
Verslag presentatie kinderleesboek Geheimen van de Dijk op 22 september 2012
Op zaterdagmiddag 22 september 2012 is in de veilinghal van de Broeker Veiling in Broek op Langedijk tijdens het Vrij Event van HDC Media het nieuwe kinderleesboek met verhalen van de Westfriese Omringdijk van het Westfries Genootschap gepresenteerd. Voor de presentatie waren tien kinderen uit West-Friesland uitgenodigd. Een aantal van hen woont vlak bij de Westfriese Omringdijk. Nadat Theo van Hoesel van HDC Media een kort welkomstwoord had gesproken, kwam Jan Smit (vice-voorzitter van het Westfries Genootschap) aan het woord. Hij ging in op de totstandkoming van het boek en bedankte degenen die meegewerkt hebben aan het boek. Dat zijn niet alleen schrijver Idzard van Manen en tekenaar Sjaak Bos, maar ook de leden van de werkgroep. Verder bedankte hij HDC Media voor de plezierige samenwerking. In zijn toespraak wees de vice-voorzitter erop dat het boek een onderdeel is van een groter project. Het is namelijk de bedoeling dat het boek ook gebruikt wordt op de basisscholen en dat de kinderen eventueel samen met hun ouders en grootouders op zoek naar geocaches (kleine schatkistjes) die op tien verschillende plaatsen bij de Westfriese Omringdijk liggen verscholen. Ook worden de kinderen gestimuleerd om musea en archieven te bezoeken.

Jan Smit vertelt over de totstandkoming van het kinderboek.

Netty Zander leest voor uit 'Geheimen van de dijk'.
Na Jan Smit ging bestuurslid Netty Zander achter de microfoon staan. Zij liet het eerste exemplaar van het nieuwe boek zien. Er zat een mooie strik omheen. Zij stelde eerst aan de kinderen enkele vragen over de dijk en las vervolgens een gedeelte van het verhaal “Indringers uit het Verre Oosten” voor.
Veel enthousiasme tijdens de verloting van de tekeningen.
Voor de kinderen volgde na een uitleg van Frenk Dieke van HDC Media en een medewerkster van de veiling een verloting. Met behulp van de knoppen in de koopmansbankjes van de veiling mochten zij proberen de wijzer van de klok op het cijfer tien stil te zetten. Degene die dat gelukte was de “koper” en kreeg als prijs een ingelijste afdruk van een van de tekeningen uit het boek. De laatste afdruk van een tekening die verloot werd was die van de voorplaat. Daar werd als extra prijs het eerste exemplaar van het boek bij gedaan. Dit werd gewonnen door Koen Schagen uit Zwaag. Voor alle kinderen die bij de presentatie aanwezig waren (de tien uitgenodigde kinderen en een uit de zaal) was er een exemplaar van het nieuwe boek. Tot besluit gingen alle kinderen met het nieuwe boek in de hand op de foto.
De verloting van het eerste exemplaar, met de tekening van de voorplaat is in volle gang.
Toespraak vice-voorzitter bij presentatie kinderleesboek Geheimen van de Dijk op 22 september 2012
Beste mensen, dames en heren, jongens en meisjes,
Vandaag is het voor het Westfries Genootschap een feestelijke dag. Want op deze Dag van de Dijk presenteren wij ons nieuwe kinderleesboek met de veelbelovende titel Geheimen van de Dijk, verhalen van de Westfriese Omringdijk. Het gaat om meer dan een boek alleen, maar daarover straks meer. Aan het tot stand komen van dit boek gaat heel wat vooraf. In 2002 publiceerde het Westfries Genootschap het succesvolle lees-stripboek Speurtocht door de Geschiedenis van West-Friesland. Nu tien jaar later is het tijd voor wat nieuws. Al een aantal jaren geleden kregen wij geld van de Rabobanken in West-Friesland met als voorwaarde daarmee iets voor de jeugd te doen. Dit bleek nog niet zo gemakkelijk te realiseren. Allerlei ideeën passeerden de revue. Zo is bijvoorbeeld onderzocht of het mogelijk is een hoorspel voor de jeugd te maken. Op voorstel van ons bestuurslid Joop Schouten vond in het voorjaar van 2010 een eerste gesprek plaats met Idzard van Manen over de mogelijkheden van het maken van een boek gericht op kinderen. Na enige tijd groeide het gevoel dat er in deze tijd meer nodig is om de jeugd te interesseren voor de geschiedenis van West-Friesland. En zo is het gekomen dat er een samenhangend project ontstaan is van een kinderleesboek, lesbrieven voor het gebruik van het boek op de basisscholen, het stimuleren van kinderen om musea of archieven te bezoeken en de mogelijkheid om op zoek te gaan naar geocaches. Dat zijn kleine schatkistjes die op diverse plaatsen bij de Westfriese Omringdijk verscholen liggen. In deze schatkistjes zit iets voor de vinder. Om te kunnen zoeken moet je met behulp van de website van het Westfries Genootschap en een hand GPS proberen vast te stellen waar de schatkistjes liggen.
Afbeeldingen uit het kinderboek die 'geveild' werden.
Wij hopen dat door middel van dit project de belangstelling van de kinderen voor de geschiedenis van West-Friesland, de Westfriese Omringdijk en het Westfriese landschap blijvend gewekt wordt. We hopen ook dat ouders, grootouders en leerkrachten enthousiast met de kinderen aan de slag gaan. Wij kregen niet alleen een bijdrage van de Westfriese Rabobanken, maar ook van de Kattendijke/Drucker Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ik wil u niet onthouden wat de adviescommissie van het laatste fonds schreef. De opzet van het project is onderscheidend, omdat de aanvrager onderzoek op locatie combineert met digitale lesbrieven en een boek met verhalen. Bijzonder aan het project is dat het project schoolgebonden activiteiten combineert met activiteiten in vrije tijd en dat ouders en kinderen samen het project kunnen uitvoeren.
Nu nog even over het boek zelf. Het is een prachtig boek geworden dat bestaat uit tien verhalen die op tien verschillende plaatsen langs de Westfriese Omringdijk spelen en in verschillende eeuwen. Naast de verhalen met tekeningen bij het verhaal zijn er ook kadertjes waarin meer informatie wordt gegeven. Daar staan ook verklarende tekeningen bij. Dat het boek zo mooi geworden is, is te danken aan schrijver Idzard van Manen en tekenaar Sjaak Bos, alsmede aan Frenk Dieke en Ingrid Beltman en hun collega's van HDC Media. Niet vergeten mogen worden de leden van de werkgroep van het Westfries Genootschap. Van de leden van de werkgroep wil ik met name noemen Netty Zander en Ina Broekhuizen. Ik mag ook Henk Sloetjes uit Wognum niet vergeten die alle teksten heeft doorgelezen op type-, taal- en schrijffouten. Ook onze Commissie Geschiedschrijving heeft een steentje bijgedragen. Ik wil alle mensen die meegeholpen hebben bedanken en complimenteren met het mooie resultaat. Straks zal Netty Zander een stukje uit het boek voorlezen en daarna krijgen een aantal kinderen uit West-Friesland een exemplaar uitgereikt. Zij krijgen dit boek nadat het eerste exemplaar is geveild. Voor anderen is het boek hier en via “Boeken van de krant” te koop. Ik zou zo zeggen: koop, lees, kijk, ga op pad en geniet!
Jan Smit,
Vice-voorzitter Westfries Genootschap.
Foto's gemaakt door Frenk Dieke.
Alle kinderen die aanwezig waren bij de presentatie kregen een boek cadeau.

