Sfeervolle midzomeravondwandeling

De hele dag regende het op vrijdag 21 juni 2013. Maar… buienradar voorspelde dat het na vijven droger zou worden. Dat werd het ook, maar de bewolking was dreigend en er zou nog een bui kunnen komen. Die viel natuurlijk ook, maar eindelijk… na acht uur werd het droog.
In de keurig ingerichte hervormde kerk van Twisk hadden zich tussen half zeven en zeven uur meer dan vijftig personen in West-Friese streekdracht verzameld. Een rijk gezicht! Na zevenen kwamen de wandelaars binnen. Niet zoveel als de organisatie gehoopt had, maar dat was te wijten aan het slechte weer.
Met de gidsen en de vrijwilligers erbij oogde de kerk behoorlijk vol.
Na een welkomstwoord van Ina Broekhuizen vertelde Gerianne Helder-Dekker op plezierige wijze over de kostuums. Eerst showden Joke en Jan Wijdenes de daagse dracht, vervolgens traden Margreet en Jan de Reus naar voren als rijk boerenechtpaar. Menno Jansma van de gidsengroep sloot het binnenprogramma af met vertellingen over de gebruiken rond midzomernacht.
Daarna konden de mensen in kostuum naar de plek gaan waar ze waren ingedeeld: de doopsgezinde kerk, één van de zeven boerderijen of lopend over de Dorpsstraat. De wandelaars werden intussen verdeeld over de gidsen en gingen op pad.
Wat een prachtige huizen en boerderijen staan er in Twisk! Door de duidelijke informatie van de gidsen en het feit dat er soms ook ‘achter’ gekeken kon worden, werd dat iedereen duidelijk. Bij een enkele stolp mochten de wandelaars zelfs binnen kijken: een bijzondere ervaring. In de doopsgezinde kerk klonk eendrachtig gezang (ook het ‘publiek’ mocht meezingen), er was uitleg van dominee Bart Santema en Arjen de Boer liet mooie orgelklanken horen.
De rondleiders vertelden over makelaars, rouw- en trouwdeuren, Fostedina, Jan Pieterszoon Coen, kleurgebruik, blauwe wanden, Twisker families en zo voorts. Tegen tienen liepen de groepen weer terug naar de kerk. Daar stond voor iedereen een glaasje klaar met kaas of worst.
Het was goed om zo nog even gezellig te kunnen napraten. Er klonken positieve geluiden en complimenten. ‘Zeker voor herhaling vatbaar!’, werd regelmatig gezegd. Wie weet? ‘Voor nou en nag 'r 's…’

Tekst Ina Broekhuizen

Mensen in kostuum komen samen in de kerk.

Uitleg over het kostuum door Gerianne Helder-Dekker. De kostuums werden geshowd door Joke en Jan Wijdenes en Margreet en Jan de Reus.

In de doopsgezinde kerk.

Wandeling door het dorp.