In de vorige aflevering van Uit en Thuis vertelde ik u al iets over de cursussen van de Commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap. Op 26 november mocht ik een kijkje nemen bij de cursus kostuum naaien. Er zijn dit jaar zoveel aanmeldingen voor deze cursus (14 in totaal), dat de deelnemers over twee groepen verdeeld zijn. Onder leiding van mevrouw Dirkje Snijders maken de deelnemers niet alleen bovenkleding maar ook ondergoed. Op de slotdag van de Commissie Kap en Dek op 1 februari 2014 zullen de dames de resultaten laten zien. Ik kijk er al naar uit.
Dirkje Snijders helpt bij het knippen van de stof voor een rok.
Op 10 december sprak ik met een vertegenwoordiger van het organisatiebureau dat betrokken is bij het door zeven gemeenten in oostelijk Westfriesland gesloten ‘Pact van Westfriesland’. De zeven gemeenten willen Westfriesland binnen vijf jaar tot een van de tien aantrekkelijkste regio's van Nederland laten behoren. De regio moet volgens hen versterkt worden op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid, onderwijs en vrije tijd. Zorgen zijn er bijvoorbeeld over een tekort aan werkgelegenheid in Westfriesland en het wegtrekken van jongeren. Aan mij werd de vraag gesteld hoe het Westfries Genootschap tegenover deze plannen staat. Ik heb geantwoord dat het in het belang van Westfriesland is dat het hier op de in het pact genoemde gebieden goed gaat. De Westfriezen staan van oudsher bekend als harde werkers. De welvaart die ons gebied in het verleden op diverse plaatsen kende is mede te danken aan het feit dat men inspeelde op de ontwikkelingen van de tijd. Het is van belang dat de aandacht voor wonen, werken en bereikbaarheid niet ten koste gaat van het cultuureigene van onze streek en dat ruimtelijke ontwikkelingen niet ten koste gaan van voor ons belangrijke zaken als het open landschap en monumenten zoals de Westfriese Omringdijk.
Dirkje Snijders helpt bij het passen van een kostuum.
Aandacht voor de jeugd is ook een belangrijk punt uit het beleidsplan 2014-2018 van het Westfries Genootschap. Gelukkig is er in het pact ook aandacht voor cultuureducatie.
Op 6 december werd in Haarlem de Stolpenprijs 2013 uitgereikt aan Irma Stroet en John Kunis. Zij vertelden op de Najaarsstreekdag in Wadway over de restauratie van hun stolp aan de Koningspade 23 in Hoogwoud. De jury van de Stolpenprijs noemde de stolp een goed voorbeeld van herbestemming. Het bestuur van het Westfries Genootschap heeft de winnaars bij monde van bestuurslid Joop van Diepen van harte gefeliciteerd.
Het Algemeen Bestuur van het Westfries Genootschap vergaderde op 11 december. We hadden veel te bespreken. Een paar punten licht ik er voor u uit.
Het bestuur heeft besloten om een tweede druk van het Westfriesland Kwartet te bestellen omdat de eerste druk van 1.000 spellen binnen drie weken na de presentatie uitverkocht was! Het bestuur is blij met de vele positieve reacties op het spel. Vanaf eind januari 2014 is het weer volop verkrijgbaar.
Het bestuur heeft ook besloten dat de momenteel leegstaande woning Dal 3 een grondige opknapbeurt zal ondergaan. In de huidige staat is de woning niet verhuurbaar meer. Deze woning is voor onze vereniging erg belangrijk omdat het pand naast de steeg staat die toegang geeft tot het Timmermansgildehuis, ons kantoor. Bij verkoop van de woning zouden er allerlei problemen kunnen ontstaan met betrekking tot bijvoorbeeld het overpad. Het bestuur is er van overtuigd dat de woning deze opknapbeurt waard is. Na het gereedkomen van het werk zal de woning weer verhuurd worden.
Inpakken nieuwsbrieven en contributienota's. Van links naar rechts: Jan de Reus, Margreet de Reus, Aafje Otter, Piet Dikstaal, Cor Langedijk en Leny Langedijk. Niet op de foto: Cees Morit en Jan Smit.
Op 13 december pakten we met acht mensen de nieuwsbrief van het Westfries Genootschap en de contributienota's voor 2014 in. Zoals altijd een gezellige bezigheid.
Op 18 december werd op het Timmermansgildehuis de jaarlijkse medewerkersochtend gehouden. Afgevaardigden van het bestuur, onze beide medewerkers Corina van Willegen (secretaresse) en Alie Braas-van Diepen (die ons kantoor schoonmaakt) en de vrijwilligers die werkzaam zijn op en voor het secretariaat spraken onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij over het voorbije jaar en wensten elkaar alvast prettige feestdagen toe.
Gezicht op de stolpboerderij 't Slot aan de Nieuweweg in Opperdoes.
Aan het einde van deze laatste Uit en Thuis van 2013 wil ik u graag namens het bestuur mooie feestdagen toewensen en alle goeds voor 2014.
Al weer lait 'r een jaar achter oôs. Een jaar met veûl mooie in goeie dinge, maar ok met dinge die voor sommige van oôs minder mooi of erg moeilijk ware. We neme ofskaid van 2013 in gane samen met goeie moed op weg nei 't nuwe jaar. Voor 't Westfries Genoôskip ientje met een feistelijk tintje, want din bestane we negentig jaar!
(Opperdoezer dialect: in deze tekst betekent het woordje in het Nederlandse woord en.)
Tekst en foto's: Jan Smit
De Commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap bestaat dit jaar al zestig jaar. Het is een commissie die naar buiten toe veel bijdraagt aan een goede publiciteit voor het Westfries Genootschap. We zijn blij met deze commissie die ons laat genieten van de Westfriese klederdracht en die er voor zorgt dat de kennis over de klederdracht en de bijpassende sieraden bewaard blijft en overgedragen wordt aan belangstellenden. Een belangrijke activiteit is bijvoorbeeld de organisatie van de cursussen kostuum naaien, kap zetten, kap naaien, boerenhoedjes opknappen en hullen plooien.
Cursus kap naaien bij Barbara Zweet-Donker. (Foto Jan Smit)
Op woensdag 20 november nam ik een kijkje bij Barbara Zweet-Donker die in haar eigen huis namens de commissie de cursus kap naaien geeft. Vijf dames waren onder haar leiding ieder voor zich bezig met het naaien van de net geplooide en gesteven kappenkant aan het ‘blauwtje’ waarmee de kap op het hoofd gezet kan worden. Aan het naaien gaat soms het nodige verstelwerk van oude kanten vooraf. Ik kreeg uitleg over zelf gekloste kanten, over geborduurde kanten en over nieuwe en oude machinaal gemaakte kanten. Ik heb er van genoten.
Gré Boerlage-Laan laat de door haar zelf gekloste kappenkant zien. (Foto Jan Smit)
Op vrijdag 22 november presenteerde het Westfries Genootschap in Lunchcafé De Molenwiek bij molen De Krijgsman in Oosterblokker het Westfriesland kwartet. Dit prachtige spel is ontworpen en uitgewerkt door een werkgroep bestaande uit Anneke Helder, Joop van Diepen, Klaas Lageveen en Jaap Raat. Het eerste kwartetspel mocht ik uitreiken aan Klaas Lageveen. Klaas maakte de foto's voor het spel en legde de eerste concept teksten vast in de computer. Tijdens de bijeenkomst vertelde de molenaar, Erik Dudink, over de historie van de molen en over zijn werk.
De zoon van molenaar Dudink vertelt over de molen en het maalproces. (Foto Jan Smit)
Na afloop van de presentatie kregen belangstellenden een rondleiding in de molen van Erik en zijn zoon. In de molen worden tarwe, rogge en mais gemalen ten behoeve van de diverse meelproducten. Treffend was de passie en het enthousiasme van vader en zoon voor hun onderneming, de molen en het product. Bijzonder is dat oude machines en materialen van derden na een opknapbeurt een tweede leven krijgen in de molen.
Het graan wordt gemalen tussen de molenstenen en het meel valt in de trechter. (Foto Jan Smit)
Op de dag van de presentatie draaide de molen dankzij de gunstige oostenwind volop en werd er graan gemalen. Het is mooi om het gehele werkproces van zo dichtbij te zien.
