeving.

Geocoin Westfries Archief


Met de route van het Westfries Archief treed je in de voetsporen van je West-Friese voorouders. De ‘Verborgen schatten van de dijk’ voert je langs dertien gemeenten aan de Westfriese Omringdijk. Wie vindt als eerste de grote, historische, gezamenlijke bonuscache?

Familiestamboom
Wie benieuwd is naar zijn of haar familiehistorie kan uitleg krijgen over ‘genealogie’. Vrijwilligers van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) helpen je op weg met je onderzoek. Als je hier op zaterdag 16 oktober een start mee wilt maken, neem dan zoveel mogelijk gegevens mee van je grootouders of zelfs overgrootouders. Denk hierbij aan hun geboortedatum, geboorteplaats en trouwdatum. Deze informatie kun je bijvoorbeeld in oude trouwboekjes vinden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het Westfries Archief op www.westfriesarchief.nl. Wil je meer weten over de landelijke archievendag in het Westfries Archief, neem dan contact op met een van de medewerkers via 0229 282500.

Voor meer informatie over de Westfriese Omringdijk of over de geocacheroute ‘Verborgen schatten van de dijk’ kijk je op www.westfrieseomringdijk.nl.