Westfries Genootschap
Landelijk Schoon
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Landelijk Schoon » Actueel » 2014

Informatiepaneel Aartswoud gerenoveerd

In juli 2004 heeft Landelijk Schoon een informatiepaneel geplaatst op de Omringdijk nabij Aartswoud. Het paneel werd mede mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Het paneel is geplaatst aan de rand van de Groetpolder bij de brug in de Westfriese Omringdijk over de ringsloot bij Aartswoud. In de zuidelijke balustrade van de brug zit een gedenksteen ingemetseld. Deze steen herinnert aan de vernieuwing in 1859 van de onder de brug gelegen Geestmerambachtsluizen. De steen is in een zodanig slechte staat dat restauratie niet meer mogelijk was. Om de herinnering aan een stukje waterschapsgeschiedenis levend te houden heeft Landelijk Schoon destijds in samenwerking met de heer Bart Slooten het initiatief genomen tot het plaatsen van een informatiepaneel.
Op het paneel is de tekst van de steen vermeld aangevuld met informatie over de sluizen en het stoomgemaal dat op dit punt gestaan heeft, de even verderop gelegen banpaal en uiteraard over de Groetpolder.
Vanaf dit punt is er een prachtig uitzicht over deze polder die in 1843 werd drooggelegd. Tot die tijd klotste het water van de Zuiderzee hier tegen de dijk. Wie een blik werpt over de balustrade van de brug kan de oorspronkelijke natuurstenen bekleding van de dijk nog bewonderen.

Het paneel bleek een succes; regelmatig werd er, vooral door fietsers, gestopt om te pauzeren, de informatie te lezen en te genieten van het uitzicht.
Na bijna 10 jaar bleken echter sommige delen van het paneel door de inwerking van het zonlicht danig aangetast. Voor een goede leesbaarheid was vervanging noodzakelijk.
Er werd een sponsor gevonden en ook de fabrikant werkte op een schappelijke basis mee. En zo kon het gebeuren dat met de vereende krachten van enkele vrijwilligers het nieuwe paneel onlangs (mei 2014) is geplaatst.
Het resultaat mag er zijn en Landelijk Schoon hoopt dat nog velen op hun fietstocht over de Omringdijk op dit prachtige punt van een informatieve pauze zullen genieten.

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.