Gezicht op Opperdoes' wint eerste prijs

Het winnende schilderij 'Gezicht op Opperdoes', gemaakt door Piet Brandsen uit Wervershoof.Het winnende schilderij 'Gezicht op Opperdoes', gemaakt door Piet Brandsen uit Wervershoof.

Piet Brandsen uit Wervershoof is de winnaar van onze schilderswedstrijd 'Dit is West-Friesland'. De prijsuitreiking vond zaterdag plaats in de Oosterkerk in Hoorn bij de opening van de tentoonstelling 'Naïeven uit West-Friesland'. Deze expositie is tot en met 20 september te zien is in het Westfries Museum. De schilderwedstrijd werd gehouden ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van ons genootschap.

De vier winnaars bij het schilderij dat de eerste prijs won bij de wedstrijd 'Dit is West-Friesland'.De vier winnaars bij het schilderij dat de eerste prijs won bij de wedstrijd 'Dit is West-Friesland'. V.l.n.r. Jan Wenners (derde prijs), Piet Brandsen (eerste prijs), Yvonne Vredeling-Sijmons (hedendaagse naïevenprijs) en Siem Metselaar (tweede prijs).
(Foto Theo Mes).

Brandsens schilderij heeft als titel 'Gezicht op Opperdoes'. Het werk beantwoordde volledig aan het thema en ademde een sfeer van warmte en liefde voor de mensen en het landschap, aldus de jury. De tweede prijs was voor Siem Metselaar uit Schagen die het oude beeld van schuiten achter Noord-Scharwoude vastlegde.

Yvonne Vredeling-Sijmons uit Heerhugowaard bij haar schilderij.Yvonne Vredeling-Sijmons uit Heerhugowaard bij haar schilderij waarmee ze de 'Hedendaagse Naïevenprijs' won.

Ook Jan Wenners uit Onderdijk (derde prijs) schilderde met olieverf een schuit met tuinders. De hedendaagse naïevenprijs ging naar Yvonne Vredeling-Sijmons uit Heerhugowaard. Haar schilderij had de Omringdijk als onderwerp. Kevin Kok (6) uit Hoogkarspel won in de categorie Jeugd met een kleurig acrylwerk over de kermis.

Het winnende werk in de categorie Jeugd, gemaakt door Kevin Kok uit Hoogkarspel.Het winnende werk in de categorie Jeugd, gemaakt door Kevin Kok uit Hoogkarspel. Kevin was met vakantie, maar zijn opa nam de prijs in ontvangst.

De vijf winnende werken hangen bij de expositie in het Westfries Museum. Daar zijn tientallen kleurrijke werken tentoongesteld van West-Friese naïeve schilders als Adriaan Dekker, Jannie Kuiper, Cornelis de Geus en Willem Bakkum. Zij legden dorpen en landschappen vast met daarin tradities als ijsfeesten en de Sint Maartenviering en werkzaamheden als het hooien en het dorsen. Met hun schilderijen schreven zij de geschiedenis van West-Friesland uit het midden van de vorige eeuw.