Op zaterdag 25 mei wordt de Voorjaarsstreekmiddag gehouden in De Toekomst, het entreegebouw van museum Broekerveiling in Broek op Langedijk. Het gebouw is herkenbaar aan de opvallende buitengevel waarop een impressie van het oorspronkelijke Rijk der Duizend Eilanden is weergegeven. Dit bijzondere uiterlijk is gerealiseerd op basis van een luchtfoto uit de jaren vijftig (zie ook www.broekerveiling.nl).
Na een welkomstwoord bekijken we de in 2001 opgenomen film ‘Langedijker muizen – De eerstelingen van het Oosterdel’. Deze film geeft een goed beeld van werkzaamheden in dit gebied uit de tijd voor de verkaveling van het Geestmerambacht.
Daarna gaan we erop uit: lopend, fietsend, varend of met de auto. Langedijk kent verschillende kleine musea – verscholen pareltjes – die het waard zijn om bezocht te worden. Na de excursies komen we weer terug in De Toekomst voor een afsluitend drankje en hapje.

Het gebouw De Toekomst (foto Netty Zander)Het gebouw De Toekomst (foto Netty Zander)

Het programma is als volgt:
13.00 uur: zaal open
13.30 uur: opening en vertoning film ‘Langedijker muizen – De eerstelingen van het Oosterdel’
14.15 uur: pauze
14.30 uur: aanvang excursies
circa 16.30 uur: gezellig samenzijn met drankje en hapje.

Excursies

A. Stichting Veldzorg Oosterdel
We wandelen naar het gebouw van de stichting Veldzorg Oosterdel. In d'Oostkant, het voormalige pakhuis van de inkoopcoöperatie van tuinders, worden we ontvangen en luisteren we naar een introductie over doel en werkwijze van Veldzorg. Daarna maken we een vaartocht met een vlet door het Oosterdelgebied waarbij uitleg wordt gegeven over de akkers, flora en fauna. Er is een zogenoemde trekkervlet beschikbaar voor personen die slecht ter been zijn. Wilt u aan het secretariaat van het genootschap doorgeven wanneer u daar gebruik van wilt maken?
Meer informatie kunt u vinden op www.oosterdel.nl.
Vlet bij een akker in het Oosterdelgebied (foto Netty Zander)Vlet bij een akker in het Oosterdelgebied (foto Netty Zander)

B. Fietsen door Langedijk (zelf fietsen meenemen!)
De fietstocht heeft een lengte van ongeveer vijftien kilometer. De koffiestop is bij De Pathefoon van Dirk de Graaf in Zuid-Scharwoude. In dit monumentale gebouwtje was vroeger de zondagsschool gevestigd. Nu klinkt er geen gezang, maar muziek, want er staat onder meer een draaiorgel, een pianola en een pathefoon. Op de Sluiskade in Broek op Langedijk worden de museale schuitenhelling en de sluis bezocht. Nico Vader geeft daar uitleg.
De Pathefoon van Dirk de Graaf (foto Ina Broekhuizen)De Pathefoon van Dirk de Graaf (foto Ina Broekhuizen)

C. Museum Zo was 't
Na een korte wandeling komen we aan op de Dubbele Buurt bij museum Zo was ‘t. Het museum geeft een tijdsbeeld vanaf circa 1800 tot het begin van de vorige eeuw. Het grootste deel van de collectie bestaat uit kleding en kinderspeelgoed. Er wordt ook ruime aandacht besteed aan doopjurken: motief, stof en modellen geven een goed beeld van de tijd van vroeger. Achter vrijwel elk museumstuk zit wel een verhaal, dat door eigenaresse Suzan van 't Hof graag wordt verteld. Meer informatie kunt u vinden op www.museumzowast.nl.

D. Parochiemuseum Sint Jan de Doper
Met de auto rijden we naar de monumentale kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude. In het Kloosterhof, naast de kerk, heeft de parochie een uniek museum. De uitgebreide collectie geeft een beeld van het katholieke leven en de gebruiken. Veel pronkstukken worden getoond, waaronder vaandels en kleding. Daarnaast is er aandacht voor het interieur van een katholiek huisgezin, de missionarissen en reizen naar bedevaartplaatsen. Onder leiding van een gids krijgen we een uitgebreide rondleiding door zowel het museum als de kerk. Meer informatie kunt u vinden op www.sintjandedoper.nl.

E. Museumwinkeltjes Aris Bouwens
De museumwinkeltjes van Aris Bouwens zijn met recht zijn levenswerk. We rijden met de auto naar het nostalgische café De Toekomst, waar we worden ontvangen met koffie of thee en mooie verhalen in het West-Friese dialect. Vervolgens bezoeken we de museumzolder met winkeltjes van de bakker, kruidenier, melkboer en sigarenhandelaar. Oude merken, vergeten producten, kortom een feest der herkenning! Meer informatie kunt u vinden op www.arisbouwens.nl.

Vervoer
Voor excursie B neemt u zelf een fiets mee. Bij D en E doen we een vriendelijk beroep op de automobilisten die aan deze excursie deelnemen. In overleg worden de deelnemers over de beschikbare auto's verdeeld. De chauffeurs krijgen een instructie over de te volgen route.

Kosten
De kosten voor deze middag bedragen € 14 per persoon. Daarbij is inbegrepen: twee maal koffie of thee met krentenbrood, een consumptie en een hapje. U kunt dit overmaken op rekeningnr. 707913 ten name van Westfries Genootschap onder vermelding van de letter van uw excursie.
Opgaves dienen voor 22 mei binnen te zijn.