
Algemene ledenvergadering van het Westfries Genootschap, gehouden op 2 september 2006 in Schouwburg Het Park te Hoorn.
1. Opening van de vergadering door de voorzitter
De voorzitter van het Westfries Genootschap, mevrouw C.C. Broekhuizen-Slot, verwelkomt de ca. 400 leden van het genootschap en belangstellenden in Schouwburg Het Park te Hoorn. Als eerste verleent zij het woord aan de burgemeester van de gemeente Hoorn, dr. G.O. Veldhuizen. Deze heet de leden van het genootschap hartelijk welkom in Hoorn, de hoofdstad van West-Friesland, en wenst de vereniging een nuttige en aangename vergadering. Hij maakt melding van het feit dat in 2007 Hoorn 650 jaar bestaat en dat hij dan het genootschap weer in Hoorn hoopt te begroeten en dat hij op dan de West-Friezen in een passend kostuum welkom zal heten. Ook meldt de burgemeester zich aan als lid van het genootschap. Met applaus wordt het initiatief van de burgemeester begroet. Vervolgens spreekt Ina Broekhuizen de jaarrede uit. Deze rede is op te vragen door het sturen van een email naar

Samen met Cees Franke van Communications 2020 heeft het genootschap een nieuwe folder ontwikkeld. Een folder vol met informatie over het genootschap en met een aanmeldingsformulier. Iedereen, die de folder wil bestellen kan contact opnemen met het secretariaat (tel. 0229-217121) of stuur een email naar het Westfries Genootschap.
De folder bevat enige vragen over West-Friesland, die met regelmaat aan het genootschap worden gesteld. Hieronder volgen de antwoorden.
Sinds wanneer is West-Friesland bewoond?
Reeds ver voor onze jaartelling woonden er al mensen in West-Friesland. Archeologen hebben bij opgravingen in Zandwerven sporen gevonden van een cultuur van circa 5000 jaar geleden. In Sijbekarspel is het skelet gevonden van een ongeveer 50-jarige vrouw, die ongeveer 4500 jaar onder de grond heeft gelegen. Maar West-Friesland is niet altijd bewoond geweest. De oudste bewoners hebben door klimaatveranderingen het land weer verlaten. Pas na het jaar 800 van onze jaartelling is het land definitief in gebruik genomen.
Is er een relatie tussen West-Friesland en Friesland?
Ja en nee. De mensen, die rond het jaar 800 in West-Friesland het land ontgonnen, kwamen uit de kuststreek van Holland. Toen maakte dat gedeelte van ons land nog deel uit van het Friese rijk, dat zich uitstrekte van het tegenwoordige Zeeland tot aan de Deense kust. De West-Friese cultuur, die zich in de loop der eeuwen ontwikkelde, heeft echter veel meer Hollandse sporen dan Friese. Het West-Friese dialect is grotendeels afgeleid van het Nederlands.
Wanneer schrijf je West-Fries en wanneer Westfries?
De ene keer staat er Westfries geschreven en de andere keer West-Fries. Waarom? De officiële spelling van het Nederlands schrijft West-Fries en West-Friese voor: een West-Fries dorp en een West-Friese vrouw. Maar bij eigennamen kan dit anders zijn: het Westfries Genootschap, de Westfriese Omringdijk. Namen, die zijn gegeven voordat de laatste spellingswijzigingen zijn doorgevoerd. Veel mensen zullen echter hun eigen inzicht gebruiken.
Heeft West-Friesland een hoofdstad?
Veel plaatsen in West-Friesland hebben stadsrechten gekregen. Maar in de zeventiende en achttiende eeuw werden alleen Medemblik, Enkhuizen en Hoorn als steden erkend. De macht in West-Friesland lag toen in de handen van de bestuurders van deze drie. Het recht op het slaan van de eigen West-Friese munten wisselde om de paar jaar tussen de steden. De machtigste stad van de drie was Hoorn. Na de Bataafse omwenteling en de Franse tijd was het gedaan met de beperkte autonomie van de regio: Medemblik, Enkhuizen en Hoorn werden provinciestadjes, met nauwelijks tot geen macht in het Koninkrijk der Nederlanden.
Wie is West-Fries?
Iedereen, die binnen de Omringdijk woont, kan zich West-Fries noemen. Maar door de migratie van de afgelopen 40 jaar zal niet iedereen, die in West-Friesland een woning heeft gevonden, zich West-Fries noemen. Anderen, die in West-Friesland geboren en/of getogen zijn, en die nu uit het gebied vertrokken zijn, zullen zich West-Fries blijven noemen. Er wonen dus West-Friezen binnen en buiten de Omringdijk.
Wat is er nog over van de Omringdijk?
De Westfriese Omringdijk is 126 kilometer lang en vrijwel overal nog goed te herkennen in het landschap. Soms aan het water, soms tussen de weilanden, soms hoog boven het land uit, soms nauwelijks boven NAP. Maar vrijwel overal is de dijk of restanten ervan nog zichtbaar. De provincie heeft de Omringdijk in 1983 uitgeroepen tot provinciaal monument, want een bouwwerk, waar men bijna 800 jaar geleden aan is begonnen en dat nog elke dag functioneert, verdient een aparte status. Bij het secretariaat van het genootschap is een folder te verkrijgen met daarop de loop van de dijk door Noord-Holland.

