Foto- en filmquiz en liederen in Westwoud

Bent u ooit in Westwoud geweest? Het vanouds rijke dorp met trotse stolpboerderijen en fraaie burgerhuizen. Met het geheimzinnige Heidens kerkhof waarop volgens zeggen een meer dan 270 jaar oude plataan staat, mogelijk de oudste uit West-Friesland. Met een hervormde kerk uit het einde van de 19de eeuw en een katholieke Sint Martinuskerk uit 1851. Westwoud kreeg in 1414 stederechten, samen met Westerblokker, Oosterblokker en Binnenwijzend. Het dorp ligt midden in een oud verkavelingsblok tussen de Kromme Leek en de Binnen Wijzend.

Parochie H. Martinus.Parochie H. Martinus in Westwoud.

Dit historisch interessante dorp kunt u bekijken tijdens een ritje door die plaats voorafgaand aan onze najaarsstreekmiddag! Deze middag wordt gehouden op zaterdag 6 november in dorpshuis De Schalm in Westwoud.

De heer R. van der Riet, burgemeester van de gemeente Drechterland zal ons verwelkomen. Daarna vertelt een bestuurslid van de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud over de historie van dit dorp.
Vervolgens presenteert de stichting Projector een afwisselend programma. De stichting houdt zich bezig met het maken, verzamelen en beheren van beeldmateriaal. Ook worden oude films gerestaureerd, zodat ze weer vertoond kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de historische beelden die dokter Cohen ooit schoot in Hensbroek en omgeving en aan de film 'Leven en werken van de Westfriese boer' van Daan Pool.

Treinongeluk op 28 september 1929 bij Westwoud.Treinongeluk op 28 september 1929 bij Westwoud.

Quiz
Projector doet een greep uit het inmiddels omvangrijke archief. U ziet filmfragmenten en foto's van het West-Friese landschap en van genootschapsactiviteiten.
Speciaal voor deze middag worden deze films en foto's aangeboden in quiz-vorm, waar iedereen aan mee kan doen. Er worden vragen gesteld aan de hand van de vertoonde beelden. Daarnaast kunt u genieten van compilaties van unieke oude en nieuwere filmbeelden van historische en culturele gebeurtenissen in West-Friesland. Een voorbeeld is de Polygoonregistratie van het treinongeluk bij Westwoud eind jaren twintig van de vorige eeuw.
Degene die de meeste quiz-vragen goed beantwoordt, wordt uitgeroepen tot West-Frieslandkenner 2010!

Treinongeluk op 28 september 1929 bij Westwoud.

Hommel
Troubadour Bert van Baar uit Groet sluit de middag af met een bijzonder optreden. Bert zingt Nederlandse en West-Friese liederen waarbij hij zichzelf begeleidt op diverse instrumenten zoals accordeon, gitaar en de zelfontworpen hommel. Een goede gelegenheid om deze unieke musicus eens te zien en te horen.

De zaal is open vanaf 13 uur. Het programma begint om 13.30 uur.
Er is een pauze en we eindigen rond 16.30 uur.

Opgave
De kosten voor deze interessante middag zijn 10 euro per persoon. Daarbij is inbegrepen twee keer koffie of thee met cake en een drankje en hapje na afloop.
Aanmelden voor de najaarsstreekmiddag kan door het storten van 10 euro per persoon op rekeningnummer 707913 t.n.v. Oud West-Friesland, Hoorn.

Deze middag is ook toegankelijk voor belangstellenden. Zij betalen aan de zaal 12 euro per persoon. Ook leden van het Westfries Genootschap die zich niet van tevoren hebben aangemeld, betalen 12 euro aan de kassa.

Gegevens:
Dorpshuis De Schalm
Dr. Nuijensstraat 14 B, 1617 KC Westwoud, tel. 0228 561880.
Website: www.deschalmwestwoud.nl