Geschiedenis Online Prijs.


De website van het Westfries Genootschap doet dit jaar mee aan de Geschiedenis Online Prijs.

U kunt hier uw stem uitbrengen.

Waar de Geschiedenis Online Prijs aanvankelijk jaarlijks werd georganiseerd, heeft de organisatie er nu voor gekozen om de frequentie te verlagen naar één maal per 2 jaar.
Op deze manier hebben alle deelnemende organisaties de mogelijkheid om campagne te voeren en zich optimaal voor te bereiden op het evenement, de uitreiking van de Geschiedenis Online Prijs.

De Geschiedenis Online Prijs bekroont de beste historische website of app.

De prijs is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website of app.
Als een app of website goed toegankelijk is en een goede ontsluiting van de historische informatie bewerkstelligt, zullen bezoekers van de website en gebruikers van de app meer vinden, langer blijven en eerder terugkomen.

Daarnaast willen de organisatoren met het uitreiken van deze prijs online geschiedenis stimuleren.

Voor wie

Van archiefdiensten, musea en verenigingen tot enthousiaste amateurs die zich volledig richten op een historisch thema: alle websites en apps over geschiedenis kunnen zich aanmelden en dus in aanmerking komen voor de Geschiedenis Online Prijs!

De Geschiedenis Online Prijs kent 2 onderdelen, de Juryprijs en de Publieksprijs.

De Geschiedenis Online Juryprijs

De jury van de Geschiedenis Online Prijs, deze editie voorgezeten door historicus Maarten van Rossem, nomineert 10 geschiedenisapps en -sites waaruit zij een winnaar kiest.
De 3 ‘beste websites of apps’ zullen uiteindelijk een prijs ontvangen.

De eerste prijs bestaat uit een bronzen beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt, speciaal ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten.
De 2e prijs en 3e prijs bestaan uit een boekenselectie, welke is samengesteld door het Historisch Nieuwsblad en de Koninklijke Bibliotheek.

De Geschiedenis Online Publieksprijs

Alle genomineerde websites dingen vervolgens mee naar de publieksprijs.
Mobiliseer uw bezoekers, uw gebruikers, vrienden, familieleden en volledige netwerk. Hoe meer stemmen, hoe meer vreugd. U kunt overigens op meerdere websites, 1 stem uitbrengen.

Degene die de meeste stemmen weet te vergaren, ontvangt een bedrag van € 1250,-. De nummers 2 en 3 ontvangen een bedrag van respectievelijk € 750,- en € 500,-.

Prijsuitreiking

Deze zal plaatsvinden op donderdagmiddag 12 februari in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

De geschiedenis Online Prijs is een initiatief van DE REE archiefsystemenhet Historisch Nieuwsbladde Koninklijke Bibliotheek en Archieven.nl