Op woensdagmiddag 10 februari werd de tentoonstelling 'Dit is West-Friesland' geopend door Ed Dekker uit Hensbroek. Op de begane grond en de eerste verdieping van het gemeentehuis van Koggenland in De Goorn zijn tientallen schilderijen te zien van zes amateurschilders uit de regio. De kleurige werken komen goed uit tegen de witte wanden, door de hoge ramen stroomt helder daglicht naar binnen.

In de hal waren veel genodigden bijeen. Zij werden welkom geheten door wethouder Jan Wijnker van Koggenland. Daarna was het woord aan Ina Broekhuizen. Zij stelde dat het genootschap voor het eerst op deze manier naar buiten treedt. Daarnaast filosofeerde ze over het thema 'Dit is West-Friesland', waarbij ze tot de slotsom kwam dat er veel aspecten zijn die samen West-Friesland kenmerken en het land zijn identiteit geven. En een groot aantal van die aspecten is in beeld gebracht in de schilderijen op deze expositie.

Ed Dekker opent de tentoonstelling Dit is West-Friesland.Ed Dekker opent de tentoonstelling Dit is West-Friesland (foto Netty Zander).

Ed Dekker refereerde in het begin van zijn speech aan het feit dat hij in de krant vaak 'openingen' maakt - artikelen waarmee een pagina opent - maar dat hij voor het eerst van zijn leven een tentoonstelling opent. Hij stond stil bij nieuwe initiatieven in de geschiedschrijving van West-Friesland en hij benadrukte het belang van het bestuderen van de historie. 'Vroeger raakt nooit op, het wordt alleen maar meer', was zijn stelling. Ten slotte had Ed een verzoek aan wethouder Wijnker. De raadszaal ligt achter de hal waar een deel van de schilderijen hangen. Het zou goed zijn wanneer de raadsleden vooraf aan de vergadering in maart de schilderijen gaan bekijken om zo een indruk te krijgen van de schoonheid van West-Friesland.

Aan de exposanten werden vervolgens bloemen en een klein presentje overhandigd. Op deze tentoonstelling is werk te zien van Piet Brandsen (Wervershoof), Ben Engeringh, (Hoogkarspel), Kevin Kok (Hoogkarspel), Siem Metselaar (Schagen), Yvonne Vredeling-Sijmons (Heerhugowaard) en Jan Wenners (Onderdijk). Zij schilderden dorpsgezichten en landschappen, dijken en water, mensen die aan het werk zijn, dieren in het land, maar ook feestelijke gebeurtenissen zoals de kermis.
De schilderijen zijn kleurrijk en realistisch. Er wordt gewerkt met acryl, olieverf en pastelkrijt. 'De ruimte, rust en het lijnenspel van lucht, dijken en water zijn mijn inspiratiebron', stelt een van de kunstenaars.

Voor iedereen een bloemetje.Voor iedereen waren er bloemen van de gemeente Koggenland, v.l.n.r. Yvonne Vredeling, Ed Dekker, Siem Metselaar, Piet Brandsen, Jan Wenners en Ina Broekhuizen (foto Netty Zander).

De tentoonstelling is van 10 februari tot 31 maart in het gemeentehuis van de gemeente Koggenland.
Middenhof 2, 1648 JG De Goorn, 0229 545800.

Bezichtiging op werkdagen tijdens de openingsuren: maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 15.30 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en maandagavond van 18.00 tot 20.00 uur.