Netty Zander

Daar stond ze op de Westfriese Omringdijk, La Belle Hollandaise, onze eigen Sandra van Dijk van de Gouw, Hoogwoud. Als de nieuwe Dieuwertje de Geus poseerde ze voor kunstenaar Martin de Rooij.


(Foto Kenneth Stamp)

Het was een reprise à la Pablo Picasso in 1905. Picasso speelde tijdens zijn verblijf in Noord-Holland met het befaamde licht, de kleuren en vorm van een stolpboerderij en met de mooie Westfriese boerenmeisjes. Ja, Picasso zag met het oog van de meester wat wij al lang weten.


(Foto Collectie Centre Pompidou Parijs)

Dat ook anno 2016 La Hollandaise kunstenaars aantrekt blijkt wel uit het feit dat Sandra in haar rol als Dieuwertje door een voorbij komende muzikant spontaan werd toegezongen. Dat toverde bij Sandra haar stralende lach tevoorschijn.

Deze manifestatie was de aftrap om het landschap en erfgoed van Noord-Holland (en later ook Zuid-Holland) bij een breder publiek bekend te maken te ontsluiten aan de hand van bekende kunstenaars zoals nu Picasso. In het kader van ‘Door het oog van de meester’ kan het publiek in het voetspoor treden van bekende schilders. Daarbij wordt een koppeling gemaakt met de musea waar het kunstwerk van de betreffende meester te zien is.

Zie ook: http://onh.nl/nl-NL/verhaal/17629/picasso-in-noord-holland.


Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.