Jan Smit opent de bijeenkomst in de voormalige hervormde kerk.

Jan Smit opent de bijeenkomst in de voormalige hervormde kerk. (Foto Marijke Smit)

Het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk van het Nut organiseerden in samenwerking met de vereniging In 't Pak op vrijdag 20 juni 2014 een Midzomeravondwandeling in het monumentale dorp Twisk.

Ina Broekhuizen is gastvrouw in de doopsgezinde kerk.

Ina Broekhuizen is gastvrouw in de doopsgezinde kerk. (Foto Marijke Smit)

De bezoekers werden met koffie en thee ontvangen in de kerk van de Protestantse Gemeente Thomas (de voormalige hervormde kerk). Jan Smit, de voorzitter van het Westfries Genootschap, opende de avond met een korte toespraak in het Westfries. Hierna vertelde Gerian Helder-Dekker een aantal wetenswaardigheden over de klederdracht die door twee echtparen getoond werd. Het waren de heer en mevrouw Korver in daagse dracht en de heer en mevrouw Bloem in zondagse dracht. Vervolgens kreeg Menno Jansma het woord. Hij vertelde over de tradities rond midzomernacht.

Trudy Schouwe (links) en Bregt Buishand (rechts) in de opening van de rouw- en trouwdeur van de boerderij van Kees Klaver.

Trudy Schouwe (links) en Bregt Buishand (rechts) in de opening van de rouw- en trouwdeur van de boerderij van Kees Klaver. (Foto Marijke Smit)

Onder leiding van de gidsen vertrokken zeven groepen bezoekers van elk ongeveer elf personen voor een wandeling langs zeven prachtige locaties. Bij de voormalige pastorie en vijf boerderijen vertelden leden van In 't Pak over de klederdracht die zij droegen. Bijzonder was de aanwezigheid van een viertal in passende kledij gestoken kinderen. In de doopsgezinde kerk, de Vermaning, zat ook een aantal ‘kerkgangers’ in klederdracht. De bezoekers werden hier verwelkomd door Ina Broekhuizen. Vervolgens zongen de aanwezigen onder orgelbegeleiding een drietal kerkliederen met een Westfriese tekst.

Meindert Valenteijn kijkt hoe Willy Keetman bezig is met haar handwerk (frivolité).

Meindert Valenteijn kijkt hoe Willy Keetman bezig is met haar handwerk (frivolité). (Foto Jan Smit)

De goed geslaagde avond werd besloten met een gezellig samenzijn in de kerk van de Protestantse Gemeente Thomas met een hapje en een drankje.

Liesbeth Wever (links) en Wilma Groot (rechts) met de kleinkinderen van Wilma en de tantezegger van Liesbeth.

Liesbeth Wever (links) en Wilma Groot (rechts) met de kleinkinderen van Wilma en de tantezegger van Liesbeth. (Foto uit de collectie van Wilma Groot)