Westfries Genootschap
Projector
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Projector » Actuele info » 2010

De laatste lezing van Jaap Raat, 11 november 2010

Meer dan 80 lezingen heeft Jaap Raat gegeven onder de titel: Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum heeft het Westfries Genootschap een geschenk aan de jeugd van West-Friesland gegeven door een diaserie aan de scholen cadeau te doen.

Jaap Raat vertelt over de gevolgen van de waterwolf: de wielen.
Jaap Raat vertelt over de gevolgen van de waterwolf: de wielen.

Met deze serie dia's met hedendaagse aanvullingen heeft Jaap Raat voor Stichting Projector op aanvraag op zijn bekende rustige, kundige manier in Koedijk zijn laatste lezing gegeven. Hij was uitgenodigd door de plaatselijke historische vereniging in het molenhuis van de Gouden Engel.

De lezing omvatte drie thema's:

Jaap nam ons mee naar de tijd dat je nog kon lopen naar Engeland. De tijd dat er nog mammoeten rondliepen. Hij vertelde over het Woiffie van Soibekarspel, over verzande kreekgeulen en kreekruggen, over het Zeegat van Bergen.
Op een luchtfoto van Broekerhaven zijn de lichte banen te zien met sporen van ronde sloten die om bronstijdboerderijen werden gegraven als afwatering. De bloedige Slag bij Vronen werd gememoreerd: het einde van de West-Friese Vrijheid en het begin van Koedijk.

De eerste steden met hun rechten liet hij aan de orde komen. Het waarom van de vorm van een fluitschip. Het Timmermansgildehuis waar ons secretariaat gevestigd is.

Jaap Raat memoreert de ondergang van agressor graaf Willem ll.
Jaap Raat memoreert de ondergang van agressor graaf Willem ll van Holland
en Rooms-koning van het Duitse Rijk nabij Hoogwoud.

Hij vertelde boeiend over het platteland en liet prachtige kaarten zien. Het tabernakel in het Papennest zagen we, stolpboerderijen, zuivelfabrieken, veilingen, bullopers. Omdat het die avond 11 november was mocht natuurlijk het 'keuvelen', niet ontbreken.

Natuurlijk kwam nog veel meer aan de orde. Het was een boeiende vogelvlucht en nogmaals hartelijk dank namens het Westfries Genootschap. Van al je kennis van vervlogen tijden liet je vele mensen genieten. Je bracht ons een beetje in de buurt van onze voorouders.

Tekst en foto's Netty Zander

 


Hé, is dat Westfries?

775. Morgen ga ik 't plafond wittelen (witten). Ik zal de witteles maar klaar maken (witsel, witkalk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.