Molenaar Erik Dudink in het magazijn met meel. (Foto Jan Smit)
Op zondag 24 november hielden we de bijeenkomst voor nieuwe leden in Café de Zandloper in Zandwerven. Bij het gesprek met de nieuwe leden vroeg ik naar hun motivatie om lid te worden van het Westfries Genootschap. Voor veel mensen is aandacht en zorg voor het Westfriese landschap een heel belangrijk motief om lid te worden. Maar ook het belang van het behoud van de Westfriese cultuur en de kennis daarvan werden genoemd. Bij velen is de kiem voor de liefde voor Westfriesland en de Westfriese cultuur in hun jeugd gelegd.
Nic. Houter vertelt waarom hij lid van het Westfries Genootschap is geworden. (Foto Marijke Smit)
Hier ligt een uitdaging voor het bestuur van het Westfries Genootschap. Hoe bereiken wij de Westfriese jeugd en hoe interesseren wij hen voor hun eigen omgeving en cultuur? Binnenkort bespreekt het bestuur het onderdeel ‘jeugd’ uit het nieuwe beleidsplan. Wij zullen u van de uitwerking van onze plannen op de hoogte houden. Maar ook voor ouders en grootouders zijn er mogelijkheden om de jeugd voor het Westfriese cultuurgoed te interesseren. Dat kan door verhalen te vertellen, maar ook kan gebruik gemaakt worden van het boek ‘Geheimen van de Dijk’ dat in 2012 is verschenen en dat gekoppeld is aan een project met geocaches. Sinds vorige week is er ook ons nieuwe kwartetspel. Van harte aanbevolen!
Jan Smit
De PR-tafel tijdens de bijeenkomst voor nieuwe leden. (Foto Marijke Smit)
Wat is er al weer veel gebeurd sinds de mooie Westfriezendag in Schagen op 7 september 2013! In eerdere afleveringen van ‘Uit en Thuis’ vertelde ik al over de Open Monumentendag en de middag met lezingen over het boek ‘Pittige Moide’. Op 27 oktober 2013 stond in Schagen tijdens een middag met lezingen Schagen als marktstad centraal. Schagen viert dit jaar dat het 550 jaar geleden marktrechten kreeg. Het was een prachtige middag met leerzame lezingen van notaris Jeroen Meegdes van het Zijper Notariskantoor en Karel Numan van de Historische Vereniging Schagen en omstreken en prachtige verhalen van Arie Brak en Joop Schouten. Daarnaast was er een optreden van de Schager Minstrelen. Jammer dat de publieke belangstelling iets tegenviel. Maar de zestig mensen die er waren hadden een mooie, leerzame en gezellige middag.
Lezing over het boek Pittige Moide, met van links naar rechts Anita Muller, Trudy Schouwe, Jan de Bruin, Jan Smit en Ina Broekhuizen. (Foto Netty Zander)
Op zaterdag 2 november 2013 was de Najaarsstreekdag. Deze streekdag stond in het teken van het Jaar van de Boerderij of zo u wilt het Jaar van de Stolp. Het was goed om aandacht te besteden aan de stolpen die nog steeds in groten getale ons landschap sieren. We mogen blij zijn dat een instantie als de Boerderijenstichting Noord- Holland Vrienden van de Stolp zo veel deskundigheid in huis heeft. Minstens even belangrijk is het enthousiasme van veel eigenaren van stolpen die zich inzetten voor het behoud van deze gebouwen. Daar mogen we best dankbaar voor zijn. Tegelijkertijd is er ook een oproep aan ons allen om alert te zijn op ontwikkelingen die het voortbestaan van stolpen bedreigen. Bij het behoud van de stolpen dient er ook aandacht te zijn voor het bijbehorende erf en de omgeving. Van groot belang is ook herbestemming van monumenten. Als de oorspronkelijke functie van een gebouw zoals een stolpboerderij verloren gaat, moet er gezocht worden naar een passende nieuwe bestemming.
