Nadat het oudste VOC-aandeel op donderdag 9 september 2010 met veel spektakel was gepresenteerd in de Westerkerk in Enkhuizen, volgde vrijdagochtend de opening van de VOC-tentoonstelling rond het unieke document in het Westfries Museum in Hoorn.

De VOC-vlag hangt uit bij het Westfries Museum.De VOC-vlag hangt uit bij het Westfries Museum.

De temperatuur in de Schutterszaal is op deze ochtend opgelopen tot Oost-Indische hoogtes. De ruimte is dan ook overvol met genodigden, pers en belangstellenden. Directeur Ad Geerdink opent de bijeenkomst met een gloedvolle toespraak waarin hij refereert aan allerlei ontdekkingen van wereldformaat, zoals de Inca-stad Machu Picchu in Peru, de Dode Zeerollen in Israël, de steen van Rosetta en het graf van Toetankhamon. De vondst van het VOC-aandeel plaatst hij in deze illustere rij. Student Ruben Schalk stelt zich wat nuchterder op. Hij zegt nogmaals blij te zijn met de ontdekking van het document en wenst het museum succes met de nieuwe tentoonstelling.

Drie zangeressen zingen liedjes over geld.Drie zangeressen zingen liedjes over geld.

Als muzikaal intermezzo is er vervolgens een optreden van drie zangeressen. Zij zingen liedjes over geld, zoals Money, money, money' en speciaal voor Gerrit Zalm 'Hey, big spender!'.

Gerrit Zalm applaudiseert voor de zingende dames.Gerrit Zalm applaudiseert voor de dames die speciaal voor hem 'Big spender' zongen.

Dirk Dekema, directeur van het Westfries Archief, gaat in op de historische aspecten rond het aandeel. Daarna is het woord aan Gerrit Zalm, de bekendste Enkhuizer van deze tijd en bestuursvoorzitter van de ABN-AMRO. Er blijken een aantal raakvlakken te zijn:

  • de VOC is de voorloper van de ABN,
  • een deel van het Westfries Museum is gevestigd in het voormalige ABN-kantoor
  • de kluis van dat kantoor is nog aanwezig in de kelder, een goede plaats voor de kostbare vondst en twee ander topstukken: de oprichtingsakte van de VOC en het Grootboek van de Kamer Enkhuizen (afkomstig uit het Nationaal Archief).

Gerrit Zalm houdt zijn speech.Gerrit Zalm houdt zijn speech.

Het ligt min of meer voor de hand dat de ABN-AMRO hoofdsponsor is van deze tentoonstelling. Zalm is er trots op dat het aandeel uit Enkhuizen afkomstig is. Na een korte speech verklaart hij de tentoonstelling voor geopend.

Een trotse Ad Geerdink leidt de bijeenkomst op een kundig en humoristische manier.Een trotse Ad Geerdink (rechts), directeur van het Westfries Museum, leidt de bijeenkomst op een kundig en humoristische manier.

Samen met burgemeester Jan Baas, Ruben Schalk en Dirk Dekema volgt hij Ad Geerdink naar de kelder om als eersten de daar tentoongestelde topstukken te bekijken. De expositie op de verdieping erboven is creatief opgezet met als leidraad het ABC. Veel afbeeldingen zijn bevestigd op houten pallets: een symbolische verwijzing naar vervoer, hout en handel.

Onderdeel van de tentoonstelling: porseleinen servies in de theebladeren.Onderdeel van de tentoonstelling: porseleinen servies in de theebladeren.

Wie het oudste aandeel ter wereld wil bekijken en daarbij een duik wil nemen in het VOC-verleden van Enkhuizen en Hoorn kan nu terecht in het Westfries Museum!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot