Westfries Genootschap
Westfriese Molens
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

De Westfriese Molens » Nieuws

Molen Ceres in Bovenkarspel dingt mee naar de BankGiro Loterij Molenprijs 2020

GEEF CERES WEER DE WIND IN DE ZEILEN

Noot van de redactie: De stemmen zijn geteld, er kan niet meer gestemd worden.

Stemmen Molenprijs Ceres. Een jaarlijkse traditie is dat wij eind juni ons nieuwe Om korenmolen Ceres te kunnen herbouwen, dingt Stichting De Westfriese Molens mee naar de BankGiro Loterij Molenprijs 2020 onder bovenstaand motto. Een jaarlijkse prijs, uitgereikt voor het behoud van een molen van cultuurhistorische waarde.

Op Oudejaarsavond 2019 brandde korenmolen Ceres vrijwel geheel uit.
Ondanks dat het riet, een deel van de kap, de wieken en veel ander houtwerk verloren gingen, is de rijksmonumentale molen niet opgegeven. De constructie is deels gedemonteerd en veel cultuurhistorische details konden worden gered. De molen was verzekerd tegen brandschade, maar dat zal de totale kosten slechts deels dekken.

Daarom kwamen er al meteen na de brand in Bovenkarspel acties op gang. Het leidde tot een bedrag dat samen met het verzekeringsgeld een begin vormt tot redding van de molen.
Een redding die moeilijk voltooid kan worden zonder hulp van de BankGiro Loterij Molenprijs 2020.

Molen Ceres werd in 1848-'49 van Zaandijk naar Bovenkarspel verplaatst, deed dienst als korenmolen en is zeer zeldzaam, daar de molen al in 1618 (te Wormerveer) werd gebouwd.
Er zijn nog slechts 17 vergelijkbare oude industriemolens in Nederland.
De BankGiro Loterij Molenprijs is een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen, ondersteund door de BankGiro Loterij. Vier molens doen dit jaar mee. Het projectplan met de meeste stemmen wint de hoofdprijs van € 75.000,--.

Stemmen kan van 09 september - 01 oktober door te gaan naar: www.molenprijs.nl/ceresbovenkarspel. Men krijgt daarna een bevestigingsmailtje dat aangeklikt moet worden. Dan geldt de stem die verder tot niets verplicht, maar die -ook al wordt de prijs niet gewonnen- 1 euro oplevert.

Korenmolen Ceres in Bovenkarspel.

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.