Dat vergroot de kans op behoud van monumenten. Dit kwam ook naar voren in de toespraak op 31 oktober 2013 van burgemeester Posthumus van Gemeente Koggenland toen hij het eerste exemplaar van het fotoboek ‘Vijf dorpen ……toen en nu!’ in ontvangst nam. Monumenten vormen de ziel van een dorp aldus de burgemeester. Het fraaie boekje is uitgegeven ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Historische Vereniging Hemony (Scharwoude, Grosthuizen, Avenhorn, De Goorn en Oudendijk).
Najaarsstreekdag in Wadway met van links naar rechts de heer Boots (eigenaar boerderij Spanbroekerweg 222), Barbara Zweet-Donker, Jan Smit en Roel Zweet. (Foto Marijke Smit)
In de bestuursvergadering van 30 oktober 2013 kwam een grote hoeveelheid onderwerpen aan de orde. Over enkele daarvan wil ik graag iets vertellen. Het bestuur verkoos uit zijn midden Maarten Dekker uit Bovenkarspel tot vice-voorzitter. Door deze verkiezing is het dagelijks bestuur weer op sterkte. Ik ben blij dat Maarten deze taak op zich wil nemen.
Het bestuur heeft de Westfriezendag 2013 in Schagen geëvalueerd en heeft besloten de Westfriezendag 2014 ook in Schagen te houden.
Het bestuur boog zich ook over de uitvoering van het Beleidsplan 2014-2018. Als eerste onderwerp kwamen de contacten met de plaatselijke historische verenigingen in ons werkgebied aan de orde. Het bestuur wil deze contacten graag versterken. We bekijken de mogelijkheden om voor elke plaatselijke historische vereniging een contactpersoon uit ons bestuur aan te wijzen.
In dezelfde vergadering van 30 oktober 2013 is een commissie uit het bestuur ingesteld die gaat bezien hoe wij in 2014 op bescheiden wijze het 90-jarig bestaan kunnen vieren.
Koeien in de Bennemeer bij Twisk. (Foto Marijke Smit)
Het bestuur nam ook een standpunt in over de vraag hoe de schrijfwijze van de naam van onze streek zou moeten zijn: West-Friesland of Westfriesland. Gemeente Hoorn nam onlangs het initiatief om in het vervolg te kiezen voor de schrijfwijze Westfriesland. Volgens de spellingsregels moet een aardrijkskundige naam met een windrichting geschreven worden met twee hoofdletters en een koppelteken, dus West-Friesland. Het bestuur onderschrijft de redenering van de gemeente. Westfriesland is niet het westen van Friesland. Met de gekozen schrijfwijze benadrukken wij onze eigen identiteit. Nog niet zo lang geleden is in Friesland de gemeente Zuidwest-Friesland ontstaan. Dat vergroot de verwarring met West-Friesland. Ongeveer rond het jaar 800 was er een groot aaneengesloten gebied Friesland dat zich uitstrekte van de Weser in Duitsland tot het Zwin in de buurt van Cadzand (Zeeland). Nu wordt met Friesland alleen aan de provincie met die naam bedoeld en denkt een buitenstaander bij de schrijfwijze West-Friesland al snel aan het westen van die provincie. West-Friesland was ooit het gebied tussen het Zwin en het Flie (water tussen Vlieland en Terschelling). Het Westfriesland van nu is veel kleiner en beperkt zich tot het gebied binnen de Westfriese Omringdijk. In oude archiefstukken van rond 1700 wordt gesproken over de Staaten van Holland en Westvriesland. De schrijfwijze Westfriesland heeft dus in zekere zin historische gronden.
Tulpen bij Aartswoud. (Foto Jan Smit)
Vermeldenswaard, maar niet bepalend is dat in Duitsland de naam van het gebied dat door Nederlanders Oost-Friesland genoemd wordt als Ostfriesland geschreven wordt. Het bestuur realiseert zich dat niet iedereen de keuze voor de schrijfwijze Westfriesland zal omarmen en dat uit een meningspeiling van het Noordhollands Dagblad bleek dat 80% van de lezers vindt dat het streepje tussen West en Friesland mag blijven staan. Het is niet erg dat we over de schrijfwijze van mening verschillen, als we ons maar samen in blijven inzetten om zoals onze statuten dat zo mooi verwoorden, het historisch, cultureel en landschappelijk aanzien van het werkgebied zo veel mogelijk voor het nageslacht te bewaren. Kortom: we hebben allemaal hart voor Westfriesland!
