U kunt tot 27 oktober 2014 stemmen op het Westfries Archiefstuk!
Klik hier om uw stem uit te brengen.


De winnaar van de voorverkiezing voor het Stuk van het Jaar is bekend. Een aandoenlijke brief geschreven door een Westfriese slaaf, gevangen in Marokko, naar zijn moeder in Zwaag.

Tijdens de landelijke online verkiezing Stuk van het Jaar wordt uit de depots van de Nederlandse archieven een nieuw stuk van het jaar gekozen. In augustus startte het Westfries Archief met de voorverkiezingen voor het in te zenden stuk. Uit de zes geselecteerde stukken is een bijzondere winnaar gekozen: de brief van slaaf Jan Dekker.

Jan Dekker is nog maar een jongen van 13, bijna 14, als het schip waarop hij vaart wordt gekaapt door een ‘Zaleese Roover’, een kaper uit Marokko. De bemanning wordt als slaaf opgebracht. Tijdens zijn slavernij schrijft Jan een brief naar zijn moeder. Hij vertelt haar hoe het met hem gaat en vraagt om geld om in zijn levensonderhoud te voorzien. Uit de brief blijkt dat Jan het niet makkelijk heeft, hij is ‘maager als een geraemt’. Het duurt lang, heel lang, voordat Jan eindelijk vrij komt. Pas in 1743 kan Jan naar huis in Zwaag, hij is dan 42 jaar oud.

U kunt tot 27 oktober 2014 stemmen op het Westfries Archiefstuk!
Klik hier om uw stem uit te brengen.