De eerste september was een stralende dag, prachtig weer voor de Westfriezendag. Al snel stroomde de foyer van schouwburg Het Park vol met vrienden en vriendinnen van het genootschap. De leden in kostuum werden één voor één op de foto gezet door Theo Mes. Zij krijgen hun portret digitaal thuisgestuurd.
In de vergadering werd afscheid genomen van de bestuursleden Margo Haakma, Harold Bos en Stan Nuveen. De vergadering koos Nan Beers, Kees Kreuk en Jan Wittink tot leden van het algemeen bestuur. Jan Wittink zal de secretariaatsfunctie op hem nemen.
![]() Nan Beers | ![]() Jan Wittink | ![]() Kees Kreuk |
De Westfrieslandprijs 2012, een bedrag van 1000 euro en een oorkonde, ging naar Ans en Theo Spil van bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik. Met het uitreiken van deze prijs toonde het genootschap haar waardering voor de buitengewone inzet va het echtpaar Spil voor het bewaren, vastleggen en onder een breed publiek uitdragen van de geschiedenis van het bakkersambacht. Dankzij hen is De oude bakkerij uitgegroeid tot een smaak- en spraakmakend museum met landelijke bekendheid.
De Westfrieslandprijs 2012 ging naar Ans en Theo Spil van het bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik.
Na de vergadering trad de groep Skotwal op. Zij brachten Engelse en Amerikaanse liederen met West-Friese teksten ten gehore. Zang en muziek waren klasse, de zaal luisterde geboeid naar het optreden van deze ervaren musici.
Na de lunch volgden de excursies, die alle goed verliepen.
In de foyer van Het Park werd ten slotte het diner geserveerd.
Hieronder de openingstoespraak van de voorzitter en de woorden die tot de scheidende bestuursleden werden gericht.
Vrijwilligers van het bakkerijmuseum bij de introductie van de Westfrieslandprijs.
Openingstoespraak van de voorzitter
Beste mense, vriende en vriendinne van 't Westfries Genoôtskap
Names 't bestuur zou ik zegge wulle:
welkom, van harte welkom op deuze Westfriezedag! Wat mooi dat jullie d'r allegaar benne!
Welkom an onze erelede, an onze lede van verdienste, an de mense die we speciaal noôd hewwe voor deuze dag en an alle lede in kostuum!
Een roik gezicht! Wai vinde 't bar mooi dat jullie zó deuze Westfriezedag kleur geve! Deerom worre jullie allegaar op de kiek zet! Al ben je nag niet op pertret gaan, meld je den effies nei de vergaring bai fotograaf Theo Mes. Hai staat bai de ingang van de foyer. Dick Ham, 't nuwe bestuurslid van de stichting, zet deuze hêle Westfriezedag op de film! Merakel bedankt alvast!
Voordat ik vedder gaan, wul ik graag 't woord geve an de heer Westenberg, wethouwer van Hoorn en lid van ons genoôtskap.
Dank voor uw woorde. Ik weet dat u weer are sjouwtjes heb, dat u bloift niet bai de vergaring.
Vriende en vriendinne, ok dut jaar misse we mense. Bekende gezichte, trouwe lede.
Ik noem drie name.
Joop Zutt uit 't Waarland, hai overleed in november, hai werd 69 jaar. Joop was sinds 2004 lid van de redactiecommissie voor 't jaarboek, hai was een beste skroiver van veul goeie verhale voor de bundel.
Pater Piet van Kampen, overleed in maart, hai werd 97 jaar. In 1957 werd ie bestuurslid. Op de Westfriezendag van 1981 nam ie ofskaid afscheid. Hai werd benoemd tot erelid hai kreeg de zilveren erepenning. Veul mense wete nag wat ie zee op die Westfriezedag. Een buurman vroeg 'm: „Wat gaan je nou doen, Piet?”
Hai antwoordde: „Koike!”
„Koike?”
„Ja, koike. Koike nei 't land, de bloeme, de veugels, de koeie, de slôte,de doike, de lucht en de wolke. D'r is nag 'n hoop te koik.
En ik gaan leze. West-Friesland is een boek, moin boek. Ik kom nooit uitlezen.”
Heêl wat jare kreeg ik een week voor de Westfriezedag een skroiventje van pater van Kampen, hai wenste ons den allegaar een goeie vergaring en een mooie gastdag. Vlede jaar kwam 'r gien skroiventje meer, maar brocht z'n neef Hans de groete over.
Met pittig wat Westfrieze ware we bai de uitvaart en de begrafenis van Piet van Kampen om 't de leste eer te bewoizen.
En nag maar heêl kort leden: Piet Moeijes, burgemeester van de Skermer. Hai was eerst boer en werd burrie. Dat kwam vroeger veul voor, maar ik denk dat met 't overloiden van Piet dat toidperk ofslôten is. De indrukwekkende uitvaart was vlede week zaterdag.
We gedenke met eerbied en dankbaarhoid alle lede die dut jaar wegvallen benne.
De ledewerfactie, een nuw lid betaalt dut jaar maar voiftien euro, heb zurgd voor heêl wat nuwe lede.
En een deêl deervan benne hier vedaag. Hullie hewwe we venochend ontvangen bai een tafel in de hal.
Welkom! Ik hoop dat jullie je gauw thuis voele zalle binnen de vereniging.
Beste mense, guster stond 'r een mooi bericht in de krant. ‘Nederlanders zijn trots op cultuurhistorie’. 90% van de Nederlanders is groôsk op ouwe gebouwe, parke, forte en boereplase. Dat bleek uit een onderzoek van Natuurmônumente. Goed nuws voorons genoôtskap: geskiedenis leeft!
Wai kenne den ok terugkoike op een best verenigingsjaar. Een paar hoogtepunte: we beleefde een mooie najaarsstreekmiddeg met een prachtige kostuumshow, 't derde deêl van de Westfriese Historische Reeks over tuinbouw en zaadteêlt kwam uit en d'r werd in Abbekerk een merakel mooi Westfries meziekspel opvoerd voor volle zale.
Op een paar are zake wul ik effies dieper ingaan.
Aldereerst op 't imago-onderzoek en de ledenenquête.
In 't Vierkant van juli staat de uitslag van 't imago-onderzoek. 1400 West-Frieze hewwe alderhand vragen beantwoord over ons genoôskap. Jullie hewwe 't leze kend in 't Vierkant.
