Geschiedenis van de Westfriese middenstand
De middenstand heeft lange tijd een belangrijke functie in de samenleving vervuld. Voor de Tweede Wereldoorlog kende West-Friesland een groot aantal winkels. Zelfs in de kleinste dorpen waren een bakker, kruidenier, kapper en andere kleine zaken te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de grote supermarkten op en verdween de middenstand langzamerhand uit de dorpen. In dit vierde deel uit de Westfriese Historische reeks is de geschiedenis van de middenstand onderzocht en vastgelegd onder redactie van Eelco Beukers.
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Westfriese middenstand. Dit boek gaat in op de levenswijze van de middenstanders. Hoe leefden en dachten zij? Welke plaats hadden ze in de samenleving? De auteurs belichten het onderwerp vanuit verschillende oogpunten. Zo wordt er ingegaan op een familie textielhandelaren, maar ook gekeken naar de complete middenstand in dorpen als Hoogkarspel en Westwoud. Hierdoor krijgt de lezer een breder en indringender beeld van de geschiedenis. Zo heeft de familie Knol vijftig jaar lang (1923-1972) een kruidenierswinkel gerund. Door de gebeurtenissen van deze familie te volgen wordt ook de problematiek duidelijk waarmee de meeste middenstanders in deze jaren werden geconfronteerd.

Het vierde deel uit de Westfriese Historische Reeks biedt met de rijk geïllustreerde artikelen een levendig beeld van de Westfriese middenstand van weleer. Niet alleen geïnteresseerden in West-Friesland, maar alle Nederlanders hebben met dit boek een schat aan informatie over de geschiedenis van de Nederlandse middenstand in handen. Het boek is een mooie aanvulling op de drie eerder verschenen delen over de agrarische geschiedenis van Oostelijk West-Friesland (1880-1930).

Boekspecificaties:
ISBN 978 90 400 08443
€19,50
224 pag.
Formaat: 17 x 24 cm
Illustraties: 138 in kleur en zwart-wit
Gebonden