Netty Zander

Het zicht was nog nooit zo helder volgens de piloot. Met de Cessna ‘Papa Holland Bravo Victor Lima‘ vliegen we vanaf Lelystad naar Westfriesland. Een prachtig zicht op het kleurverschil tussen het water van het Markermeer en IJsselmeer.
In 2014 had het Westfries Genootschap een fotowedstrijd uitgeschreven ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan. Met de prijswinnaar Timo Verra en zijn moeder Lea Imming gaat de vlucht naar Westfriesland.
Boven het naviduct bij Enkhuizen komt de Westfriese Omringdijk in beeld.
Voor een groot gedeelte volgen we de Westfriese Omringdijk. De vesting van Enkhuizen is goed te zien, net als het zaadbedrijf Enza. De onverwoestbare vuurtoren De Ven komt in zicht als baken voor schepen. Natuurlijk het innovatieve landschapskunstwerk De Koopmanspolder en even verder het gemaal de Vier Noorder Koggen die het water uitslaat van de toevoersloten met hun verschillende waterpeilen. Het Nationaal Stoommachinemuseum. Al gauw zien we het contrast met de indeling van de geometrische Wieringermeer en het oude land. We volgen het Pannepad dat zigzaggend langs de kavels loopt sinds de laatste ruilverkaveling De Gouw. Op de grens van de dijk en de Groetpolder zien we de uitlaat waar het vroegere stoomgemaal van Aartswoud stond. De golfbaan van Winkel met een eiland dat in de vorm van Westfriesland is gemaakt. Wat is het land al groen op de 18e april. Wat is er veel te zien. We kwamen ogen te kort. Van verre naderen we Schagen. Via Valkkoog naar Krabbendam zien we de vele wielen, als littekens van de rampspoedige dijkdoorbraken. De boven de grond gehaalde dwangburcht Het Huys te Nuwedoorn. Een blik op de eerste tulpenvelden die aarzelend in bloei komen. Met gemak overzien we Westfriesland van west naar oost. Buiten de dijk zien we de duinenrij van Schoorl, de jubilerende Bergermeer, het AZ-stadion, de vuilverbranding. Na de Schermer komt de dijk weer in zicht met de Westfriese molens bij Rustenburg. We buigen af naar Hoogwoud, zien duidelijk de oude kreekruggen en een prachtig overzicht van de Bennemeer. Nogmaals een extra rondje over Wervershoof en Andijk waar de grootouders van de prijswinnaar staan te zwaaien. De jeugdige Timo was onder de indruk van de vlucht, zijn moeder genoot. Via het Stivasgebied zwenken we op het Streekbos aan. Dan alweer naar Lelystad.
Westfriesland is ook van bovenaf mooi.

Prijswinnaar Timo met zijn moeder in de Cessna.
Prijswinnaar Timo met zijn moeder in de Cessna. (Foto Netty Zander)

De golfbaan in Winkel met het eiland in de vorm van Westfriesland.
De golfbaan in Winkel met het eiland in de vorm van Westfriesland. (Foto Netty Zander)


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.