An de stichtings en commissies vroege wai om an de hand van de uitkomste anbevêlings te doen an 't bestuur. 't Bestuur bekoikt den wat 'r met die anbevêlings beure ken. Deerover zouwe we vedaag in deuze vergaring wat vertelle.
Omdat we nag niet van alle commissies en stichtings antwoord had hewwe, ken 't bestuur nou nag niet zegge hoe we verder gane.
Zo gauw we planne maakt hewwe, zalle we dat vezelf wete leite.
Bai 't aprilnummer van 't Vierkant zat een ledenenquête.
We benne bar bloid dat wel 700 mense die enquête invuld en terug stuurd hewwe. Da's een hêle zoôt!
Bedankt! En wat bloikt? Jullie benne roik tevreden met ons en met 't werk wat of we doene.
Een paar bijzonderhede:
- 90% van de lede is lid vanwege de betrokkenhoid met West-Friesland
- 93% vindt de belangroikste taak voor 't genoôskap de inzet voor de West-Friese cultuurhistorie
- 70% van de lede is ok lid van een are historische club
- 84% is tevreden tot zeer tevreden over de zichtbaarhoid van 't bestuur, 1% is deer ontevreden over, noh, die koike misskien niet goed
- 96% vindt dat 't bestuur de lede goed infermeert over wat 'r beurt binnen de vereniging en 95% vindt dat 't bestuur genog in de weer is om 't West-Friese culturele erfgoed in stand te houwen
- Over de inhoud van 't jaarboek is 95% tevreden
Opvallend vind ik dat 'r maar bar woinig mense op ons website koike: 64% koikt nooit en 6% een paar keer per maand, jongere lede vinde dat de website antrekkelijker worre moet - 88% vindt de contributie goed en 11% vindt die te leig, zowat gien mens vindt 't te hoog
- En: 16% wul meehelpe as vraiwilliger!
- De Westfriezedag en de streekmiddage worre goed beoordeêld, maar opvallend is dat 83% gien are bai ienkomste van 't genoôskap weet te noemen.
Vezelf gane we de resultate in 't bestuur bespreke en we koike wat we d'r mee doene de kommende jare.
Van 't zeumer stonde wai met de pr-kraam van ons genoôtskap op 't historisch festival in Hensbroek en in de hal bai de landbouwtentoônstelling in Opmeer. Op de kraam hadde we een proisvraag. Mense konne antwoord geve op de vraag: hoe lang is de Westfriese Omringdoik?
Wat zouwe jullie zegge?
Noh, op ien briefie stond 34 kilometer en op een aar 3.000, met nag van alles deertussenin.
Die doik… die 126 kilometer lange doik, ons provinciaal mônument, de hoeder en behoeder van land en mense, vroeger en nou nag altoid.
Die doik, weer al eêuwelang an werkt wordt, weer ok in onze toid an werkt wordt. Dat is goed, deer is niks nuws an, maar… dat werken moet wel met zurg beure en d'r moet let worre op de waarde van de doik in 't landskap.
Met 't versterken van de Zuierdoik tussen Enkhuizen en Hoorn is 'r heêl wat misgaan de leste jare. De planne die d'r legge voor 't deêl ten zuiden van Hoorn worre nou deur alderhand organisaties goed in de gate houwen en d'r wordt luisterd nei kenners, nei historici en archeologen.
Maar d'r wordt op meer plaase werkt an die doik.
Jullie hewwe allegaar wel lezen dat de stichting voor Landelijk Skoôn West-Friesland weer in de bres sprongen is voor de Omringdoik. Voor de goeie orde: LS is een zelfstandige stichting die oigen besluite neemt, los van 't bestuur van 't genoôtskap. Bai Winkel wordt de weg op de doik verbreed en d'r wordt naast die weg een fietspad maakt. Dat betekent dat de doik bar beskandelezeerd wordt en veuls te breid wordt. De stichting heb hier bezwaar teugen maakt. Voor 't eerst in 80 jaar is 't bestuur nei de rechter stapt. En die rechter heb zoid dat ze geloik hadde. De gemeente heb 'm niet houwen an 't bestemmingsplan en had gien vergunning geve maggen as de doik (en ik zeg 't effies in 't Nederlands) ‘op ontoelaatbare wijze wordt aangetast’. De gemeente vond dat dat niet 't geval was, maar Landelijk Skoôn was 't deer niet mee iens. 't Werk an de doik is nou stopzet, d'r zal eerst goed keken worre moete of 't aars ken. Belangroik is ok dat Landelijk Skoôn deur de rechter as belanghebbende erkend is.
Vezelf wulle we gien museum make van West-Friesland en de voilighoid van de mense is bar belangroik (is fietse onderan doik trouwes niet veul voiliger, we hope dat 't zo worre gaat deer), maar de historische en landskappelijke waarde van ons mônument wulle we zo goed mogelijk beware en beskerme. Die is van belang voor ons, maar zeker ok voor onze joôs en kloinkindere.
Ik wul graag ok effies vooruit koike! Want 'r beurt een zoôt de kommende toid.
An 't end van deuze maand komt 't kinderleesboek Gehoime van de doik uit. In dut mooie boek stane tien verhale die speule an de doik. Op onze website komt nag meer infermatie te staan en ok ken iederien skatte zoeke, die op die tien plaase skuild douwd benne, dat beurt met geocaching. Een pracht kedo voor jong én oud!
Oktober is de maand van de geskiedenis. Deer doet 't genoôtskap an mee met twei lezings. 't Thema is Arm en roik.
De iende lezing is op 14 oktober in Broek op Langedoik en gaat over de toid voor de verkaveling van 't Geistmerambacht, de are lezing houdt Kees van der Wiel in Wadway. Hai is de skroiver van 't boek Veeteelt en hai vertelt over arm en roik in de veehouwerai.
De najaarsstreekmiddag wordt houwen in de Beemster, de feistende 400 jarige polder! We komme deer bai mekaar in de kerk en 't belooft een interessante middeg te worren.
Op 18 november is 'r een kennismakingsmiddeg voor de nuwe lede in 't Wapen van Wogmeer, midden in de polder die dut jaar ok 400 jaar bestaat.