Jan Smit
Molen bij Groenveld. (Foto Jan Smit)
De herfst heeft na een prachtige zomer zijn intrede gedaan. De bladeren van de bomen beginnen te verkleuren en af te vallen. Toch is er ook nu nog veel moois te zien. Begin oktober reed ik vanaf Hoorn over de Zwaagdijk. Ik genoot van de prachtige velden met begonia's. Het was een lust voor het oog.
Begonia's langs de Zwaagdijk.
In de vorige aflevering van Uit en Thuis schreef ik over het archeologisch onderzoek in opdracht van Provincie Noord-Holland op de kruising van de Westerzeedijk met de Almersdorperweg bij Opperdoes. Dit in verband met de ophanden zijnde aanleg van een rotonde. Op 7 oktober 2013 verscheen er een persbericht. Daar staan interessante dingen in. Onder de dijk uit 1334 liggen resten uit de Bronstijd (2200-800 voor Christus). Het niveau waar de Almersdorpers in de dertiende eeuw woonden ligt maar liefst drie meter onder de voet van de dijk. Ook is er aardewerk gevonden uit de periode tussen de jaren 900 en 1100. Dit kan betekenen dat Almersdorp (ooit een Westfries dorp) mogelijk driehonderd jaar ouder is dan de oudste vermelding. Verwacht wordt dat bij de bouw van de nieuwe brug in het komend jaar een deel van het oude Almersdorp aan het licht komt. Het kan zijn dat deze plek dan nader wordt onderzocht.
De Archeologische Dienst West-Friesland zoekt naar sporen van Almersdorp.
Op 3 oktober 2013 was er een bijeenkomst georganiseerd door het Westfries Archief en het Westfries Genootschap waarvoor de plaatselijke historische verenigingen uit het werkgebied van het Westfries Archief waren uitgenodigd. Het Westfries Genootschap hecht aan een goede samenwerking met de plaatselijke historische verenigingen, maar ook met andere instanties zoals de in ons gebied werkzame archiefdiensten. Op de bijeenkomst kwam aan de orde wat het Westfries Genootschap en het Westfries Archief voor de plaatselijke historische verenigingen kunnen betekenen. Beide organisaties kunnen advies en informatie verschaffen, zowel via de website als via mondelinge kennisoverdracht. Specifiek van de archiefdiensten is dat zij de plaatselijke historische verenigingen kunnen adviseren over het archiveren, opslaan en beheren van hun archieven en collecties. Ook kunnen veel zaken ondergebracht worden bij de archiefdiensten. Het gaat hierbij niet alleen om archieven en collecties in papieren vorm, maar ook de digitale. Hoe digitale archieven het beste opgeslagen kunnen worden zodat zij ook nog in de verre toekomst toegankelijk blijven wordt op dit moment door het Westfries Archief onderzocht.
De zaal was goed gevuld tijdens het overleg met de historische verenigingen in het Westfries Archief in Hoorn.
Op 4 oktober 2013 mocht ik de opening van het nieuwe archiefdepot van Het Regionaal Archief Alkmaar in de voormalige ambachtsschool aan de Bergerweg bijwonen. Bij de opening zei directeur Post dat het archief een open gebouw is midden in de samenleving en dat het archief een werkplaats van de geschiedenis is. Er is ruimte beschikbaar voor 18 kilometer archief. Daarvan is nu ongeveer de helft in gebruik. De resterende ruimte is volgens de heer Post voldoende om al het papieren erfgoed van de toekomst op te slaan. Nu begint de zoektocht naar een goed depot voor het digitale archief.
Directeur Paul Post en burgemeester Piet Bruinooge wachten in het archiefgebouw in Alkmaar op gedeputeerde Elvira Sweet om het kunstwerk de ‘Slinger van de Tijd’ in beweging te zetten.
