De presentatie vond plaats op zaterdagochtend 3 juli in het Wapen van Enkhuizen. De grote zaal zat al gauw vol mensen. Als introductie zong Gerda Govers het lied 'Lente in West-Friesland' waarbij ze begeleid werd door Wil Luiken.

Daarna heette Ina Broekhuizen iedereen welkom en ze hield een korte inleiding, waarin ze onder meer het volgende zei:
'Welkom in Enkhuizen, we zitten hier aan of op de Westfriese Omringdijk, de Breedstraat maakt namelijk onderdeel uit van deze dijk. Historische grond dus voor de presentatie van een nieuw boek. Deze week kwam ik in de Volkskrant een citaat tegen dat mijn aandacht trok. Het stond in een aflevering van de rubriek Bladendokter, geschreven door bladenmaker Rob van Vuure, woonachtig in Hoorn. Hij citeert daarin trendwatcher Vincent Evers. 'Ik kijk nooit live-televisie, tenzij iemand op Twitter mij aanspoort. Dan log ik in en discussieer mee. Verder kijk ik heel veel podcasts. Ik heb mij via iTunes op allerlei talkshows geabonneerd. Dat komt allemaal binnen op mijn iPad, iPod of pc. Ik heb altijd twee telefoons bij me: één voor mijn werk en één om naar de media te kijken. Als ik al tv kijk, pak ik mijn laptop erbij om stiekem nog even te twitteren, mailen of browsen. Kranten? Via Kindle lees ik alleen the New York Times.' Naar boeken wordt niet gevraagd, maar het zullen ongetwijfeld e-books zijn.

De twee eerste exemplaren van het nieuwe jaarboek werden uitgereikt aan de heren W. Keller en J. Klopper.De twee eerste exemplaren van het nieuwe jaarboek werden uitgereikt aan de heren W. Keller en J. Klopper. De heer P. Baas hield een lezing over hun grootvader Jan Klopper uit Enkhuizen.
Op de foto v.l.n.r. Wouter Keller, Piet Baas en Jan Klopper bij de banner met foto's van Jan Klopper sr.

Trendwatcher - dat is iemand die bezig is met de toekomst. Het Westfries Genootschap is een vereniging die zich bezighoudt met historie, met het verleden dus. En wij presenteren vandaag een boek.
Gewoon - een boek.
Van papier, met woorden en zinnen, tekeningen en foto's.
Een boek met verhalen en artikelen.
Een boek dat je oppakt en doorbladert, leest en herleest.
Een boek dat op de tafel ligt en je aankijkt en roept: Lees me!
U begrijpt: ik hou van een boek, ik hou van dít boek.
Ik hou ook van internet en van alle digitale mogelijkheden, zoals snelle informatievoorziening en directe communicatie.
Maar daarnaast ben ik uitermate blij met een nieuw boek.
Het ruikt plezierig, het nodigt uit, het verrast en boeit.
Als het goed is. En het ís goed!

Ik heb al even gelezen in het nieuwe jaarboek en ik heb ervan genoten. Ik noem onder meer een verhaal over één van mijn voorgangsters: Marijtje Buishand-Molen, het eerste vrouwelijke bestuurslid van het genootschap, een artikel over de tulp in West-Friesland met als fraaie titel: Turkse allochtoon van Chinese komaf ingeburgerd, een artikel over de zaadteelt in Andijk, over de kunstschilder Jan Pieter Pool uit Kolhorn met tal van afbeeldingen van zijn werk en een verhaal over de familie Bakker uit Onderdijk met als titel een klassiek katholiek middenstandsgezin. Daarnaast de onmisbare rubrieken: de kroniek én de bibliografie van West-Friesland.

Het jaarboek is samengesteld door de commissie van redactie. Die bestaat uit Ed Dekker, Bert Kölker, Volkert Nobel, Peter Smit, Joop Zutt, Ina Eilander en Tom Wester. Ik wil hen allen en de schrijvers, tekenaars en fotografen plus de vormgever en de uitgever heel hartelijk danken voor hun werk aan de totstandkoming van dit boek.'

In het jaarboek is een interessant artikel opgenomen met als titel: Jan Klopper (1878-1966) ambitieuze tuinderszoon. De schrijver van dit artikel, de heer Piet Baas uit Hoogkarspel, hield een lezing over het verrassende leven van de vindingrijke Jan Klopper. Hij pleitte er aan het slot voor om een straat, plantsoen of brug te vernoemen naar deze illustere inwoner van Enkhuizen.

Aansluitend werden de eerste twee exemplaren aangeboden aan twee kleinzoons van de heer Jan Klopper: de heren Jan Klopper en Wouter Keller. Daarna volgde het tweede optreden van Gerda Govers en Wil Luiken. In het jaarboek staat een groot artikel over de boerderij van de familie Govers aan de Noordschermerdijk bij Oterleek. Tot mei dit jaar woonde Gerda daar, als laatste van drie generaties Govers. Honderd jaar lang was deze monumentale stolp in het bezit van de familie Govers.

Het dialect is een duidelijk aanwezig onderdeel van het culturele erfgoed van ons gebied en de stichting Creatief Westfries, die dit jaar het 25-jarig jubileum viert, doet er veel aan om dit erfdeel te bewaren en uit te dragen. Ook in het jaarboek wordt er aandacht besteed aan de streektaal. Ieder jaar weer worden 20 pagina's gevuld met verhalen en rijmen in het West-Fries. Dit jaar was het thema: spreekwoorden en gezegdes. Drie schrijvers, Geertrui Gutter, Jan Smit en Aris Bouwens lazen vervolgens hun tekst voor.

De afwisselende bijeenkomst werd afgesloten met een derde optreden van Gerda Govers en Wil Luiken. De 2.700 boeken worden de komende weken bij al onze leden thuisbezorgd.

Voor de index van het nieuwe jaarboek klikt u hier.