Arm en rijk in agrarisch West-Friesland
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, een landelijk initiatief om de nationale historie in de schijnwerper te zetten. Dit jaar is het thema Arm en Rijk. Het genootschap organiseert in het kader van deze Geschiedenismaand twee lezingen: op de zondagmiddagen 14 en 28 oktober, respectievelijk in het multifunctionele gebouw d'Oostkant van de Stichting Veldzorg Oosterdel in Broek op Langedijk en in café De Vriendschap in Wadway.

Zondag 14 oktober
Bram Leegwater (Broek op Langedijk) zal aan de hand van een Powerpoint presentatie een lezing houden in Broek op Langedijk. Hij doet dit in d'Oostkant, het voormalige pakhuis van de inkoopcoöperatie van tuinders. De inleiding is getiteld ‘Arm en rijk in het Geestmerambacht’.
‘Kool’, ‘verkaveling’ en ‘de impact hiervan op de bevolking’ zijn kernwoorden op deze middag. Leegwater is een kenner van het gebied en coördinator Cultuur Historisch Erfgoed van de stichting Veldzorg Oosterdel.
Klaasjan Bak (Valkkoog) en Dirk Jan Slot (Broek op Langedijk) zullen voor en na de lezing verhalen voorlezen over het werken in het Geestmerambacht.

Hooitijd in de jaren vijftig in Benningbroek.Hooitijd in de jaren vijftig in Benningbroek, staand Gerian Dekker, op de wagen haar broer Wim en haar vader Maarten Dekker.

Zondag 28 oktober
In Wadway houdt Kees van der Wiel een inleiding. Hij is de auteur van het boek Veeteelt, dat vorig jaar verscheen in de Westfriese Historische Reeks. Deze uitgave behandelt de ontwikkeling van de veehouderij in oostelijk West-Friesland van 1880 tot 1930. De lezing van Kees van der Wiel heeft als titel ‘Rijk en arm in de boerensamenleving van West-Friesland in het verleden, relatieve begrippen’. Hij gaat onder meer in op het West-Friese boerenbedrijf anno 1880 en de veranderingen in de landbouw rondom 1900.
Als lardering rond de lezing zullen Gerian Helder-Dekker (Berkhout) en Meindert Nieuweboer (Aartswoud) vertellen over hun ervaringen met het boerenbedrijf. Gerian staat stil bij de hooitijd en Meindert gaat in op de veranderingen in het boerenleven tussen 1940 en nu.

Voor beide middagen geldt: inloop 13.30 uur, aanvang 14 uur, einde circa 16 uur. Entree: leden 2 euro, belangstellenden 3 euro.

14 oktober Broek op Langedijk: d'Oostkant, Dorpsstraat 86, 1721 BL Broek op Langedijk.
28 oktober: café De Vriendschap, Wadway 22, 1715 GZ Wadway.

Schuiten met kool in Broek op Langedijk.Schuiten met kool in Broek op Langedijk (foto Collectie stichting Veldzorg Oosterdel).