Op dinsdagavond 12 april (aanvang 20 uur) organiseert de stichting Hyperion in het Witte Kerkje van Benningbroek een avond over het West-Friese dialect.
Dat dialect wordt bijna niet meer gesproken. Het is duidelijk op zijn retour. Of toch niet? Waar, wanneer en door wie wordt er nog wel West-Fries gepraat? En waarom? En hoe zal het over twintig jaar zijn? Henk Kok, Jaap Meester en Sjaak Steltenpool geven hierover hun mening.

Jaap Meester is geboren in Lutjebroek en woont in Nibbixwoud. Hij is voorzitter van de stichting Creatief Westfries. Deze stichting beijvert zich voor het creatief gebruik van het West-Friese dialect. Onder de noemer ‘Teugen de wind in’ zal Jaap vertellen over hedendaagse activiteiten voor het behoud van het dialect.
Henk Kok, geboren in Spierdijk en woonachtig in Schagen, is neerlandicus en amateurtoneelspeler. Hij heeft veel belangstelling voor de ontwikkelingen van het dialect en doet daar ook onderzoek naar. Henk geeft een wetenschappelijke benadering van het West-Fries en gaat onder meer in op regiolect en dialectnivellering.
Sjaak Steltenpool, geboren en getogen in Wervershoof, was leerkracht op een basisschool in zijn dorp. Hij is bekend als zanger van het Wervershoofs Volksorkest en toert door de regio met zijn West-Friese quiz. Sjaak vertelt over ‘Dialect als vermaak’ en omlijst deze avond met enkele van zijn populairste liedjes.

Het West-Fries: over en uit?
Dinsdag 12 april 2016, 20 tot 22 uur.
Witte Kerkje, Kerkelaan 10, Benningbroek.
Gratis toegang, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
www.stichtinghyperion.nl.

De sprekers in het Witte Kerkje, v.l.n.r. Sjaak Steltenpool, Jaap Meester en Henk Kok.De sprekers in het Witte Kerkje, v.l.n.r. Sjaak Steltenpool, Jaap Meester en Henk Kok.