Op 20 oktober 2013 organiseerde het Westfries Genootschap in samenwerking met het Westfries Archief een lezing in Wadway over het boek Pittige Moide dat dit voorjaar verscheen. Een prachtig boek over Vrouwen in West-Friesland van 1900 tot 2000. Jan de Bruin van het Westfries Archief vertelde over het ontstaan en de achtergronden van het boek en drie schrijfsters, Trudy Schouwe, Anita Muller en Ina Broekhuizen belichtten elk één van de onderwerpen uit het boek. De maatschappelijke positie van vrouwen is in honderd jaar net als de maatschappij zelf, enorm veranderd. Goed en leerzaam om daar weer eens bij stil te staan.
Foto's en tekst: Jan Smit
Oktober is de maand van de geschiedenis. Voor een historische vereniging als het Westfries Genootschap is dat een mooie gelegenheid om in de publiciteit te treden. Op 20 oktober is er in Wadway een middag waarop het boek ‘Pittige Moide’ dat handelt over vrouwen in West-Friesland (1900-2000) centraal staat en op 27 oktober een middag in Schagen waar het gaat over 550 jaar Schagen als marktstad (1463-2013).
Ruiters met peulvruchten in Winkel bij de Westfriese Omringdijk.
Boeiend was de lezing die de 21-jarige student Maarten Roos uit Veldhoven gaf op de Najaarsfamiliedag van de Stichting Westfriese Families in Obdam op zondag 22 september. Hij vertelde niet alleen over zijn eigen familie Roos en het onderzoek daarnaar, maar ook schetste hij hoe vroeger en nu tegen geschiedenis aangekeken werd, respectievelijk wordt. Voor 1800 was er het traditioneel historisch besef. Men zag de geschiedenis als leermeester van het leven, met andere woorden het verleden is het zelfde als het heden. Vandaag de dag kijkt men anders tegen geschiedenis aan. Ik citeer enkele van de dingen die Maarten genoemd heeft. Als eerste hebben we als mensen behoefte aan een eigen identiteit. We willen graag weten wie we zijn. Geschiedenis helpt ons een antwoord op die vraag te geven. Ten tweede helpt geschiedenis ons om structuur aan ons leven te geven. Historische tradities kunnen ons vertellen waar we bij (willen) horen of juist niet. Ten derde kunnen we van de geschiedenis leren. De vierde van de in totaal zes dingen die Maarten genoemd heeft is dat geschiedenis ook gewoon leuk is. Je kunt je er mee vermaken en er van genieten.
Tineke Waal geeft uitleg over een kappenkant.
In mijn eigen omgeving zag ik dat de Archeologische Dienst West-Friesland in de week van 23 t/m 27 september op zoek was naar sporen van het in 1509 buiten gedijkte Almersdorp en de oude dijk. Almersdorp lag voordat de dijk verlegd werd binnen de Westfriese Omringdijk en was dus in de middeleeuwen een Westfries dorp. Op de plek waar het onderzoek plaatsvond is het kruispunt van de Almersdorperweg in Opperdoes met de Westerzeedijk (deel van de Westfriese Omringdijk). Daar moet een rotonde komen. Ik ben benieuwd wat het onderzoek oplevert.
Hans van Kampen bestudeert twee tegeltjes.
Door het Hoogheemraadschap Noorderkwartier zullen overal op de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk bordjes geplaatst worden met de benaming Westfriese Omringdijk. Hierdoor wordt voor iedereen zichtbaar waar deze dijk, die een belangrijke rol speelt in onze geschiedenis, precies loopt.
Brongasinstallatie bij het Huis van Oud.
Op zondag 29 september organiseerde de Commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap in het Huis van Oud in Wognum ‘Schatten uit de Kast’. Wie dat wilde kon gebruiksvoorwerpen zoals zilver, kant, textiel, aardewerk en porselein aan verschillende deskundigen tonen en om advies en uitleg vragen. De bezoekers hadden allerlei dingen mee. Hoeveel mensen zijn er wel niet die dingen afkomstig uit een erfenis in de kast hebben en niet precies weten hoe oud of ze zijn of waar ze ooit voor gebruikt werden?
Persoonlijke spullen zeggen ook iets over onze identiteit. Er zit vaak een geschiedenis aan.