Nuwskierige Westfrieze. Graag stel ik de bestuurslede an u voor.
Dat benne:
- onze nestor Joop van Diepen uit Oosterblokker, hai kwam in 1973 al in 't bestuur! Bestuursafgevaardigde in de stichting voor Landelijk Schoon.
- Jan Smit uit Opperdoes, vice-voorzitter
- Peter Koopman, penningmeester
- Stan Nuveen uit Obdam, secretaris, bestuursafgevaardigde in de reiscommissie en contactpersoon voor de redactiecommissie,
- Harold Bos uit Alkmaar, redactielid 't Vierkant, en voorzitter van de stichting Westfriese Families,
- Joop Schouten uit Schagen, bestuurslid van de stichting de Westfriese Molens,
- Hans van Kampen uit Schagen, BA Kap en Dek en in de Vereniging Westfriese Monumentale kerken,
- Netty Zander uit Hoogwoud, BA in de stichting Projector en in de Adriaan Donker Stichting.
- Maarten Dekker, BA in de commissie Geschiedschrijving
- Margo Haakma
- Anneke Helder.
En den vezelf onze spin in 't web in 't Timmermansgildehuis: Corina van Willegen uit Zwaag. U hoort heur stem an de têlefoôn, u ziet 'r as u de deur van 't gildehuis opendoet. En as 't moet, vraagt ze ok an d'r joôs om mee te werken voor ons genoôtskap.
Heur die twei ouwste joôs hewwe met de Rabofietstocht deur weer en wind meereden om geld voor onze vereniging bai mekaar te swêlen.
Ok voor deuze dag heb Corina weer een hêle zoôt werk verzet. Dank deervoor!
Dank ok an de bestuurslede en an alle mense die hêlegaar voor niks zoveul doene en hullies beste krachte geve voor de cultuur en de historie van West-Friesland.
Hiermee is de vergadering geopend.
Afscheidswoorden
Margo Haakma
Margo, je kwam twee jaar geleden in ons bestuur. Je bracht vrolijkheid mee, humor en een gulle lach.
Je verdiepte je terdege in de structuur van het genootschap, je was geïnteresseerd in alles wat er gebeurt. Bij de commissie Presentatie had je een waardevolle inbreng. Maar na anderhalf jaar vond je dat je niet genoeg tijd kon geven aan het bestuurswerk, mede vanwege je fulltime baan. Iets half doen past niet bij je, dus je liet ons dit voorjaar weten dat je je bestuurstaak wilde neerleggen. Daar hadden we uiteraard begrip voor, maar we vonden het ‘ok bar spoitig’. Ik dank je voor je inbreng, ik wens je alle goeds voor de toekomst en ik hoop je nog vaak tegen te komen op onze bijeenkomsten.
Harold Bos
Harold, in 2005 kwam je in het bestuur, in het jaar dat ik voorzitter werd. We hebben dus samen zeven jaar opgetrokken. Je toonde je in die tijd een betrokken bestuurslid met een eigen kijk op voorstellen en initiatieven. Je ervaring speelde daarin een grote rol. Wij waren blij met de historische kennis die je meebracht. Voor ons genootschap heb je een aantal interessante lezingen verzorgd en je trad toe tot de redactie van 't Vierkant. Je redigeerde en je nam het initiatief om nieuwe rubrieken in het leven te roepen: eerst was dat Uit de pronkkamer en nu ben je toe aan deel 6 van Meubels in West-Friesland.
In de commissie presentatie had je goede inbreng. Eén van onze eerste gezamenlijke acties was de aanwezigheid bij de stand van het genootschap op de Westfriese Flora en later ook in Slot Schagen. Beiden stonden we daar keurig in kostuum. Op de flora was het niet erg druk die eerste ochtend. Jij stond rustig te wachten naast de stand, kaarsrecht op en onbeweeglijk. Ik herinner me dat een jongetje ernstig naar jou keek. Toen deed je een stapje naar voren. De jongen schrok zich een hoedje!
Harold, ik dank je van harte voor alles wat je deed voor onze vereniging. Het cadeau is bedoeld voor jou en voor Mark. Ik hoop dat je er samen van kunt genieten en dat je, wanneer je deze glazen heft, zult toasten op West-Friesland! Alle goeds gewenst in de toekomst.
Stan Nuveen
Stan, je kwam, zag en overwon, zou ik bijna zeggen. Historische woorden zijn dat, maar zeker op jou van toepassing. Je kwam ons bestuur versterken in 2006. Met voortvarendheid ging je aan de gang, je verdiepte je in de structuur van onze vereniging en stroomlijnde die. Je zette doelstellingen, taken en verantwoordelijkheden helder op papier, voor iedereen inzichtelijk en toegankelijk. Een jaar nadat je werd benoemd, kwam Corina naar het gildehuis. Samen waren jullie een goed ingespeeld span op ons secretariaat. In 2008 ontwierp je een beleidsplan dat loopt van 2009 tot 2013. Het bestuur stemde in met dat plan. Het moet je tevreden stemmen dat vrijwel alle punten uit dat beleidsplan zijn gerealiseerd. En daarbij was jouw inzet zeer groot. Je ondernam actie, schreef notities, concretiseerde voorstellen. Het afgelopen jaar stond grotendeels in het teken van het imago-onderzoek en de ledenenquête, daar heb je veel werk voor verzet.
In de vergadering had je altijd een weloverwogen en rustige inbreng. Dat uitte zich ook in de altijd correcte en nauwkeurige verslagen. Goed gekozen zinnen, duidelijk én prettig geformuleerd en overzichtelijk opgeschreven.
Een goede secretaris is een spin in het web van een vereniging. Wij mogen ons gelukkig prijzen met zo'n secretaris.
Stan, we hebben steeds heel plezierig samen gewerkt in het algemeen én in het dagelijks bestuur. We hadden, buiten de vergadering om, altijd gespreksstof over de reizen die we maakten.
Namens het bestuur dank ik je van ganser harte voor jouw grote inzet voor ons genootschap. Ik wens je een goede en gezonde toekomst toe samen met Henny. Je zult vaker thuis zijn nu, hef met haar het glas op jullie beiden, op je gezin én op het genootschap!

