In Kolhorn, het bijzondere dorp aan de Westfriesedijk, hielden we op zaterdag 8 mei onze voorjaarsstreekmiddag. De ontvangst was in de gezellige ontmoetingsruimte bij de Laurenskerk. In de kerk zelf vond het binnenprogramma plaats.

Openingswoord door voorzitter Ina Broekhuizen-Slot.Openingswoord door voorzitter Ina Broekhuizen-Slot.

Ina Broekhuizen-Slot bedankt Enno Bijlstra.Ina Broekhuizen-Slot bedankt Enno Bijlstra.

Na het openingswoord door voorzitter Ina Broekhuizen, werden de leden van het genootschap welkom geheten door wethouder E. Bijlstra van de gemeente Niedorp. Hij schetste de eigenheid van alle dorpen in de gemeente en eindigde met het gedicht Geluk, geschreven door Pieter Blaauboer.

Een beeld van de kerk in Kolhorn.Een beeld van de kerk in Kolhorn.

Aanbieding cheque Rotary Schagen.<Aanbieding cheque Rotary Schagen.
V.l.n.r. Ina Broekhuizen, Rob Hogenes en Saskia de Graaf van Rotary Schagen.

Na hem was het woord aan Saskia de Graaf van de Rotary Schagen. Namens deze organisatie bood zij een cheque met het bedrag van € 2500 aan. Dit geld is bestemd voor de uitgave van deel in de nieuwe serie West-Friese Studies. Het is door de Rotarians bijeengebracht door het houden van een straatgolftoernooi.

Dankwoorden voor Puck de Groote.Dankwoorden voor Puck de Groote.

Puck de Groot hield vervolgens een inleiding over de historie van Kolhorn en Jan Jong stond stil bij twee bekende inwoners: de kunstschilders Dirk Breed en Jan Pieter Pool. Hij belichtte hun leven en de bijzonderheden van hun werk.

Dankwoorden en bonbons voor Jan Jong.Dankwoorden en bonbons voor Jan Jong.

Hierna stapten de fietsers meteen op voor hun rondrit door de omgeving. In het oude raadhuisje van Barsingerhorn kregen ze een rondleiding en daar dronken ze koffie. Eenmaal weer buiten, bleek het behoorlijk te regenen. Doch niemand liet zich hierdoor afschrikken, men trapte enthousiast verder.

Tegels in een oude schouw in het museum Opzeeland.
Tegels in een oude schouw in het museum Opzeeland.

Ook de wandelaars hielden het niet droog. Zij liepen in drie groepen door het pittoreske dorp en bezochten de beide interessante musea op de dijk: De Turfschuur en Opzeeland.

De lezing in de kerk werd verzorgd door Bert Siezen en zijn vrouw.De lezing in de kerk werd verzorgd door Bert Siezen en zijn vrouw.

De groep die in de kerk bleef, luisterde naar een uitstekende lezing over portretfotografie door Bert Siezen. Ook bekeken zij de collectie oude albums en portretten die boven in de kerk opgesteld staat. De auto-excursie voerde naar Winkel waar galerie Waterloo bezocht werd. Daar vertelde Jan Reus over zijn drieluiken en gaf de naïeve schilder Frans van der Eng uitleg over zijn werk. Bewondering was er voor de expositie evenals voor de fraaie ecologische tuin.

Koffiestop in het raadhuisje van Barsingerhorn.
Koffiestop in het raadhuisje van Barsingerhorn.

Na afloop kwam iedereen weer terug in de Laurenskerk, waar een glaasje en een hapje klaarstond.

De foto's zijn gemaakt door Netty Zander, Chris Kistemaker en Jaap Raat.