Geschiedenis gaat niet alleen over grote wereldgebeurtenissen. Geschiedenis gaat ook over ons zelf.
Foto's en tekst: Jan Smit
We kijken terug op een bijzondere Westfriezendag. Voor het eerst sinds 1986 hielden we deze dag weer in Schagen. We genoten van het prachtige weer. De Westfriese vlag op de toren van de kerk op de Grote Markt maakte dat we ons extra welkom voelden. De vlag was ook een eerbetoon aan onze scheidende voorzitter Ina Broekhuizen-Slot die na 17 jaar afscheid nam van het bestuur. Wat mooi dat zoveel mensen (bijna 250) de moeite namen om naar Schagen te komen en haar te bedanken voor haar grote inzet.
De vlag van de Open Monumentendag bij de steeg naar het Timmermansgildehuis.
Op dezelfde dag stemde de algemene ledenvergadering unaniem in met mijn benoeming tot haar opvolger als voorzitter van het Westfries Genootschap. Heel veel mensen hebben mij gefeliciteerd met mijn benoeming en hebben mij daarbij sterkte en succes toegewenst. Ik ben daar blij mee. Samen met het bestuur, het secretariaat, de vrijwilligers en de leden mag ik mij inzetten voor het behoud van de Westfriese cultuur in de ruimste zin van het woord en de verspreiding van de kennis daarvan. Er is genoeg te doen. Belangrijke activiteiten voor de komende tijd zijn bijvoorbeeld de lezingen in Wadway op zondag 20 oktober 2013 en in Schagen op zondag 27 oktober 2013. Op zaterdag 2 november 2013 houden we de najaarsstreekdag in Wadway. Meer daarover kunt u lezen in het komende nummer van het Vierkant. Ook de verschillende cursussen van onze commissie Kap en Dek zijn al weer begonnen of gaan binnenkort van start.
Marijke Visser is aan het ‘krielen’.
Ina schreef jarenlang een weblog onder de naam ‘Binnendijks’. We hebben genoten van haar teksten en mooie foto's. Op die manier hield zij ons op de hoogte van het wel en wee van het Westfries Genootschap en van de activiteiten die zij bezocht.
Barbara Donker haalt een kappenkant uit het plooiraam.
Als nieuwe voorzitter wil ik graag dat de weblog van de voorzitter blijft. Maar ik wil er wel een nieuwe naam aan geven: ‘Uit en Thuis.’ Daarbij slaat ‘uit’ op de dingen die buiten de deur van het Westfries Genootschap elders in West-Friesland of daarbuiten plaatsvinden, maar die raakvlakken hebben met het Westfries Genootschap. ‘Thuis’ gaat over zaken die onze eigen vereniging aangaan en kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op dingen waar het bestuur mee bezig is of op gebeurtenissen in het Timmermansgildehuis.
Negentiende- eeuws behang in het gerechtsgebouw van een Hoornse behangselfabriek.
Wat dat laatste betreft: op zaterdag 14 september 2013 was het Open Monumentendag. Het Timmermansgildehuis ontving veel belangstellenden. Barbara Donker en Marijke Visser traden op als gastvrouw. Behalve het Timmermansgildehuis bezocht ik ook enkele andere Hoornse monumenten, waaronder het Foreestenhuis op het Grote Oost 43 dat deels in gebruik is bij de Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn en het pand op het Grote Oost 53 waar sinds 1932 het kantongerecht zetelt. Vermoedelijk eindigt dit gebruik op 1 januari 2014. Grote Oost 53 is een prachtig pand met een fraai interieur.
Achttiende-eeuwse lichtkoepel in het gerechtsgebouw met in rococo- stijl gebrandschilderd glas.
In West-Friesland waren ook veel mooie stolpen te bezichtigen. Zelf bezocht ik er twee in Twisk. Het jaar 2013 is het jaar van de stolp. Hoe passend dat in het Westfries Archief op donderdag 12 september 2013 de vondst van Gré Bakker-Bruin van de bouwtekening en het bijbehorende bestek uit 1832 van een grote stolp uit haar dorp Venhuizen tot ‘Stuk van het jaar’ uitgeroepen werd.
Foto's en tekst: Jan Smit