Tijdens de jaarvergadering van 1 september 2012 zijn drie nieuwe leden voor het algemeen bestuur gekozen.
Zij stellen zich hierbij aan u voor.
Nan Beers
Mijn naam is Nan Beers, ik ben 64 jaar en ik woon in Schagen. Ik ben getrouwd geweest en heb drie dochters.
Bij de Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van Landbouw ben ik 33 jaar werkzaam geweest als controleur, en heb in die tijd met veel agrarische ondernemers gesprekken gevoerd aan de keukentafel. In 2005 heb ik die boeiende periode afgesloten en ben ik met de vut gegaan. Toen kreeg ik meer tijd voor mijn hobbies: zingen en autosport.
Vanaf 1968 heb ik diverse bestuursfuncties vervuld, onder meer jarenlang voorzitterschap van de Veeteeltstudieclub “Schellinkhout e.o.”
Momenteel ben ik voorzitter van de huurdersbelangenvereniging “De Onderste Steen” in Schagen en als zodanig ook afgevaardigde in de Huurderskoepel Schagen e.o. Daarnaast ben ik bestuurslid van de Paasvee-organisatie in Schagen, en verzorg ik de Algemene Inzendingen.
Ik heb van jongs af aan veel belangstelling voor geschiedenis. Het is mijns inziens belangrijk dat het Westfriese culturele erfgoed de komende jaren bewaard blijft binnen de mogelijkheden die de steeds veranderende samenleving ons biedt.
Binnen het bestuur van het Westfries Genootschap zal ik mij kunnen inzetten voor het behoud van dit erfgoed.
Kees Kreuk
Ik ben Kees Kreuk, 62 jaar, woon in Hoogkarspel, getrouwd, en drie kinderen. Samen met mijn vrouw Diny run ik een bloembollenbedrijf, en in de winter produceren we bloemen (tulpen).
Ik heb me kandidaat gesteld voor het bestuur, omdat ik West-Friesland een van de mooiste streken vind van Nederland. De uitstraling die het heeft, wil ik graag behouden, maar wel zo dat het geen museum wordt.
Het karakter behouden kan op verschillende manieren, en ik wil mij ervoor inzetten om dat te bereiken. Herbouw in de stijl van vroeger, maar wel met de moderne technieken, is een van de mogelijkheden.
Ook de cultuur in West-Friesland draag ik een warm hart toe.
De gemoedelijke mentaliteit van de Westfries heeft misschien wel zijn oorsprong in de mooie omgeving waar we leven.
Ik ben bestuurlijk actief geweest in mijn geboortedorp Lutjebroek, voornamelijk in het jeugd- en jongerenwerk, en actiecomité.
Agrarisch ben ik actief geweest als voorzitter WLTO-Stedebroec en voorzitter AB-Noord-Holland. Al deze ervaringen kan ik meenemen naar mijn werk binnen het bestuur van het Westfries Genootschap.
Jan Wittink
Ik ben Jan Wittink, geboren 25 september 1952 in de gemeente Wieringermeer en sedert 1974 woonachtig op Wieringen. Na de ULO ben ik gaan werken. Eerst bij een bank en na mijn militaire diensttijd bij de marine. Bij de gemeente het laatst als gemeentesecretaris van Wieringen. Met ingang van 1 september ga ik met vervroegd pensioen. Werken heb ik gecombineerd met studeren en besturen met als laatste de studie bestuurskunde aan de Vrije Universiteit. Het eerste bestuur waar ik deel van uit maakte was bij de marine. Als dienstplichtige zat ik in het hoofdbestuur van de VBZ (belangenbehartiging schepeling bij de Zeemacht). Daarna volgden een speeltuinvereniging, kleindiersportvereniging, voetbalvereniging, handbalvereniging, sporthalbestuur, regionaal afdelingsbestuur handbal en personeelsvereniging.
Als gemeentesecretaris wilde ik niet meer gezien worden als bestuurder van een vereniging. Op de achtergrond bleef ik werk doen voor de hand- en voetbalvereniging (financiële administratie kantine).
Mijn motivatie om in te gaan op het verzoek om eventueel secretaris te worden van het Westfries Genootschap is ingegeven door het feit dat ik graag meewerk in besturen maar dat liever niet in de eigen omgeving doe (wordt toch gezien als de man van de gemeente) en dat ik graag nieuwe mensen ontmoet en contacten leg. Het Westfries Genootschap is voor mij een leuke uitdaging, waarbij de geschiedenis van het oude land (net als Wieringen) mij trekt.