De Rabobank Westfriesland-Oost heeft een bedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld voor educatieve initiatieven van het Westfries Genootschap. In mei tekenden directeur Peter Mens en bestuurslid Joop Schouten het sponsorcontract. Het bedrag is onder meer bedoeld voor de ontwikkeling van een hoorspel over de geschiedenis van West-Friesland. Dit hoorspel is bestemd voor leerlingen van de basisschool.

Louis Groen uit Hoogwoud, die als vrijwilliger geregeld te vinden is in het Timmermansgildehuis, heeft een overzicht samengesteld van de inhoud van alle jaarboeken van het genootschap. Zijn monnikenwerk is nu op de website geplaatst.
Deze inhoudsopgave kunt u vinden op de pagina van de redactiecommissie van het jaarboek of (tijdelijk) door op onderstaande link te klikken.

Binnendijks. Binnen de dijk dus. De Westfriese Omringdijk wel te verstaan. Daar gebeurt veel. Daar wonen en werken mensen, daar worden activiteiten georganiseerd, daar leeft het en daar bruist het! Ook op cultureel en historisch terrein.
Binnendijks - onder deze noemer schrijft Ina Broekhuizen-Slot met enige regelmaat over de ervaringen en ontmoetingen, die ze heeft als voorzitter van het Westfries Genootschap.

Het Westfries Genootschap zoekt ter versterking van de stand van het PR-team enkele enthousiaste vrijwilligers. Het genootschap is met deze stand aanwezig bij de Westfriezendag, de Landbouwdag in Opmeer, Landelijke Archievendag en andere manifestaties. Opgave bij het secretariaat.

Staand, v.l.n.r. Hans van Kampen, Joop van Diepen, Gerianne Helder,
Maarten Timmer en Stan Nuveen.
Zittend: Harold Bos, Netty Zander, Ina Broekhuizen en Jaap Schaper.
Afwezig: Joop Schouten en Jan Smit.

Het Jaarboek van het Westfries Genootschap publiceert elk jaar de Bibliografie van West-Friesland. Deze bibliografie biedt een overzicht van verschenen publicaties die betrekking hebben op een of meer gemeenten die geheel of gedeeltelijk liggen binnen de Westfriese Omringdijk.
Het overzicht wordt samengesteld door het Westfries Archief te Hoorn en het Regionaal Archief te Alkmaar. Om de bibliografie zo compleet mogelijk te laten zijn, is het noodzakelijk dat de beide archiefdiensten op de hoogte worden gebracht van uitgebrachte publicaties. Auteurs of uitgevers worden verzocht een of beide archieven te informeren over nieuwe uitgave.
De Bibliografie van West-Friesland is van groot belang, vooral voor hen die meer informatie wensen over een bepaald onderwerp.
De redactiecommissie van het Jaarboek

