Presentatie over het West-Fries op symposium

Op 18 tot en met 20 oktober 2012 vond het regionale colloqium van DOEN (Docentenplatform Oost-Europa Neerlandistiek) plaats in Kiev (Oekraïne).
Aan het colloqium namen rond 40 deelnemers deel uit verschillende landen: Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Georgië, Tsjechië en Nederland. Er waren ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Taalunie aanwezig. In het kader van het gemeenschappelijke onderwerp "Een veranderende taal in de veranderende wereld"", bespreken de deelnemers verschillende aspecten van het leven in de Lage Landen.
Een van de verslagen was ‘De hedendaagse positie van het West-Fries’, gepresenteerd door Elena Simonenko (Pskov, Rusland). Zij schrijft aan ons genootschap:
‘Ik schonk aandacht aan de belangrijkste regels van het West-Fries, gaf een paar voorbeelden van het West-Fries op verschillende gebieden van het dagelijkse leven en ik deed mijn best om te beweren dat het West-Fries een levende taal is. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn bijgaande diapresentatie (PowerPoint, 792 Kb). Jullie vinden het vast leuk te weten, dat zelfs in het verre Oekraïne door een Russische aandacht wordt besteed aan het West-Fries!’
ELena Simonenko heeft naast andere talen ook Nederlands gestudeerd en spreekt en schrijft perfect Nederlands. Zij werkt als docente Engels op de Universiteit in Pskov, een van de oudste Russische steden. Elk jaar komt zij op uitnodiging van de Taalunie een week naar Nederland om bij de Universiteit van Amsterdam haar Nederlands verder te vervolmaken.
Elena is een goede vriendin van Hans Breed uit Enkhuizen. Hans schrijft: ‘Omdat Elena al een keer bij ons in Enkhuizen is geweest, leek haar een verhandeling over het West-Fries heel interessant en zo geschiedde.’

Goed om te lezen dat ook op deze manier – en heel ver weg – aandacht is voor ons dialect!