Arm en rijk in agrarisch West-Friesland
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, een landelijk initiatief om de nationale historie in de schijnwerper te zetten. Dit jaar is het thema Arm en Rijk. Het genootschap organiseert in het kader van deze Geschiedenismaand twee lezingen: op de zondagmiddagen 14 en 28 oktober, respectievelijk in het multifunctionele gebouw d'Oostkant van de Stichting Veldzorg Oosterdel in Broek op Langedijk en in café De Vriendschap in Wadway.
Zondag 14 oktober
Bram Leegwater (Broek op Langedijk) zal aan de hand van een Powerpoint presentatie een lezing houden in Broek op Langedijk. Hij doet dit in d'Oostkant, het voormalige pakhuis van de inkoopcoöperatie van tuinders. De inleiding is getiteld ‘Arm en rijk in het Geestmerambacht’.
‘Kool’, ‘verkaveling’ en ‘de impact hiervan op de bevolking’ zijn kernwoorden op deze middag. Leegwater is een kenner van het gebied en coördinator Cultuur Historisch Erfgoed van de stichting Veldzorg Oosterdel.
Klaasjan Bak (Valkkoog) en Dirk Jan Slot (Broek op Langedijk) zullen voor en na de lezing verhalen voorlezen over het werken in het Geestmerambacht.
Hooitijd in de jaren vijftig in Benningbroek, staand Gerian Dekker, op de wagen haar broer Wim en haar vader Maarten Dekker.
Zondag 28 oktober
In Wadway houdt Kees van der Wiel een inleiding. Hij is de auteur van het boek Veeteelt, dat vorig jaar verscheen in de Westfriese Historische Reeks. Deze uitgave behandelt de ontwikkeling van de veehouderij in oostelijk West-Friesland van 1880 tot 1930. De lezing van Kees van der Wiel heeft als titel ‘Rijk en arm in de boerensamenleving van West-Friesland in het verleden, relatieve begrippen’. Hij gaat onder meer in op het West-Friese boerenbedrijf anno 1880 en de veranderingen in de landbouw rondom 1900.
Als lardering rond de lezing zullen Gerian Helder-Dekker (Berkhout) en Meindert Nieuweboer (Aartswoud) vertellen over hun ervaringen met het boerenbedrijf. Gerian staat stil bij de hooitijd en Meindert gaat in op de veranderingen in het boerenleven tussen 1940 en nu.
Voor beide middagen geldt: inloop 13.30 uur, aanvang 14 uur, einde circa 16 uur. Entree: leden 2 euro, belangstellenden 3 euro.
14 oktober Broek op Langedijk: d'Oostkant, Dorpsstraat 86, 1721 BL Broek op Langedijk.
28 oktober: café De Vriendschap, Wadway 22, 1715 GZ Wadway.
Schuiten met kool in Broek op Langedijk (foto Collectie stichting Veldzorg Oosterdel).

