Op de najaarsstreekmiddag van het Westfries Genootschap die gehouden is op zaterdag 1 november 2014 in Bovenkarspel is Joop van Diepen koninklijk onderscheiden.
Burgemeester Rob van der Riet van de gemeente Drechterland reikte de onderscheiding uit. Joop van Diepen werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Van der Riet vertelt waarom Joop van Diepen in aanmerking komt...

Burgemeester Van der Riet vertelt waarom Joop van Diepen in aanmerking komt voor een koninklijke onderscheiding. (Foto Marijke Smit)

Joop van Diepen nam op 6 september 2014 tijdens de Westfriezendag in Schagen na 41 jaar afscheid van het bestuur van het Westfries Genootschap. Ter gelegenheid daarvan werd hij benoemd tot erelid.
Vanaf 1974 tot en met 2014 zat hij als afgevaardigde van het bestuur in de Commissie voor Landelijk Schoon van het Westfries Genootschap en de opvolger daarvan, de Stichting voor Landelijk Schoon.
Vanaf 2011 zit hij in de Bouwhistorische Commissie van het Westfries Genootschap.
Joop van Diepen is een stolpenkenner en is al heel lang actief als bestuurslid van de Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de Stolp’. Hij was zestien jaar lang penningmeester van deze stichting.

Burgemeester Van der Riet reikt de onderscheiding uit aan Joop van Diepen.

Burgemeester Van der Riet reikt de onderscheiding uit aan Joop van Diepen. (Foto Marijke Smit)

Als bestuurslid van het Westfries Genootschap was hij altijd beschikbaar voor incidentele activiteiten. Zo zat hij in de commissie voor het samenstellen van het Westfriesland Kwartet.
Joop is een warm voorstander van het gebruik van Westfriese dialect. Zo verzorgde hij in 1986 voor het Noordhollands Dagblad (niet als lid van het bestuur van het Westfries Genootschap) de rubriek ‘Nag effies dutte’ een taalkundige beschouwing over het Westfries. Hij schreef in 1999 de eenakter ‘Te Brulleft’ en in 2009 het boekje met Westfriese kinderroimpies ‘De Bullebak in Sloôt’.

 Joop van Diepen met zijn echtgenote Trudy van Diepen-Stam en burgemeester Rob van der Riet.

Joop van Diepen met zijn echtgenote Trudy van Diepen-Stam en burgemeester Rob van der Riet. (Foto Marijke Smit)

Samen met zijn dochter verkoopt hij momenteel rompertjes (kinderkleding) met Westfriese teksten zoals ‘Pittig jôje’ en slabbetjes met teksten als ‘Niet prieke’.
Jarenlang presenteerde hij samen met anderen een Westfries radioprogramma op Westfriesland Radio. Dit programma is er nu niet meer. Nu is hij weer een paar jaar actief als presentator van regionale tv-programma's.
Joop is een warm voorstander van de schrijfwijze Westfriesland en Westfries in plaats van de officiële schrijfwijze West-Friesland en West-Fries.
Hij promoot Westfriesland met zijn stickers met de Westfriese vlag.

De kinderkleding, slabbetjes en stickers zijn ook te koop bij het Westfries Genootschap.