Elk dorp had er vroeger één. Een chirurgijn-heelmeester, de voorloper van de huisarts. De term chirurgijn is uitgestorven. De verhalen blijven, mede dankzij mensen als Ferdinand Zwaan (76).
De rustend huisarts uit Heerhugowaard en voormalig Tros TV-dokter vertelt zondag 24 september voor Stichting Westfriese Families over het bloederige beroep van toen.
Ferdinand Zwaan is gast op de achtste Najaarsfamiliemiddag van Westfriese Families in Obdam.


Op deze jaarlijkse bijeenkomst staat steeds een familie centraal. Op zondag 24 september is dat de familie Zwaan. Iedereen is welkom op de Najaarsfamiliemiddag.
Een van de voorvaderen van Ferdinand Zwaan is chirurgijn-heelmeester Roelof Zwaan (1757-1838), zes generaties terug. Over hem heeft hij een boek van liefst 632 pagina's geschreven. Deze uitgave is net verschenen, in drie delen. Ferdinand Zwaan heeft het gepresenteerd in Enkhuizen.
‘Roelof Zwaan’ is niet zijn eerste werk. In 2011 publiceerde de Heerhugowaarder het boek ‘De zwarte dominee, de rode onderwijzer, de blauwe leraar’. Hij beschrijft daarin gedetailleerd het leven van zijn overgrootvader Willem Groeneveld, grootvader Klaas Zwaan en vader Andries Zwaan.

Broek op Langedijk
Overgrootvader Willem Groeneveld (1820-1892) was een spraakmakende dominee. In Broek op Langedijk hield hij het net een jaar vol. De situatie was onhoudbaar geworden door ‘afwijkende’ rechtzinnige uitspraken.
Rode onderwijzer Klaas Zwaan (1862-1922) kwam in Enkhuizen op voor uitgebuite arbeiders. Leraar Andries Zwaan (1894-1963) liet in zijn woonplaats Zaltbommel sterk blijken ‘van de blauwe knoop’ te zijn. In Zaltbommel is Ferdinand Zwaan geboren. Hij was 28 jaar huisarts, de meeste in Heerhugowaard.

Chirurgijnsgilde
Geen wonder dat het leven van oudgrootvader Roelof Zwaan hem het meeste fascineerde. Als medisch behandelaar had Roelof volop met bloed te maken. Zo ging dat in vroeger tijden. Deel I van het nieuwe boek gaat over de geschiedenis van de geneeskunst tot 1800. De opleiding bij het chirurgijnsgilde in Amsterdam staat in deel II. Met in deel II zijn jaren als chirurgijn/heelmeester in Bovenkarspel.

De openbare bijeenkomst over de familie Zwaan en chirurgijns in West-Friesland is in dorpshuis De Brink, Dorpsstraat 155, Obdam (vlakbij NS-station), 14-16 uur. Toegang gratis.

Ed Dekker, secretaris