Zoals gebruikelijk organiseert het genootschap twee lezingen in oktober, de Maand van de Geschiedenis. Het thema van 2013 is Vorst en Volk, maar dit jaar geven we een eigen invulling aan de lezingen. Op zondagmiddag 20 oktober in Wadway staat het boek Pittige moide centraal en een week later, op 27 oktober, wordt in Schagen verteld over Schagen als marktstad.

Pittige moide in Wadway
Over het boek Pittige moide wordt verteld in de lezing van 20 oktober.Pittige moide is een boek over de geschiedenis van vrouwen in oostelijk West-Friesland in de twintigste eeuw. Tientallen vrouwen van verschillende leeftijden vertellen over hun gezin en hun werk, over onderwijs en sport, over kunst en kleding, over religie, politiek en gezondheidszorg. Pittige moide is een initiatief van de stichting Vrienden van het Westfries Archief.
Drie schrijfsters, Trudy Schouwe, Anita Muller en Ina Broekhuizen, vertellen over het hoofdstuk dat zij samenstelden. Daarvoor geeft Jan de Bruin een korte uiteenzetting over aanleiding en doel van dit project van het Westfries Archief.
Natuurlijk is er gelegenheid tot vragen stellen. Het boek Pittige moide is deze middag verkrijgbaar.

Zondag 20 oktober in café De Vriendschap, Wadway 22 te Spanbroek. Tijd: van 14 tot circa 16 uur, zaal open om 13.30 uur. Entree: leden van het genootschap en Vrienden van het Westfries Archief € 2, belangstellenden € 3.

Schagen marktstad
Op 10 februari 1463 ontving de stad Schagen marktrecht van de eerste heer van Schagen, Willem van Beijeren. De wekelijkse donderdagmarkt was en is nog steeds belangrijk voor inwoners van de stad en de omliggende dorpen. Er is veel te vertellen over de markt, die dit jaar het 550-jarig bestaan viert.
De middag wordt geopend door het kwartet De Schager Minstrelen. Het kwartet zingt liederen uit de zestiende eeuw, waaronder Amor Vittorioso, een ballet van Giovanni Gastoldi uit 1591. Vervolgens duiken we in de verre geschiedenis met verhalen over de ontwikkeling van de markt en het marktrecht. Arie Brak (1935) uit Oudesluis komt al sinds zijn kindertijd op de markt. Hij bewaart daaraan talloze herinneringen en laat de toehoorders graag meegenieten. Bij de Schager markt hoort ook de Stichting Westfriese Folklore. Joop Schouten vertelt over de activiteiten van deze stichting en over zijn rol als programmaleider.

Zondag 27 oktober, hotel restaurant Igesz, Markt 22 te Schagen. Tijd: van 14 tot circa 16 uur, zaal open om 13.30 uur. Entree: leden van het genootschap € 2, belangstellenden € 3.

De Schager Minstrelen.
Schagen 550 jaar marktrechten is in augustus groots gevierd onder meer met een optreden van De Schager Minstrelen. Het kwartet zingt ook op 27 oktober. (Foto Ina Broekhuizen)