Netty Zander

De Najaarsstreekmiddag 2018 hield het Westfries Genootschap in de Laurenskerk te Kolhorn.
Een onderdeel van het programma was een boeiende beschouwing met getoonde beelden over het oeuvre van de schilder Dirk Breed door Rutger Jan Bredewold. In zijn bespreking had deze toepasselijk gekozen voor de Westfriese schilderijen.
Dirk Breed is geboren en getogen in 1920 in Kolhorn.
Breed schilderde in zijn atelier, hij werkte daar zijn snelle tekeningen uit tot schilderijen die hij ter plaatse maakte.
Breed staat bekend om zijn expressionistisch kleurgebruik. Kleuren fel rood, oranje, blauw en groen voeren de boventoon. Hij schilderde pasteus en nat-in-natwerken. Bij nauwkeurige beschouwing laat de kunstenaar de zorgvuldig aangebrachte textuur zien.

De Westfriese Omringdijk.
De Westfriese Omringdijk.

Meerdere malen is de Westfriese Omringdijk onderwerp op zijn schilderijen. Het polderlandschap is het hoofdthema van Breeds werk. De schoonheid en het weidse van Westfriesland is een inspiratiebron die hij weet te vertalen naar veelkleurig werk. De imposante luchten nemen een grote plaats in ten opzichte van het landschap. Een ander motief is de verstilling van het verlaten land. Eenzaamheid spreekt uit zijn lege schilderijen: een klein mannetje op de dijk langs het water, een enkele fietser op een lege polderweg. Daarmee benadrukt hij hoe nietig de mens is ten opzichte van de natuur.

Het nieuwe gemaal dat de molens verving van de molenkolk bij de Boeresluis bij Lutjewinkel.
Het nieuwe gemaal dat de molens verving van de molenkolk bij de Boeresluis bij Lutjewinkel.
Zie ook de Foto van de maand november 2018.

Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.