Op de website van de Rie fan de Fryske Beweging wordt aandacht besteed aan onze Westfriezendag.
Een aardige geste van Sybren Pothumus, redacteur van ‘It Nijs’.
1 septimber: Westfriezedei

Het Nederlands Dagblad organiseert sinds 2003 regelmatig groepswandelingen met de lezers van de krant en andere belangstellenden.
Binnenkort is de provincie Noord-Holland weer aan de beurt.
In de maanden september t/m november worden zeven groepswandelingen gehouden over De Omringdijk.
Meer informatie: Een “dijk” van een wandeling

Het is al weer twee jaar geleden dat de cursus “Kennismaken met West-Friesland” voor leden van het Westfries Genootschap werd georganiseerd. Deze cursus wordt bij voldoende belangstelling weer gehouden in de maanden januari en februari 2013.
Tijdens deze cursus worden uiteenlopende onderwerpen behandeld betreffende de cultuur en de historie, zoals het ontstaan van West-Friesland, de stolpboerderij, land en water, handel en nijverheid, gewoontes en gebruiken, dialect, streekdracht en sieraden.
De cursus wordt op vier achtereenvolgende maandagavonden gegeven in ons eigen Timmermansgildehuis door verschillende inleiders, steeds van 20.00 tot 22.00 uur. De data zijn 28 januari 2013, 4 februari 2013, 11 februari 2013 en 18 februari 2013.
Voor de gehele cursus zijn de kosten € 35 per persoon inclusief koffie of thee.
Voor wie is deze cursus bestemd? Voor iedereen die belangstelling heeft voor West-Friesland.
Voor inlichtingen en opgave kunt u tot 15 december 2012 contact opnemen met het secretariaat: telefoon 0229-217121 of e-mail

Woensdagochtend 4 juli hebben zeventien vrijwilligers de jaarboeken ingepakt en verzendklaar gemaakt. Bij de boeken voegden ze een Vierkant, een folder over het nieuwe boek Ruilverkaveling De Gouw en twee informatiebladen over de Westfriezendag. In de schuur van Pieter de Boer in Zuid-Scharwoude werd hard gewerkt, maar het was ook heel gezellig!


Om twaalf uur was alles klaar. De boeken voor de tientallen ‘afhalers’ stonden in dozen langs de kant en de karren met de vracht voor Postnl wachtten buiten.
De helpers genoten vervolgens van een welverdiende lunch!


Daarna kwamen de eerste ‘halers’ al binnen druppelen. In de loop van de middag werden alle boeken opgehaald. Ze zullen één dezer dag bij de leden worden bezorgd.
Corina verdient alle lof voor haar voorbereidende werk en de strakke organisatie op de dag zelf!
Alle vrijwilligers die meewerken aan het inpakken en de verspreiding hartelijk dank!
Postnl haalt al op tijd de zending op. Jan en Krijn Smit bieden hulp.

