Netty Zander

Wat weune d'r 'n lieve joôsies in Westfriesland. Zoet zatte ze te luisteren nei wat 't Westfries Genoôtskap vertelde an de kindere van basisskoôl ‘De Plaats’ in Abbekerk.
Deer werke ze over Westfriesland en woue ze ok graag wat wete over 't dialect.
Dat kon. We hadde voor 'n hêle ochend 'n les maakt.
We ginge d'r bloid op of: Ina Broekhuizen, Jaap Meester, Martine Meester, Anja Zander, Jan en Marijke Smit en ik.
Eerst met de hêle skoôl pittig bai mekaar in de grôte zaal weer ze nei 'n verhaal luisterde, weer ze tien woorde leerde en weer ze een lied zonge, dut allegaar in 't Westfries.

Deernei an 't werk in de klasse.
Bar pittig hoe de kloine kleuters meeleefde met 'n mooi verhaal, of ophoorde van de bullebak.
In de are klasse leerde ze over de Westfriese Omringdoik. Die konne ze deer in Abbekerk wel, van 't paalzitten bai Lamberskaag vezelf.
We leerde ze over de kenmerke van oôs dialect weer we alderhande opdrachte voor maakt hadde. Deer ken de skoôl ok zelf vedder mee an de veert, deuze en ankommende week.
In alle klasse gaf 'r ientje van 't genoôtskap les. We hadde zoid dat we de hêle ochend Westfries prate zoue, ok teugen de meester en juffrouws.
D'r ware leerkrachte die lenigiesan ok weer wat Westfries begonne te praten. Dat beurde ok bai de verslaggever van 't Westfries Dagblad. Hai leek ok 'n beste ochend te hewwen. Hai vroeg:
‘weerom hewwe jullie deuze lesse bedocht?’
Wai zoide: ‘'t Westfries Genoôtskap wul de cultuur van dut gebied beware en d'r ok wat mee doen. En juist 't dialect kenne we an jong en oud hore leite.’

Effies deernei met 't werken in de klas werd 'n joôn uit groep 8 nuwskierig. Hai zee:
‘mevrouw praat u ook weleens normaal?’
‘Ja’, zee ik ‘as ik met ientje praat die gien Westfries ken, den praat ik normaal ABN; Algemeen Beschaafd Nederlands. As ik met ientje praat die Westfries ken, den praat ik normaal ABWF; Algemien Beskaafd Westfries’.
Dat had ie deur.

An 't end van de ochend kwamme alle groepe weer in de grôte zaal. Deer liete ze zien en hore wat ze zien en leerd hadde. D'r was ok een quiz. Twei moidjes lazze omstebeurt een Westfriese zin voor en zoide twei betekenisse van die zin. Alle joôs mochte angeve wat de goeie betekenis was. Ze dede d'r bloid an mee.
Ok wai hadde 'n mooie ochend!

We hebbe nou een goed programma. Deer kenne we ok mee an de gang op are skoôle.

Klik hier voor 't stukkie van de krant; Dagblad van Westfriesland.