Herdenking 500 jaar Grote Pier
Kasteel Radboud, het Westfries Genootschap en het Westfries Archief organiseren de komende maanden tal van activiteiten in het kader van “500 jaar Grote Pier”. Op 25 juni 2017 is het namelijk precies vijf eeuwen geleden dat Fries-Gelderse huurlegers een grootschalige roof- en plundertocht ondernamen in Westfriesland. Deze gebeurtenis is vooral bekend geworden door de betrokkenheid van Grote Pier en zijn beleg van Medemblik. De stad ging volledig in vlammen op, waarna ook omliggende dorpen het moesten ontgelden. De zogeheten Zwarte Hoop, een door hertog Karel van Gelre ingehuurd leger, vervolgde zijn tocht richting Alkmaar, om via Haarlem uiteindelijk tot in Asperen huis te houden.

Tentoonstelling t/m 7 januari 2018
‘Enteren! Piraten in Westfriesland’ in Kasteel Radboud te Medemblik. Maak kennis met het piratenleven en het middeleeuwse kasteel uit 1288. Wat u zeker niet mag missen is de replica van het zwaard van Grote Pier!
Zie: www.kasteelradboud.nl.

Kasteel Radboud in de Stedenatlas van Blaeu (1649).Kasteel Radboud in de Stedenatlas van Blaeu (1649). Bron: Westfries Archief.

Middeleeuws Festijn 24 en 25 juni 2017
Cranenburch Events organiseert in en rondom Kasteel Radboud te Medemblik een middeleeuws festijn. Op beide dagen wordt de belegering van het kasteel nagespeeld. Slotvoogd Joost van Buren verdedigt zijn burcht fier! Zal het Grote Pier deze keer wel lukken het kasteel te veroveren?
Prijzen en openingstijden zie: www.cranenburchevents.nl.
Voor meer informatie over activiteiten in en om Kasteel Radboud.
Zie: www.middeleeuws-festijn.nl/locaties/radboud/.

Grote Pier fietstocht 24 juni
Historische fietstocht (37 kilometer) langs een gedeelte van de route van de manschappen van Grote Pier. Start en inschrijving tussen 10 en 13 uur aan de Pekelharinghaven ter hoogte van NED 1671; einde bij de dorpskerk van Opperdoes tussen 11 en 17 uur. Deelname € 2,-.

Lezingenavond 24 juni
Gezaghebbende historici vertellen over de geschiedenis van Grote Pier, Kasteel Radboud en de strijd om het Friese gewest. Aanvang 20:00 uur, toegang € 4,-, locatie Kasteel Radboud.

Zomermarkten 15 juli en 5 augustus
De markt op 15 juli in het Van Houweningepark en het Bagijnhof in Medemblik staat in het teken van Grote Pier. Op 5 augustus is het thema: de middeleeuwen.
Zie: www.stemmedemblik.nl.

Standbeeld van Grote Pier in Kimswerd (Friesland).Standbeeld van Grote Pier in Kimswerd (Friesland) Foto: Mark Raat.