Het Westfries Museum in Hoorn werkt aan een totaal nieuwe beleving van het verleden: De Gouden Eeuw VR. Een virtuele wandeling door de stad Hoorn in 1650, waarbij gebruik wordt gemaakt van de allernieuwste techniek op dit gebied. Met de Oculus Rift, een virtual reality bril, waan je je echt in de gouden eeuw. Het is het eerste museum ter wereld dat geschiedenis op deze manier tot leven brengt. Om de benodigde brillen, computers, besturingsapparatuur en gamestoelen te kunnen bekostigen start het museum met een crowdfundingcampagne.

Wereldprimeur
Hoe spannend zou het zijn om zelf eens een kijkje in het verleden te kunnen nemen? Met die gedachte hebben het Westfries Museum en de jonge ondernemer Rob Tuytel, creative director van Model Earth, elkaar enkele jaren geleden gevonden. Het resultaat van die samenwerking is De Gouden Eeuw VR. Een virtuele tijdreis naar de glorietijd van de stad Hoorn. Gemaakt voor de Oculus Rift: de bril die momenteel een revolutie teweeg brengt in de wereld van virtual reality. De bril reageert op de bewegingen van je hoofd. Daardoor voelt het rondkijken in een virtuele omgeving heel natuurlijk aan. Het Westfries Museum is het eerste museum ter wereld dat geschiedenis op deze manier tot leven brengt.

Laatste stap
Meer dan 3,5 jaar hebben Rob Tuytel en zijn team gewerkt aan het digitaal nabouwen van Hoorn in 1650. Met een fantastisch resultaat! Na een uitgebreide testperiode is het moment gekomen om iedereen te laten genieten van De Gouden Eeuw VR. Daarvoor heeft het museum 35 speciale stoelen en Oculus Rift brillen met de bijbehorende computers, koptelefoons en besturingsapparatuur nodig. Dat is een kostbare aangelegenheid. Het museum heeft nog 32.000 euro nodig om deze laatste stap te kunnen zetten.

Doe mee!
Bijdragen zijn al mogelijk vanaf 10 euro. Vanaf 32 euro kun je een tegenprestatie voor jouw donatie krijgen. Zoals een preview voor 2 personen voor een bijdrage van 50 euro of een compleet sponsorpakket bij 5.000 euro. Kijk op www.voordekunst.nl/wfm voor meer informatie over het project en over hoe je kunt bijdragen aan deze actie. Wie geen toegang tot het internet heeft, kan ook bellen of langskomen, telefoon 0229 280028, bezoekadres Roode Steen 1 in Hoorn. De crowdfundingcampagne loopt tot 7 november 2014.