Een koude dag, zaterdag 25 mei 2013. De temperatuurmeter in de auto wijst niet hoger dan elf graden. In de zaal van het nieuwe gebouw De Toekomst, behorende bij de Broeker Veiling in Broek op Langedijk, is het echter behaaglijk warm. En ook de leden van het Westfries Genootschap zorgen met hun aanwezigheid en gezelligheid voor een warme en plezierige uitstraling.

Een lekker hapje gaat er altijd in.Een lekker hapje gaat er altijd in.

Na een welkomstwoord van voorzitter Ina Broekhuizen vertelt burgemeester Cornelisse over verleden, heden en toekomst van zijn gemeente. Daarna is het tijd voor Langedijker muizen – De eerstelingen van het Oosterdel. Deze film geeft een goed beeld van werkzaamheden in dit gebied uit de tijd voor de verkaveling van het Geestmerambacht. Hulde aan de mensen die dit in 2001 hebben vastgelegd!

Een van de schuiten voor het gebouw van de stichting Veldzorg waar de Westfriese vlag wappert.Een van de schuiten voor het gebouw van de stichting Veldzorg waar de Westfriese vlag wappert.

Onderweg in het Oosterdelgebied.Onderweg in het Oosterdelgebied.

Na een tweede kopje koffie of thee gaan de excursies van start. Drie musea zetten hun deuren voor ons open: Zo was 't in Broek op Langedijk, het parochiemuseum van Sint Jan de Doper in Zuid-Scharwoude en de winkeltjes van Aris Bouwens in Noord-Scharwoude. Ook bezoekt een groep het enige echte buitenmuseum: het Oosterdel. Gijs Schram van de stichting Veldzorg vertelt eerst over de nieuwste ontwikkelingen van dit unieke gebied. Veel akkers, die verruigd waren, zijn weer teruggebracht in hun oorspronkelijke staat. Als we later met de schuit door het gebied varen, zien we dat de eerstelingen er al best bij staan! Vrijwilligers, maar ook cliënten van Scorlewald, werken op de akkers, daar bedrijven ze biologisch-dynamische landbouw.

De akkers liggen klaar voor zaaien en planten.De akkers liggen klaar voor zaaien en planten.

Koud is het wel op de vlet! Een dikke jas en zelfs handschoenen zijn onontbeerlijk! We krijgen visioenen van schaatstochten op de brede wateren. In het gebouw van Veldzorg is het gelukkig heerlijk warm. We worden getrakteerd op een lekker glaasje en keren versterkt weer terug in De Toekomst. Ook daar drinken we nog wat, sommige zitten warempel aan de warme chocolademelk. Er wordt gezellig nagepraat over vroeger en nu, zoals gebruikelijk bij een bijeenkomst van ons genootschap.
Warmte en koude wisselden elkaar af, maar de warmte won deze middag met voorsprong!

Tekst en foto's: Ina Broekhuizen

Gezellig napraten in de zaal van De Toekomst.

Gezellig napraten in de zaal van De	Toekomst.Gezellig napraten in de zaal van De Toekomst.