De achterzaal van herberg 't IJsselmeer in Oosterleek zat vol belangstellenden op zaterdagochtend 30 juni. Ruim vijftig mensen woonden daar de presentatie van West-Friesland Oud & Nieuw 2012, het 79e jaarboek van ons genootschap, bij.
Voorzitter Ina Broekhuizen verwelkomde de aanwezigen met de volgende woorden.
‘Welkom namens het bestuur van het genootschap en de redactiecommissie aan genodigden, bestuursleden van commissies en stichtingen, auteurs en fotografen, geïnterviewden, inpakkers van dit boek, de uitgever en de illustratoren, kortom aan u allen!
Wat plezierig dat u hierheen gekomen bent! Een mooie rit door zomers West-Friesland.
Hartelijk welkom in Oosterleek, vandaag zitten we helemaal aan de verste oostkant van ons werkgebied.
Vorig jaar in Schagen, daarvoor in Enkhuizen, we reizen van de ene kant naar de andere.
En dat is ook goed, zo verdelen we onze activiteiten over de hele regio. En dat is ook het geval met de onderwerpen van de artikelen in dit jaarboek.
Die zijn geografisch verdeeld, zo is er een artikel over Lord Murray (Medemblik), het Vroner kerkhof (Sint Pancras), De Kromme Leek (oostelijk W.Fr.) en de Broeker Veiling (Broek op Langedijk). Daarnaast zijn er interviews met Nico Schrijver (geboren en getogen in Warmenhuizen) en Teuna Engel uit Oudkarspel.
En ook over de Omringdijk werd geschreven. Die machtige dijk, onze eeuwenoude grens, ons terechte monument. Die dijk die ons behoedt en die wij op onze beurt dienen te behoeden.
Met beleid en met eerbied voor de waardevolle elementen. Met zorg én met visie op de toekomst. De Westfriese Omringdijk staat volop in de belangstelling. Het monument wordt gepromoot met allerlei activiteiten ten behoeve van het economisch en recreatief nut. De Westfriese Omringdijk als merk, hét logo voor West-Friesland. Herkenning en branding zijn de toverwoorden.
Aan onze hoge grens wordt ook gewerkt: jaren lang al. Het dijklichaam werd versterkt tussen Enkhuizen en Hoorn en binnenkort ook zuidelijk van Hoorn. Dat biedt kansen, denk aan de mogelijkheden voor archeologisch onderzoek, dat zorgt ook vooronbegrip, voor ondeskundige ingrepen, voor verlies en verandering.
Laten we ook hierbij hoeder van de dijk zijn en blijven.
Niet voor niets is de locatie van deze presentatie dus vlak aan de dijk.
In dit jaarboek vinden jullie een artikel over het veranderende denken over de Omringdijk van Martin Menger én een verslag van het archeologisch onderzoek naar de Spuiter van de hand van Michiel Bartels.
We zijn in Oosterleek. Zou het toeval zijn dat Oosterleek en omstreken deze week tot drie keer toe in de krant stond? Het waren artikelen over de volgende onderwerpen:
1. Vertellers van de dijk gezocht.
2. 25 jaar Stichting Behoud Oosterleeker Kerk + ontwerp nieuwe dorpsvlag.
3. Skeletten gevonden in dijk bij Oosterleek.
Over het kerkje en de stichting vertelt straks Annemarie Sjerps. Over de skeletten horen we nieuws van Michiel Bartels en zowel het kerkje als het kerkhof en de skeletten kunnen we aansluitend aan de presentatie bezichtigen.
Dus: niet alleen luisteren vanochtend, maar ook an de loop en kijken!
Want kijken: daar gaat het om! Kijken naar alles wat ons omringt, kijken en vooral ook genieten.’
Hierna was het woord aan archeoloog Michiel Bartels. Met behulp van een Powerpoint presentatie stond hij stil bij de ontstaansgeschiedenis van West-Friesland, de bouw en de groei van de Omringdijk en de recente onderzoeken bij die dijk, waaronder het onderzoek naar de Spuiter. Over die spuiter gaat ook zijn artikel in het jaarboek. Tot slot vertelde Michiel over de gevonden skeletten en de verschillende opties die de aanwezigheid van die geraamtes zouden kunnen verklaren.
Daarna was het tijd voor het dialect. Anneke Molenaar uit Winkel en Peter Ruitenberg uit Bovenkarspel lazen hun verhalen voor, die ook in het jaarboek zijn gepubliceerd.
Er werd afscheid genomen van Ina Eilander die, samen met Tom Wester, jarenlang zorg droeg voor de inhoud van het dialectgedeelte. Zij werd hartelijk bedankt voor haar inzet, haar werk wordt voortgezet door IJs Broers uit Oudorp.
Aansluitend reikt Ina Broekhuizen het eerste exemplaar van het nieuwe boek uit aan Michiel Bartels. Zij noemde hem: ‘Kenner van de Omringdijk, graver in die dijk, onderzoeker van die dijk, verteller over die dijk, kijker naar die dijk en genieter van die dijk.&Rsquo;
De redactieleden ontvingen vervolgens collectief de ‘tweede&Rsquo; exemplaren, hetgeen vergezeld ging van een dankwoord van de voorzitter voor het vele werk aan deze uitgave.
Dank was er ook voor uitgever Peter Sasburg.
Ten slotte voerde Annemarie Sjerps het woord. Zij vertelde over de geschiedenis van het Oosterleeker kerkje, de oprichting van de stichting BOK (Behoud Oosterleeker Kerk) en de activiteiten van die stichting.
Na een korte pauze met een glaasje was iedereen in de gelegenheid de kerk, het schelpenkerkhof én de opgraving bij de dijk te bekijken.
Al met al een geslaagde presentatie van het 79e jaarboek!
Michiel Bartels vertelt over de skeletten bij de dijk.


Een van de opgegraven geraamtes.


De jaarboekredactie vergadert, v.l.n.r. Tom Wester, Henk Kok, Ed Dekker, Martin Menger, Peter Smit en (op de rug gezien) Volkert Nobel.


Netty Zander (links) deelt aan het eind van de presentatie boeken uit. Rechts Joop van Diepen, Arie Bijman en Bram Leegwater.

Het nieuwe jaarboek van het Westfries Genootschap wordt gepresenteerd op zaterdagochtend 30 juni in herberg Het IJsselmeer in Oosterleek. Deze locatie is gekozen vanwege de werkzaamheden aan de Omringdijk, die nu hun voltooiing naderen. In het boek staan twee artikelen die betrekking hebben op deze dijk.
De inhoud bevat verhalen over zeer gevarieerde onderwerpen zoals de veenrivier de Kromme Leek, het opgaan van vier gemeentes in Hollands Kroon, Lord Murray in Medemblik en het biologisch onderzoek van bronstijdgreppels en middeleeuwse waterputten.
Tijdens de presentatie vertelt Michiel Bartels over archeologisch onderzoek dat is verricht tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden. Hem wordt het eerste exemplaar van West-Friesland Oud & Nieuw 2012 overhandigd. Anneke Molenaar en Peter Ruitenberg lezen hun West-Friese verhalen, die in het jaarboek zijn geplaatst, voor. Ten slotte geeft Annemarie Sjerps uit Oosterleek uitleg over het kerkje dat zich naast het café bevindt. Daarna is er gelegenheid dit monumentale pand met achtergelegen schelpenkerkhof te bezoeken.
Woensdag 4 juli worden alle boeken verzendklaar gemaakt. Daarna bezorgen tientallen vrijwilligers ze bij de ruim 2500 leden.
Hulde en dank voor die inzet!
Ook dank aan de redactiecommissie voor hun vele werk!
Inloop vanaf 10 uur, aanvang: 11 uur. De bijeenkomst is voor genodigden, maar leden zijn welkom.
Ook over de voormalige veenrivier De Kromme Leek wordt geschreven in ons nieuwe jaarboek. (Foto Ina Broekhuizen-Slot)
Meer artikelen …
- Oekraïense Aljona miss Westfriese markt 2012
- Oud akkerland bij Twisk gevlakt?
- Kroongetuigen
- Hijsen Westfriese vlag in Waarland
- De oudste boerderij van West-Friesland
- Nieuw: West-Fries leesplankje
- De klompies benne terecht
- Gezocht: De Klompies
- Liederen en voordrachten van vroeger
- ‘Jan Teunis’, een West-Fries roim voorgelezen door Trijntje Claij
- Vacature webmaster
- Toespraken presentatie Middenstandsboek