Boerderijen bekijken in Wadway

Boerderijen staan centraal tijdens de Najaarsstreekdag, die op zaterdag 2 november wordt gehouden in café De Vriendschap in Wadway. Dit thema is gekozen omdat 2013 uitgeroepen is tot het Jaar van de Boerderij. In de ochtend kan men vier stolpboerderijen, die op loopafstand van elkaar liggen, bezoeken. Na de lunch krijgt het programma een vervolg met beelden van en verhalen over West-Friese stolpen.

De monumentale stolp van de familie Broers staat recht tegenover café De Vriendschap.
De monumentale stolp van de familie Broers staat recht tegenover café De Vriendschap.

Ochtendprogramma

Van 11.00 uur tot 12.30 uur: bezoek boerderijen in Wadway.
De vier boerderijen zetten van 11.00 tot 12.30 uur hun deuren open. Het bezoek is individueel. U kunt dus kiezen hoeveel stolpen u bekijkt en in welke volgorde u de panden bezichtigt. De eigenaren vertellen bijzonderheden over hun boerderij.
Opengesteld zijn:

 • de gerestaureerde boerderij van de familie Buijink aan de Spanbroekerweg 220. Deze stolp, die wellicht uit de 17e eeuw stamt, meet 15 x 15 meter. Vroeger woonde hier de familie Stam.
 • een stolpschuur, verbouwd tot woonstolp, aan de Spanbroekerweg 220A, van de familie Groot. Het interieur van de woonstolp is niet te bezichtigen, wel het erf en het exterieur.
 • de Wadweide aan de Spanbroekerweg 222 van de familie Boots. De boerderij dateert uit 1872 en heeft een afmeting van 19 x 20 meter.
 • de boerderij aan Wadway 33 van de familie Broers. Dit rijksmonument met tal van authentieke details wordt al genoemd in aktes uit 1739. De voorgevel dateert uit 1877, in de woonkamers bevinden zich unieke plafonds.

12.30 tot circa 13.15 uur: lunch

Ook de boerderij Wadweide is te bezichtigen.
Ook de boerderij Wadweide is te bezichtigen.

Middagprogramma (vanaf 13.00 uur)

Het is mogelijk alleen dit deel van de dag bij te wonen. U laat dan het boerderijenbezoek en de lunch achterwege. Inloop vanaf 13.00 uur, aanvang 13.30 uur.

 • Welkom door Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap
 • Wadway, een dorp apart! Ton Ootes, voorzitter van de vereniging Volksvermaak Wadway, vertelt over de bijzonderheden van het dorp.
 • Korte introductiefilm van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp gevolgd door een inleiding van Evert Vermeer, voorzitter van deze stichting, over doelstelling en werkzaamheden van de stichting.
 • Lezing door Melanie Balledux, bestuurslid van de Boerderijenstichting, gespecialiseerd in de wetsbescherming van stolpen.

Pauze

 • Uitleg over de restauratie van een monumentale stolp. John Kunis en Irma Stroet kochten de oude stolp van de familie Beerepoot aan de Koningspade in Hoogwoud. Waar liepen ze tegenaan bij de restauratie? Hoe vonden ze hun weg in het regelgeving- en subsidiewoud? Hoe maakten ze van een agrarisch pand een comfortabel woonhuis?
 • Film ‘Midzomeravondwandeling in Twisk’. Op 21 juni is een wandeling in Twisk gemaakt, een dorp rijk aan boerderijen. Deze korte film toont beelden van die wandeling en van mensen in West-Fries kostuum die bij de prachtige panden zitten.
 • Afsluiting rond circa 15.30 uur met het Boerderijenlied van Joop van Diepen.

De gerestaureerde stolp aan de Spanbroekerweg 220.
De gerestaureerde stolp aan de Spanbroekerweg 220. (Foto's Ina Broekhuizen)

Gegevens

Adres van café De Vriendschap: Wadway 22, 1715 GZ Spanbroek, voor routebeschrijving zie www.devriendschap.nl. U kunt uw auto parkeren achter en naast café De Vriendschap of langs de weg. Bus 12 van station Hoorn naar Hoogwoud rijdt door het dorp en stopt bij het café.

Betaling

Kosten voor de hele Najaarsstreekdag zijn € 17 per persoon. Dit is inclusief de lunch (drie kadetten, melk, karnemelk, thee of koffie naar keuze), koffie/thee met krentenbrood in de pauze en een consumptie met een hapje na afloop.
Kosten voor het middagprogramma zijn € 8 per persoon. Dit is inclusief koffie/thee met krentenbrood in de pauze en een consumptie met een hapje na afloop.
Gelieve het bedrag van uw keuze vóór 30 oktober over te maken op rekeningnummer 707913 t.n.v. Westfries Genootschap, Hoorn met duidelijke vermelding van het aantal personen en of u gebruik maakt van het hele dagprogramma of alleen het middagprogramma.