In de zomer van 2016 hebben we een begin gemaakt met tripjes nabij de Westfriese Omringdijk. Van onze vakanties en tripjes maken we de laatste jaren een (historisch aangekleed) reisverslag. In de eerste vier dagen van dit reisverslag bezoeken we Abbekerk, Andijk, Enkhuizen, Hauwert, Hoogkarspel, Hoorn, Lambertschaag, Medemblik, Midwoud, Monnickendam, Oosterblokker, Oosterleek, Opperdoes, Schellinkhout, Twisk, Venhuizen, Wervershoof, Wijdenes en Wognum. Dit reisverslag draagt dan ook de titel “Binnen en rondom de Westfriese Omringdijk”.

Detail van de kaart “Holland's Noorderkwartier in 1300”.

Het verslag van deze eerste vier dagen staat - na ruim drie maanden schrijven - nu online.
Het wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt. Hiernaar en naar de andere reisverslagen wordt hier en daar ook verwezen.

Dit reisverslag beslaat ongeveer 78 pagina's A4 en maakt gebruik van zo'n 340 mini-foto's die - wanneer aangeklikt - uitvergroot bekeken kunnen worden.

In de tekst en notenapparaat (als bronvermelding) zijn talloze verwijzingen gemaakt naar andere internetpagina's, waaronder naar die van het Westfries Genootschap.

't Huys van Lei, Twisk.

Hopelijk draagt het iets bij aan de algehele kennis over dit prachtige gebied en bewustwording van de rijke historie.

Veel leesplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!

Heleen van Baalen en Weiko Piebes.


Uitzicht RestInn-huisje, Andijk.