Patrimoniumbuurt Enkhuizen verkozen tot mooiste gerenoveerde buurt van Westfriesland

Het Westfries Genootschap organiseerde dit jaar de verkiezing voor de mooiste nieuwe buurt van Westfriesland. De buurt moest gelegen zijn binnen de Westfriese Omringdijk en in de loop van deze eeuw gebouwd of sinds 2000 ingrijpend gerenoveerd. Dit onder het motto ‘Houd Westfriesland mooi!’

 

Drie buurten deden mee aan deze verkiezing. Deze waren mooi verspreid over het werkgebied van het Westfries Genootschap en gelegen in Enkhuizen, Zwaag en Schagen. Bovendien kwamen beide categorieën aan bod. Eén buurt (Zwaag) is volledig nieuw, de twee andere buurten zijn gerenoveerde buurten.

 

Bij een stemming door het publiek kwam als winnaar uit de bus met 45 % van de geldig uitgebrachte stemmen de gerenoveerde Patrimoniumbuurt in Enkhuizen. Deze 100 jaar oude buurt is vanaf het jaar 2000 volledig gerenoveerd en opnieuw opgebouwd

volgens het oude bouwplan in de stijl van 1920 met de beste hedendaagse materialen en moderne bouwmethoden.

 

Toch zijn er ook eigentijdse voorzieningen zoals een speeltuintje, een laadpaal voor elektrische auto’s en voldoende parkeerplaatsen. De buurt is gelegen nabij de bij wandelaars populaire De Vest en ligt dicht bij het centrum.

 

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de jaarvergadering van het Westfries Genootschap op zaterdag 2 september in Berkhout. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bord waarop staat dat de buurt in 2023 gekozen is tot de mooiste gerenoveerde buurt van Westfriesland.

 

Namens woningbouwvereniging Welwonen nam Eric Oud de prijs in ontvangst. Hij verving directeur Wiesje van der Weide die niet aanwezig kon zijn.

 

FotoWinnaarMooisteBuurt

 
Foto: Van links naar rechts: penningmeester Nico Braak, buurtbewoner Willem Schenk, Katlein Torfs en Eric Oud van Welwonen en voorzitter Jan Smit. (foto Frans Leek Stichting Projector)