De hoge toren is van ver af al goed te zien.De hoge toren is van ver af al goed te zien.
Hier het pad naar het Huis te Nuwendoorn.

Op woensdagochtend 19 mei was er pannenbier voor de werknemers van aannemer De Jong uit 't Veld. Het hoogste punt van de markante toren bij het Huis te Nuwendoorn in Eenigenburg was bereikt.

Pannenbier!Pannenbier!

Toren en gemetselde muren van dichtbij.Toren en gemetselde muren van dichtbij.

De mannen klonken met gedeputeerde Sascha Baggerman op dit heuglijke feit. De toren is beeldbepalend aanwezig in het vlakke landschap. Al van verre (uit Sint Maarten, Warmenhuizen en Schoorldam) zie je de hoge constructie. Of dit een fraai gezicht is, is de vraag, maar men kan nu in ieder geval niet meer zeggen dat de resten van de voormalige dwangburcht van Floris V zo moeilijk te vinden zijn.

Aan de voet van de toren zijn nieuwe muurtjes gebouwd op de fundamenten van de oude burcht. Grachten, brug en put horen daar natuurlijk ook bij. Het 'erf' wordt de komende tijd ingericht met beplanting en schelpenpaden.

Netty Zander biedt planten aan aan Sascha Baggerman.Netty Zander biedt planten aan aan Sascha Baggerman met de wens dat de toren binnenkort in het groen zal komen te staan.

Voordat het tijd was voor pannenbier, verrichtte mevrouw Baggerman twee handelingen die de hoogste-punt-mijlpaal markeerden. Samen met wethouder Treur van de gemeente Harenkarspel plantte ze een meidoorn. Het planten van een meidoorn bij een nieuw gebouw was een oude (Germaanse) gewoonte, zo luidde de motivatie. Vervolgens stapte ze onverschrokken in het bakje van een hoogwerker. Nadat dit bakje de goede hoogte bereikt had, plaatste ze een strak vormgegeven windwijzer op de toren

De put is er nog.De put is er nog, hier gefotografeerd vanuit de toren.

Ons bestuurslid Netty Zander bood de gedeputeerde daarna enkele klimplanten aan, bedoeld om geplant te worden en de toren te bedekken met groene bladeren.

De windvaan wordt op de toren geplaatst.De windvaan wordt op de toren geplaatst.

 

Alle aanwezigen konden hierna de toren beklimmen en genieten van het grandioze uitzicht: van de Noordzee tot aan de torens van de grasdrogerij van Hartog in Abbekerk.

Gedeputeerde Sascha Baggerman en wethouder Rob Treur plaatsen een meidoorn.Gedeputeerde Sascha Baggerman en wethouder Rob Treur plaatsen een meidoorn.

Het zal nog een jaar duren voordat het hele complex klaar is en voor publiek toegankelijk. Maar uniek wordt het en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het afdak van de put, ooit geschonken door het genootschap, zal tegen die tijd een goede plaats krijgen binnen het geheel.

Prachtig uitzicht op Eenigenburg.Prachtig uitzicht op Eenigenburg.

Foto's: Ina Broekhuizen-Slot.