Koester het boek
Onder de noemer ‘Koester het boek’ hield voorzitter Ina Broekhuizen een toespraak bij de presentatie van het 75e jaarboek West-Friesland Oud & Nieuw. Zij wees op de waarde die dit jaarboek - en uiteraard ook andere boekwerken - heeft voor schrijvers en lezers. Als drager van kennis over de historie van West-Friesland, als informatiebron van allerlei West-Friese zaken, als kijkboek ook, vol beelden en kaarten.
De presentatie vond plaats in het Westfries Archief in Hoorn. Plaats waar het verleden van deze streek bewaard wordt en in die zin dus ook, net als het jaarboek, het geheugen van West-Friesland. Veel genodigden waren daar bijeen gekomen. Zij werden allereerst getrakteerd op een echte West-Friese jodenkoek met genootschapslogo. Dirk Dekema, directeur van het Archief, heette allen welkom. Vervolgens vertelde Ed Dekker, lid van de redactiecommissie, het een en ander over de inhoud van het jaarboek.
Het eerste exemplaar van West-Friesland Oud & Nieuw deel 75 overhandigde de voorzitter aan de heer Jos Bakker, voorzitter van de Archiefcommissie en gemeentesecretaris van Hoorn. In een boeiende toespraak ging hij in op de taak van het archief, op de gemeente als eerste overheid en op het waardevolle van het ‘eigene’ in een tijd van globalisering. Hij gebruikte hiervoor het woord ‘glocalisering’: het streek (of zelfs dorps- of buurt-) eigene wordt steeds belangrijker. Ook wees hij op het belang van de samenwerking tussen drie partijen die ook deze ochtend aanwezig waren: vereniging (liefhebbers van historie), professionals (het archief) en het bedrijfsleven (Deen).
Het jaarboek 2008 staat in het teken van 75 jaar. In een aantal artikelen wordt stilgestaan bij het 75-jarig jubileum van West-Friese verenigingen en bedrijven. In het kader van dit thema hield de heer Fons Deen, directeur van Deen Supermarkten, een inleiding over de historie van zijn bedrijf. Aan de hand van een powerpoint presentatie met privé-foto's vertelde hij over de groei van de winkelketen: van de eerste winkel aan de Koepoortsweg tot de realisatie van de nieuwste zaken ‘over de dijk’ in Lelystad en Almere.
Voorzitter Ina Bak van Creatief Westfries feliciteerde het genootschap met het jaarboek en bood als presentje alle aanwezigen een tas aan. Ter gelegenheid van het jubileum was er voor iedereen ook een schrijfblok, met als verzoek om maar veel te noteren en te schrijven! Op naar de 100e uitgave van West-Friesland Oud & Nieuw!
Foto 1: Ina Broekhuizen met de eerste bundel en het 75e jaarboek
Foto 2: De voorzitter bedankt de leden van de redactiecommissie voor hun inzet, v.l.n.r. Ed Dekker, Ina Eilander, Maarten Timmer, Tom Wester en Bert Kölker
Foto 3: Dankwoorden voor de samenstellers van de kleine tentoonstelling: Klaas Bant en Bert Kölker.
(Foto's: Jaap Raat)
Inpakken en wegwezen
Op woensdag 2 juli werden alle jaarboeken ingepakt. Dat gebeurt steevast in de grote schuur bij Pieter de Boer in Zuid-Scharwoude. Een legertje van 24 man en vrouw stond klaar om de enveloppen te vullen. Ze werkten snel en doelgericht. Om 12 uur was de klus geklaard! Samen lunchen en daar kwamen de eerste ‘ophalers’ al aan om hun portie jaarboeken mee te nemen. Steeds meer bezorgers reden af en aan. Diezelfde middag werden al vele boeken bij de leden thuisgebracht. Voor een ieder brengt het boek veel leesplezier! Met recht: het visitekaartje van ons genootschap!
Foto 1: Links Gerianne Helder, rechts Jur Mellema, daarchter Aafje Otter, Klaas Renooy, Nel Renooy.
Foto 2: Aafje Otter, Jur Mellema, Alie Vis, Piet Dikstal
Foto 3: Joop Zutt en Piet Kleverlaan
Foto 4: Harold Bos, Leny en Cor Langedijk, Lia Lakeman en Pé van der Lee
(Foto's: Wim Broekhuizen)
Meer artikelen …
- Promotie Herman Lambooij
- Westfriezendag 2008 was een dijk van een dag!
- Stichting Projector
- Monumentendag
- Verhalenmiddag
- Geld en mest heeft een boer nooit te veel
- Rondje Cultuur in Enkhuizen
- Bijeenkomst nieuwe leden
- Een terugblik
- Rondje Cultuur
- Oorkonde en krentenbrood voor Barbara Donker
- West-Friesland of Westfriesland?