Wat is het mooiste, meest bijzondere of vreemdste archiefstuk uit de Nederlandse archiefcollecties? De hele maand oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk. Bijna 50 Nederlandse archiefinstellingen hebben een stuk uit hun collectie genomineerd en strijden om de titel ‘Stuk van het Jaar 2016’. genootschap_actueel_20161013_stem_mee_1.jpg

Logo Westfries Archief.Ook het Westfries Archief doet mee. In augustus vonden de voorverkiezingen plaats. Uit de vier geselecteerde stukken is een bijzondere winnaar gekozen: Demonstratie van de Dijk.

In augustus 1638 werd een inspectietocht gemaakt over de Westfriese Omringdijk. Het verslag van deze ‘demonstratie’ is bewaard gebleven in een dik handgeschreven boek. Het laat zich echter niet lezen als een gezellig reisverslag. Het rapport is wel uiterst nauwkeurig. Pijnlijk accuraat noteerden de deelnemers aan de tocht hun bevindingen. Vaak ter plekke op meegebrachte tekeningen. Het verslag geeft een prachtig historisch beeld van de grens van het gebied dat de naam Westfriesland draagt. De tocht over en langs de dijk werd gemaakt tijdens het ‘Groot Proces’. De verschillende ambachten van Westfriesland, Drechterland en de Vier Noorder Koggen enerzijds en het Geestmerambacht en de Schager en Niedorper Koggen anderzijds, hadden een conflict over de herstoeling van de Westfriese Omringdijk en over het aandeel van de verschillende ambachten in de onderhoudskosten. Tijdens de tocht over de dijk werd het onderwerp waar zo veel discussie over was uitgebreid beschreven en in kaart gebracht.

Stemmen maar!
Vindt u ook dat dit bijzondere stuk het verdient om Stuk van het Jaar te worden? Stem dan! U kunt uw stem uitbrengen tot en met 27 oktober 2016. Ga naar:
www.stukvanhetjaar.nl/westfriesarchief en stem op het Westfriese stuk. Tijdens de nacht van de geschiedenis op 29 oktober wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt. De verkiezing voor het Stuk van het Jaar is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Regionaal Archief Tilburg en partners.

Afbeelding Westfries stuk van het Jaar.