Op www.onh.nl/proefnoordholland brengt Oneindig Noord-Holland de komende maanden het culinaire verleden van Noord-Holland tot leven. En daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Negen Noord-Hollandse topchefs zijn namelijk op zoek naar oude recepten, die zij vertalen naar eigentijdse gerechten. Stuur uw historische Noord-Hollandse recept in en wie weet wie weet wordt uw recept gepubliceerd in het kookboek de ‘Historische reisgids Proef Noord-Holland’ dat maart 2013 verschijnt. Tevens maakt u kans op een masterclass van een sterrenchef of een diner in een sterrenrestaurant!
Ook wordt er gezocht naar culinair-historische verhalen in de breedste zin van het woord. Van producten tot vervoer, van familieverhalen tot lang bewaarde familierecepten, verhalen bij schilderijen en beelden. Verhalen kunt u sturen naar het secretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er wordt dan gezorgd voor publicatie op de website van Oneindig Noord-Holland.

Gezocht: het beste recept van Noord-Holland
Bent u altijd bezig om nieuwe culinaire combinaties te maken? Bent u geïnteresseerd in historische recepten. Stuur dan uw favoriete historische recept in voor de kookwedstrijd van Proef Noord-Holland en wie weet wordt uw recept gepubliceerd naast die van negen Noord-Hollandse sterrenchefs!

Het sterrenkookboek
De negen Noord-Hollandse sterrenchefs Peter Lute, Ron Blaauw, Jeroen Bavelaar, Dennis Jong, Onno Kokmeijer, Lucas Rive, Jef Schuur, Thorvald de Winter en Rogier van Dam gaan op zoek naar inspiratie uit het verleden om de ‘Historische reisgids Proef Noord-Holland’ samen te stellen. Samen met historica Emma Los selecteren zij recepten uit de historische kookboeken van ‘Bijzondere Collecties’ van de Universiteit van Amsterdam en steken deze in een eigentijds culinair jasje.

U kunt er tussen staan!
Naast de historische recepten van deze Noord-Hollandse sterrenchefs, wordt ook het recept van de winnaar opgenomen in het kookboek de ‘Historische reisgids Proef Noord-Holland’. Uit alle ingezonden recepten kiest de jury het winnende, historische recept. De recepten kunnen via de site van Oneindig Noord Holland tot 1 december worden ingestuurd en bekeken. Kijk daarom snel op www.onh.nl/proefnoordholland en doe mee!

Vroeger werd groente en fruit bewaard in weckpotten of -flessen.Vroeger werd groente en fruit bewaard in weckpotten of -flessen.

Het peteroliestel bewees tientallen jaren lang goede diensten.Het peteroliestel bewees tientallen jaren lang goede diensten.