Lezingen in maart

In het kader van het thema ‘De rijkdom van West-Friesland’ organiseert het genootschap in samenwerking met de commissie Geschiedschrijving twee lezingen op de zondagmiddagen 10 en 24 maart 2013, respectievelijk in het multifunctionele gebouw d'Oostkant van de Stichting Veldzorg Oosterdel in Broek op Langedijk en in café De Vriendschap in Wadway.
De bijeenkomst in Broek op Langedijk is een herhaling van de boeiende middag die in oktober 2012 werd gehouden. Vanwege de beperkte zaalruimte is deelname aan deze middag uitsluitend mogelijk na opgave bij ons secretariaat!
Opgave voor de lezing in Broek op Langedijkop 10 maart bij het secretariaat: tel. 0229 217121, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Postbus 2125, 1620 EC Hoorn.

Zondag 10 maart
Bram Leegwater, bestuurslid van de Stichting Veldzorg, zal aan de hand van een Powerpoint presentatie een lezing houden in Broek op Langedijk. Hij doet dit in d’Oostkant, het voormalige pakhuis van de inkoopcoöperatie van tuinders. De inleiding is getiteld ‘Arm en rijk in het Geestmerambacht’. Kool, verkaveling en de impact hiervan op de bevolking zijn kernwoorden op deze middag. Klaasjan Bak (Valkkoog) en Dirk Jan Slot (Broek op Langedijk) zullen voor en na de lezing verhalen voorlezen over het werken in het Geestmerambacht.
Nico Vader vertelt over het ontstaan van het Oosterdel en vertoont ten slotte een samenvatting van de in 2001 opgenomen film ‘Langedijker muizen - De eerstelingen van het Oosterdel’.

Zondag 24 maart
Eind 2012 verscheen het boek Middenstand, het vierde deel in de Westfriese Historische Reeks, een initiatief van de Commissie Geschiedschrijving. Deze uitgave vormde de aanleiding tot het organiseren van deze lezing.
Eelco Beukers, redacteur van het boek, leidt het onderwerp in en introduceert de sprekers. Vervolgens vertellen Jan Gerrit Goet en Nanda Goet-Knol over de kruidenierswinkel van de familie Knol in Nibbixwoud. Fer Beerepoot houdt een inleiding over de middenstand in Hoogkarspel en Westwoud.
Na de pauze geeft Ed Dekker een inkijkje in het reilen en zeilen van café De Rietvogel van de familie Van Stralen in de polder Berkmeer. Eelco Beukers houdt een afsluitende beschouwing waarin hij een breder beeld geeft van de West-Friese middenstand.
Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor beide middagen geldt: inloop 13.30 uur, aanvang 14 uur, einde circa 16 uur.
Entree: leden 2 euro, belangstellenden 3 euro.
10 maart Broek op Langedijk: d’Oostkant, Dorpsstraat 86, 1721 BL Broek op Langedijk.
24 maart: café De Vriendschap, Wadway 22, 1715 GZ Wadway.

Piet Knol Czn uit Nibbixwoud met zijn zoons Jan en Cor op de hondenkar, waarmee ...Piet Knol Czn uit Nibbixwoud met zijn zoons Jan en Cor op de hondenkar, waarmee de boodschappen aan huis werden geleverd.
(collectie Jan Gerrit Goet en Nanda Goet-Knol)