Een onthulling – werd er voorspeld. Een opzienbarende vondst! Kom op 29 maart 2012 kijken en luisteren in het voormalige gemeentehuis van Venhuizen, zo luidde de uitnodiging. Dus stapten Netty Zander en ik die donderdagochtend vroeg in de auto om naar Venhuizen te rijden.
De zaal zat al snel vol met belangstellende historici en betrokkenen van de gemeente Drechterland. Foto's en delen van eikenhouten balken met daarnaast een kettingzaag maakten de aanwezigen duidelijk dat het hier ging om een vierkant van de gesloopte boerderij Streekweg 1 (eigenaar: familie Wiering).
De gemeente gaf opdracht aan Archeologie West-Friesland en Bouwhistorisch onderzoeksbureau Meijers uit Twisk om deze stolp te onderzoeken. Het ging daarbij om houtmonsters uit de balken. Bij de stichting RING in Amersfoort werden de jaarringen van het hout onderzocht. Opzienbarend was de conclusie dat de bouwdatum van de boerderij ligt rond 1560. Dit is ruim een halve eeuw eerder dan de oudste stolpen tot nu toe.
Hiermee werd de stolp aan de Streekweg verklaard tot oudste boerderij van West-Friesland.

Jaarringonderzoeker en archeoloog Dieuwertje Duijn bij de stukken van 't vierkant van de ...Jaarringonderzoeker en archeoloog Dieuwertje Duijn bij de stukken van 't vierkant van de gesloopte boerderij Streekweg 1 in Hoogkarspel.

Jaarringonderzoekster en archeologe Dieuwertje Duijn vertelde met verve over haar werkwijze, waarna archeoloog Michiel Bartels een pleidooi hield voor een gedegen bouwhistorisch onderzoek naar de stolpen die er nu nog staan in West-Friesland.
‘Sinds de Tweede Wereldoorlog is meer dan 40% van de stolpen gesloopt. Hiervoor zijn veelal geen boerderijgebouwen meer teruggekomen.’ Slechts een klein deel van de stolpen staat op de Monumentenlijst. Het behouden van stolpboerderijen lijkt daardoor afhankelijk te worden van de goedwillendheid van de eigenaren. ‘Van belang is een discussie over hoe we de handen ineen kunnen slaan voor onderzoek aan de Hollandse piramides’, stelde Bartels.
Tijdens de vragenronde werden suggesties in die richting gedaan, zorg uitgesproken en ook verklaard dat er in Binnenwijzend wellicht een nog oudere stolp zou staan. Tja, dat gebeurt wanneer je pretendeert de ‘oudste’ te hebben ontdekt. Wie weet welke verrassingen er nog meer schuilen onder de driehoekige daken en achter hoge darsdeuren.
Onze eigen Bouwhistorische commissie kan in het onderzoek ook een rol in spelen. Weet u een stolp die gesloopt of ingrijpend verbouwd gaat worden, meld dit dan s.v.p. bij ons secretariaat!