De dialecte van Noord-Holland.Op Zaterdegmiddeg 25 maart 2017 houwe we in de Zenderkerk in Huizen de derde dialectemiddeg.
We hewwe eerder alders een mooie middeg in Obdam en ok ientje in Egmond had.

D'r benne in Huizen den zo'n 10 verskillende dialecten te horen, in de vorm van liedjes, roimpies en verhaaltjes. Ze worre allegaar nei voren brocht deur mense die 't dialect nag dagelijks spreke. De meiste van die dialecte rooie pittig op Westfries, maar are benne wat meer een uitdaging. Een paar van die dialecte benne nag springlevend zôas 't Volendams. Sommige bare wat zurge, zôas 't Westfries, maar d'r zitte d'r ok tussen die temet uitsturven benne zôas 't Derpers en 't Henkuzers.

Dut is vezelf een pracht gelegenhoid om die dialecte nag weerderes te horen.
Deur ze voor 't front te halen, houpe we dat mense 'n douwtje kregge om zelf ok wat met hullie oigen dialect te doen. Bevobbeld stukkies in 't durpsblad zette, of een optreden in dialect. Wai van de DINH benne namelijk van mening dat 't de moeite waard is om oôze dialecte levend te houwen.

D'r komme ok nag twei goeie sprekers van de Fryske akademie. Die beginne de middeg met een mooie lezing, die d'r hillegaar op ansluit. Afoin, 't staat allegaar op 't anplakbiljet te lezen.
't Belooft een pracht middeg te worren.
Jekomme toch ok!

Tom Wester,
Names de De DINH-werkgroep (DINH = Dialecten in Noord-Holland)

DINH flyer