Stichting Westfriese Families houdt haar jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag op zondag 11 september 2016 in dorpshuis De Brink te Obdam. Het is de zevende Najaarsfamiliemiddag. Donateurs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Er zijn twee sprekers. Nel den Os-van Leijen belicht de molenaarsgeslachten Van Leijen en Pauw. Klaas Roos vertelt over de genealogische mogelijkheden van de populaire website MyHeritage. De entree is gratis.

Nel den Os-van Leijen (72) uit Goes heeft veel onderzoek gedaan naar de families Van Leijen en Pauw. Deze families zijn bekende molenaarsgeslachten in en buiten West-Friesland. Nel is een dochter Arie van Leijen (1898 Obdam-1973 Alkmaar) en Trijntje Pauw (1902 Oudorp-1968 Alkmaar). De oudste Van Leijen die zij in rechte lijn heeft teruggevonden komt uit Hoogwoud (geboren in of rond 1715), de oudste Pauw komt uit Hem (1751).
Zij heeft veel materiaal verzameld om haar stambomen aan te kleden. Nel heeft een powerpoint presentatie samengesteld met als titel de bekende uitspaak van de eerste voorzitter van het Westfries Genootschap, G.C. van Balen Blanken: ‘Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd’.

Eerste vrouw
Nel den Os was de eerste vrouwelijke beroepsmolenaar van Nederland. Van voorjaar 1970 tot najaar 1974 ‘zat’ zij op de poldermolen van de Berkmeer (nu gemeente Koggenland). Haar broer Arie is sinds 1975 molenaar van de Berkmeer.
Moeder Trijntje Pauw is geboren in een van de molens bij de Zes Wielen in Oudorp. Een zus van moeder, Geertje Kleimeer-Pauw, had in 1963 de taak van molenaar op de nabijgelegen Veenhuizer molen overgenomen. Als onervaren molenaar had Nel een goede leermeester in haar oom Jaap van Leijen uit Obdam, die vaak draaide met de Obdammer molen en de wipmolen van de polder Weel en Braken.
In 1974 verhuisde Nel naar Goes. In het Zeeuwse dorp Nieuw- en Sint Joosland had zij jaren – van 1983 tot 2011 – de zorg over korenmolen Buiten Verwachting. Vrijwel elke zaterdag draaide zij met deze molen. Van Museum De Bevelanden in Goes is Nel conservator merklappen en borduurlappen.

Klaas Roos
Klaas Roos woont in Alkmaar en is afkomstig uit Oosterleek. Hij is nieuw bestuurslid van Stichting Westfriese Families. Hij heeft de redactie van ons tijdschrift overgenomen van Gré Bakker-Bruijn uit Venhuizen.
Bestuursleden van Stichting Westfriese Families zijn aanwezig op de bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Uitgaven van Westfriese Families kunnen worden ingezien en zijn te koop.
De bijeenkomst duurt van 14 tot 16 uur. De toegang is gratis.
Het adres van dorpshuis De Brink is Dorpsstraat 155, 1713 HE Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station).

Vier keer Arie van Leijen, vier opeenvolgende generaties.Vier keer Arie van Leijen, vier opeenvolgende generaties. De oudste Arie (1867-1944) was watermolenaar in de Schagerwaard. Zittend rechts Arie van Leijen (1890-1954), 45 jaar molenaar op de poldermolen van Hensbroek. De derde Arie van Leijen (1921-2008), staand, was 32 jaar molenaar in Nieuwe Niedorp. De jongste Arie van Leijen (1947) was molenaar in Hensbroek van 1973 tot 1982.