Netty Zander

Raai je over de Westfriese Omringdijk nei Opperdoes. Den kè-je zommaar trek kroige in die Opperdoezer Ronde.
Je ziene ze deer groeie tot an de weg: die eerappels.
Die Opperdoezers benne bar kuin op 'r piepers en dat kenne ze weze.
Je magge ze enkeld in Opperdoes têle en rooie.
Ze worre deer al meer as 150 jare verbouwd en rooid; met de hand.
Gaan Opperdoes in. Deer zie je wel 'n bak an de weg staan weer je de Opperdoezer Ronde kope kenne.
Je kope voifenveertigers, voiftigers ken op.

Borstel ze skoôn. Zet ze in de skil glis op.
Twuntig menute an de kook leite.

Nei voiftien menute je bord op de pan zette, die wordt zo voorwarmd. Doen 'n klont boerebutter op dat bord, die smelt zo uit z'n oigen en je hebbe doop. Haal 't bord van de pan. Dessel d'r weer op.

Zet je bord op tafel. Leg 'n lepel met de bolle kant onder ien kant van je bord, zodat 't skuin staat. Haal de Rondjes uit de pan, prik ze an je vurk. Haal 't skitje zo goed as 't ken 'rof.
Kè-je 't niet douge, houw je duim en vingers bai mekaar en bleis 'r op.
Snaai in vieren en doup in de butter. Niet prakke.

Eet 't slikvingerende op.

Opperdoezers worre met de hand rooid.
Opperdoezers worre met de hand rooid. (Foto Willem Zwier)

Verhaal van de maand

Iedereen kan voor deze rubriek verhalen insturen. De verhalen moeten zelf geschreven zijn en de Omringdijk als thema hebben. U kunt uw verhaal (of gedicht) sturen naar het Westfries Genootschap.
Iedere eerste maandag van de maand wordt er één nieuw verhaal geplaatst.
De overige inzendingen worden bewaard voor een andere maand.