Met een nagenoeg volle bus vertrokken we ongeveer om tien over half twee naar Barsingerhorn. Het dorp is een provinciaal beschermd dorpsgezicht. In oude geschriften uit 1288 wordt (waarschijnlijk) al iets over het dorp gevonden. Ons doel was het bezoeken van twee boerderijen. De groep werd in tweeën gesplitst. De eerste groep onder leiding van Netty Zander bezocht als eerste de monumentale Maartje Cornelis Hoeve aan de Heerenweg. Het is de boerderij waar de familie De Wit woont. De zoon en de schoondochter van de winnaar van de Westfrieslandprijs wonen hier. De boerderij is nu in gebruik als trouwlocatie, wordt gebruikt voor huisconcerten en wordt geëxploiteerd als een bed & breakfast accommodatie. Jaap de Wit gaf uitleg over de stolp waar we te gast waren en over de geschiedenis van het bouwen van stolpen. Onderwijl vertelde hij ook over de onderzoeken die hij gedaan heeft. Bijzonder zijn met name de schouw met haardplaat en de prachtige tegeltableaus. Erg mooi is het tableau met het Westfriese landschap erop. In deze boerderij dronken we ook koffie en thee.

Genieten van de mooie stolp en het mooie weer bij Familie De Boer.
Genieten van de mooie stolp en het mooie weer bij Familie De Boer. (Tiny Morsink)

De tweede groep onder leiding van Maarten Dekker en Jan Smit bezocht als eerste de zeer fraaie nieuw gebouwde stolp aan de Nes van de familie De Boer. Op enthousiaste wijze gaf mevrouw De Boer uitleg over het gehele proces van sloop van de oude boerderij en de bouw van de nieuwe stolp. Op tafel in de woonkamer lag een fotoboek met foto's van het gehele proces. Opvallend is de zorg die aan details is besteed, bijvoorbeeld bij het timmerwerk en de deurknoppen.

Jan Smit bedankt Jaap de Wit.
Jan Smit bedankt Jaap de Wit. (Foto Marijke Smit)

Om kwart over drie werden de groepen gewisseld. Om vijf uur togen we weer naar Schagen. In de bus praatten we na over de prachtige excursie en waren we vol bewondering en dankbaarheid voor het bijzonder gastvrije onthaal in beide boerderijen.

Jan Smit