Historie herleeft in het mooiste dorp van West-Friesland

Het Westfries Genootschap, de gidsengroep van het NUT afdeling Twisk en de groep In 't Pak organiseren op vrijdag 21 juni een Midzomeravondwandeling in het monumentale dorp Twisk. De avond heeft als basis de geschiedenis van gewoontes, gebouwen en kostuums. Na een introductie in de hervormde kerk nemen ervaren gidsen de wandelaars mee om de historie van het dorp te verkennen. Dames en heren in West-Fries kostuum vormen, samen met de prachtige boerderijen en huizen, het decor voor die wandeling.

Tradities
De inloop in de hervormde kerk met koffie of thee is van 19 tot 19.30 uur. Daarna begint het binnenprogramma met uitleg over het West-Friese kostuum door Gerianne Helder-Dekker en een vertelling over de tradities rond midzomernacht door Menno Jansma. Om circa 20 uur start de wandeling in groepen onder leiding van gidsen. Op acht locaties, zeven boerderijen en de doopsgezinde kerk, bevinden zich mensen in kostuum. Rond 22 uur is iedereen weer terug en wordt de avond afgesloten met een drankje en een hapje.
De entree bedraagt 6 euro, inclusief alle consumpties. Bij slecht weer is er een binnenprogramma in de kerk.
Het adres van de Nederlands hervormde kerk is Dorpsweg 121, 1676 GH Twisk.

Parkeren
Belangstellenden worden verzocht zoveel mogelijk op de fiets te komen. De fietsen kunnen naast de kerk worden gestald. Parkeren van auto's kan achter de boerderij Noordervolkerhoeve, Dorpsweg K 85 en op het Coenplein hier tegenover. Borden wijzen de weg naar deze parkeerplaatsen. Zet geen auto's langs de Dorpsweg, mede in verband met het historische decor.

Aandacht voor historie en kostuums op vrijdagavond 21 juni in Twisk.Aandacht voor historie en kostuums op vrijdagavond 21 juni in Twisk. (foto: Ina Broekhuizen)